Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un fost deputat PSD de Alba, inculpat în cel mai vechi dosar de corupție nefinalizat din România


Publicat

Emil Cutean deputat PSD de Alba între anii 2004-2008, rămâne în istorie drept parte a celui mai vechi dosar de corupție aflat pe rolul instanțelor de judecată din România. El a fost trimis în judecată pe 19 aprilie 2006, iar acum la 12 ani de la începerea procesului, dosarul încă se judecă. Este acuzat că în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor ar fi fraudat statul Român cu peste 200.000 de lei. 

Emilian Cutean a fost trimis în judecată în acest caz pe 19 aprilie 2006. Acuzațiile aduse sunt: abuz in serviciu contra intereselor publice și efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția. În același dosar a mai fost trimisă în judecată și Mihaela Daniela Sbarcea, director al Directiei buget-finanțe, programe și resurse umane din cadrul SSPR, pentru compliictate la cele doua infracțiuni.

Dosarul a fost judecat, timp de 6 ani, la mai multe instanțe din București, din motive procedurale. Cazul a fost trimis inițial la Înalta Curte și declinat apoi la Judecatoria Sectorului 1, deoarece faptele nu aveau legatura cu mandatul de deputat.

Pe 7 februarie 2012, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv pe Cutean la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Emilian Cutean a executat în acest dosar 3 ani și 2 luni și a fost liberat condiționat în aprilie 2015 de la penitenciarului Gaești. Atunci cand a fost închis la Penitenciarul Jilava, Cutean a fost coleg de celulă cu fostul premier al Romaniei, Adrian Nastase. Potrivit presei, cei doi jucau șah in celulă.

Cutean vs. Romania

Dupa condamnare, Cutean a dat în judecata Romania la CEDO. El s-a plans ca în timpul judecarii procesului în faza de fond, judecatorul a fost schimbat. Magistratul care a preluat cauza nu l-a mai reaudiat pe fostul deputat și nici pe martorii din dosar. Judecatorul a dat decizia fara sa readministreze aceste probe. De asemenea, nici instanțele superioare nu au mai facut aceste audieri.

„Curtea constată ca schimbarea completului de judecata la instanta de fond și faptul ca instantele de apel și recurs nu i-au ascultat pe reclamant și pe martori echivalează cu privarea reclamantului de dreptul la un proces echitabil”, arată CEDO.

Fostul deputat PSD a deschis procesul de revizuire a sențintei pe 15 octombrie 2016. Procesul a fost rejudecat, s-au facut expertize și s-au audiat martorii și inculpații. În vara anului 2016, Curtea Constitutională a dezincriminat parțial infracțiunea de abuz în serviciu, în sensul incriminării acesteia doar dacă sunt încalcate norme de legislație primară, legi sau ordonanțe de urgentă.

Tribunalul Bucuresti a decis, în mai 2018, achitarea lui Emilian Cutean și a Mihaelei Daniela Sbarcea. Cazul este pe rolul Curtii de Apel Bucuresti și are termen pe 19 septembrie 2018.

 

 

Deciziile CEDO si CCR

Inspecția Judiciară a aratat în cazul lui Emilian Cutean ca durata mare a procedurii, de la data înregistrării inițiale, în sistemul judiciar – 19 aprilie 2006 și până la soluționarea, în primă instanță de 11 ani si 10 luni a fost determinată în principal de faptul că, după soluționarea definitivă a cauzei, la data de 7 februarie 2012, urmare a pronunțării hotărârii CEDO la data 2 decembrie 2014 s-a admis calea de atac extraordinară a revizuirii și s-a dispus rejudecarea in fond a cauzei.

„Trebuie menționat ca durată procedurii de soluționare a cererii de revizuire s-a prelungit, fiind de aproximativ 1 an și 4 luni, urmare a interpretării diferite a normelor procedurale penale vizând competența, avand în vedere și modificarile legislative intervenite”, a conchis Inspecția Judiciară.

Sursă: ziare.comȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai familiară voce de televiziune nu se va mai auzi la ProTV. Bebe Cotimanis a plecat la Prima, după 25 de ani

Publicat

Cea mai familiară voce de televiziune din România a părăsit Pro TV.

După 25 de ani în care a fost vocea Pro TV, Bebe Cotimanis se desparte de televiziunea care l-a consacrat, iar din 5 octombrie se va auzi la Prima TV.

Actorul Bebe Cotimanis va fi voice-over și la celelalte televiziuni sportive ale grupului Clever Media – Look Plus, Look Sport, Look Sport 2, Look Sport 3 și Look 4K, toate deținute de omul de afaceri Adrian Tomșa.

Pe lângă voice-over de televiziune, Constantin (Bebe) Cotimanis este un actor foarte prolific și a jucat în filme, seriale și spectacole de teatru.

Foto: Facebook Bebe Cotimanis

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un alegător VA PUTEA VOTA la alegerile locale, chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată. Decizie a BEC

Publicat

Noi reglemetări care complică procesul electoral. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Potrivit unei hotărâri a BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

Vezi și TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Cursurile se fac online, părinții pot cere zile libere plătite

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Surse: G4Media.ro, News.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele temperaturi cu ”minus” înregistrate în această toamnă în România. Sâmbătă dimineața au fost – 2,9 grade Celsius

Publicat

Pentru prima dată în această toamnă s-au înregistrat temperaturi sub zero grade Celsius în România. Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

La Alba Iulia s-au înregistrat minime de 8 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la Oașa de 3 grade Celsius. Astăzi, maximele la Alba Iulia vor fi de 23 de grade Celsius, cu cer predominant senin.

Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia strânge rechizite pentru copiii nevoiași din câteva sate. Banalități pentru unii, lux pentru alții

Publicat

Robert Marian, un bărbat din Alba Iulia strânge, împreună cu prietenii săi, rechizite pentru copiii nevoiași din mai multe sate ale județului Alba. Acesta a lansat un apel pe contul său de Facebook, către cei care pot dona alături de el. 

”Cum stați cu rechizitele pentru școală? Caut ajutor să strâng cât mai multe din rechizitele prezentate în poze pentru copiii din familile nevoiașe din satele Tău, Secășel , Colibi, Roșia de Secaș, Ohaba etc.

Orice ajutor e bine venit. Vă mulțumesc” este mesajul lui Robert Marian.

Acesta spune că a fost la o familie cu trei copii cu ajutoare și așa a aflat că listele solicitate de școli și grădinițe, banale pentru unii, sunt o povară pentru alții.

”Aveau de ales între rechizite și medicamente. Este un lux pentru ei. Să nu mai vorbim de măști și dezinfectant. Vreau să strâng împreună cu prietenii mei ceva ce poate sa facă diferența” a spus Robert.

Cine vrea să îl ajute pe Robert să strângă rechizite pentru copiii săraci, o poate face contactându-l pe contul său de Facebook, AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate