Actualitate
Un fost deputat PSD de Alba, inculpat în cel mai vechi dosar de corupție nefinalizat din România
Emil Cutean deputat PSD de Alba între anii 2004-2008, rămâne în istorie drept parte a celui mai vechi dosar de corupție aflat pe rolul instanțelor de judecată din România. El a fost trimis în judecată pe 19 aprilie 2006, iar acum la 12 ani de la începerea procesului, dosarul încă se judecă. Este acuzat că în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor ar fi fraudat statul Român cu peste 200.000 de lei.
Emilian Cutean a fost trimis în judecată în acest caz pe 19 aprilie 2006. Acuzațiile aduse sunt: abuz in serviciu contra intereselor publice și efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. În același dosar a mai fost trimisă în judecată și Mihaela Daniela Sbarcea, director al Directiei buget-finanțe, programe și resurse umane din cadrul SSPR, pentru compliictate la cele doua infracțiuni.
Dosarul a fost judecat, timp de 6 ani, la mai multe instanțe din București, din motive procedurale. Cazul a fost trimis inițial la Înalta Curte și declinat apoi la Judecatoria Sectorului 1, deoarece faptele nu aveau legatura cu mandatul de deputat.
Pe 7 februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe Cutean la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.
Emilian Cutean a executat în acest dosar 3 ani și 2 luni și a fost liberat condiționat în aprilie 2015 de la penitenciarului Gaești. Atunci cand a fost închis la Penitenciarul Jilava, Cutean a fost coleg de celulă cu fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase. Potrivit presei, cei doi jucau șah in celulă.
Cutean vs. Romania
Dupa condamnare, Cutean a dat în judecata Romania la CEDO. El s-a plans ca în timpul judecarii procesului în faza de fond, judecatorul a fost schimbat. Magistratul care a preluat cauza nu l-a mai reaudiat pe fostul deputat și nici pe martorii din dosar. Judecatorul a dat decizia fara sa readministreze aceste probe. De asemenea, nici instanțele superioare nu au mai facut aceste audieri.
„Curtea constată ca schimbarea completului de judecata la instanta de fond și faptul ca instantele de apel și recurs nu i-au ascultat pe reclamant și pe martori echivalează cu privarea reclamantului de dreptul la un proces echitabil”, arată CEDO.
Fostul deputat PSD a deschis procesul de revizuire a sențintei pe 15 octombrie 2016. Procesul a fost rejudecat, s-au facut expertize și s-au audiat martorii și inculpații. În vara anului 2016, Curtea Constitutională a dezincriminat parțial infracțiunea de abuz în serviciu, în sensul incriminării acesteia doar dacă sunt încalcate norme de legislație primară, legi sau ordonanțe de urgentă.
Tribunalul Bucuresti a decis, în mai 2018, achitarea lui Emilian Cutean și a Mihaelei Daniela Sbarcea. Cazul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti și are termen pe 19 septembrie 2018.
Deciziile CEDO si CCR
Inspecția Judiciară a aratat în cazul lui Emilian Cutean ca durata mare a procedurii, de la data înregistrării inițiale, în sistemul judiciar – 19 aprilie 2006 și până la soluționarea, în primă instanță de 11 ani si 10 luni a fost determinată în principal de faptul că, după soluționarea definitivă a cauzei, la data de 7 februarie 2012, urmare a pronunțării hotărârii CEDO la data 2 decembrie 2014 s-a admis calea de atac extraordinară a revizuirii și s-a dispus rejudecarea in fond a cauzei.
„Trebuie menționat ca durată procedurii de soluționare a cererii de revizuire s-a prelungit, fiind de aproximativ 1 an și 4 luni, urmare a interpretării diferite a normelor procedurale penale vizând competența, avand în vedere și modificarile legislative intervenite”, a conchis Inspecția Judiciară.
Sursă: ziare.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News