Eveniment
UPDATE | ELICOPTER MILITAR PRĂBUŞIT în SIBIU. Un tânăr din ALBA IULIA şi-a pierdut viaţa. Bilanţul tragediei, OPT victime
Opt persoane, printre care şi un tânăr de 29 de ani din Alba Iulia, şi-au pierdut viaţa vineri dimineaţa după ce un elicopter militar s-a prăbuşit în zona localităţii Mălâncrav, la limita judeţelor Sibiu şi Mureş. Din primele informaţii aparatul de zbor ar fi luat foc în aer. La bordul elicopterului tip Puma SOCAT se aflau zece persoane, două fiind rănite. Ancheta va fi coordonată de procurorii militari de la Cluj.
Citeşte şi ELICOPTER PRĂBUŞIT: Răzvan Moldovan, tânărul din Alba Iulia decedat în accidentul de la Sibiu, era pilot la Flotila 71 din Câmpia Turzii
COMUNICATUL MApN:
“Cei opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic de vineri, 21 noiembrie, sunt:
– comandorul Artur-Grigore Palfi, 46 ani, căsătorit, un copil
– căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, 34 ani, căsătorit, un copil
– căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan, 29 ani, căsătorit
– sublocotenentul Andrei-Cătălin Apostol, 25 ani, necăsătorit
– maistrul militar cls. I Paul Bădescu, 41 ani, necăsătorit
– maistrul militar cls. II Dorin Fodor, 43 ani, căsătorit, doi copii
– maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gădălean, 33 ani, necăsătorit, un copil
– maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 ani, necăsătorit.
Cei doi militari răniţi, căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, 47 ani, şi maistrul militar cls. I Valentin Bora, 41 ani, au fost preluaţi de echipaje SMURD şi sunt, în prezent, internaţi în stare stabilă.
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţilor militarilor şi este alături de familiile îndurerate.
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, este permanent informat de evoluţia stării de sănătate a celor doi militari răniţi.
Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, 21 noiembrie, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.
Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu”.
Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu: Vizibilitatea era bună
„La Dumbrăveni, care era staţia cea mai apropiată, la ora aceea nu era niciun fenomen. Erau nori cu plafonul la 600 de metri. Vizibilitatea era mai mare de 10 kilometri. Cauza nu cred că a fost de natură meteo, dar la Nord, elicopterul zbura dinspre Câmpia Turzii spre Cincu. Pe lângă zona Târnăveniului, a trecut prin precipitaţii mixte. La Târnăveni era lapoviţă şi ninsoare, dar el s-a prăbuşit la 20 de kilometri după. Deci a trecut de Târnăveni unde era lapoviţă şi ninsoare, a trecut prin Dumbrăveni sau pe lângă, unde nu era nimic (niciun fenomen meteo n.r.). Vizibilitatea era bună”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Udo Reckerth, meteorolog previzionist de serviciu la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.
UPDATE, ora 15.10: Al doilea rănit în accidentul aviatic produs vineri în judeţul Sibiu a ajuns la UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş cu o ambulanţă, şi el având arsuri pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului, dar şi fracturi la mâini şi o contuzie toraco-abdominală.
UPDATE, ora 14.30: Unul dintre răniţii în accidentul aviatic din judeţul Sibiu, un bărbat de 35-40 de ani, a ajuns, vineri după-amiază, la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, el fiind adus cu elicopterul SMURD şi fiind intubat şi sedat întrucât are arsuri pe o suprafaţă mare a corpului.
Acesta va fi transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, dat fiind faptul că are arsurile de gradele II şi III pe 40% din suprafaţa corpului.
Comunicatul MApN: “Opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în urma prăbuşirii unui elicopter militar IAR-330 PUMA, vineri, 21 noiembrie, în jurul orei 10.40, pe raza localităţii Mălâncrav, judeţul Sibiu.
Elicopterul, de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune, urmând să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.
Pentru cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului, la faţa locului s-a deplasat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, însoţit de o comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene.
Biroul de Presă al MApN va anunţa detalii referitoare la cei aflaţi în aeronavă, după informarea familiilor.”
La poligonul din Cincu (judeţul Braşov), elicopterul urma să participe la un exerciţiu miliar româno-american – RUBICON 2014.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: “La data de 21 noiembrie 2014, într-o zonă împădurită din judeţul Sibiu, s-a prăbuşit un elicopter militar, aparţinând Bazei Aeriene Câmpia Turzii, eveniment în urma căruia au decedat 8 persoane.
La faţa locului s-a deplasat o echipă de cercetare formată din trei procurori militari şi specialişti-criminalişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Dosarul va fi înregistrat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Cluj care va efectua urmărirea penală în cauză.”
UPDATE, ora 13.00: Potrivit unor surse, una dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului este un tânăr de 29 de ani din Alba Iulia. Familia îndoliată a fost înştiinţată de autorităţi.
Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) Sibiu, Constantin Roşca, a declarat pentru Mediafax că persoanele rănite vor fi transportate la Târgu Mureş, iar la Sibiu urmează să fie duse persoanele decedate.
Zona unde s-a produs accidentul este extrem de accidentată, unde doar maşini de teren sau tractoare pot ajunge.
Elicopterul militar prăbuşit vineri, pe raza localităţii Mălâncrav din judeţul Sibiu, era model IAR-330 PUMA şi aparţinea Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, potrivit MApN.
Cele două persoane rănite au suferit arsuri grave. La bordul elicopterului se aflau doi piloţi, doi mecanici, un inginer, cinci militari.
UPDATE, Ora 12.15: Potrivit ISU Sibiu, opt persoane au murit după prăbuşirea elicopterului militar în judeţul Sibiu, iar alte două au fost evacuate cu elicopterul SMURD ajuns de la Târgu Mureş.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Bianca Sabău, a declarat că acţiunea de căutare a elicopterului este coordonată de judeţul Sibiu, dar sunt implicate forţe şi din Mureş.
„În accidentul aviatic s-au înregistrat opt persoane decedate, iar alte două victime au fost evacuate cu elicopterul SMURD de la Târgu Mureş, care a ajuns în zona accidentului”, a spus Bianca Sabău.
Ea a confirmat faptul că elicopterul s-a prăbuşit în zona denumită Stejăriş, între localităţile Iacobeni şi Mălâncrav, într-o zonă împădurită.
UPDATE, ora 12.00: Comunicatul Ministerului de Interne:
“Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, se deplasează în acest moment la locul unde în această dimineață s-a prăbușit un elicopter aparținând Ministerului Apărării Naționale.
Împreună cu vicepremierul Gabriel Oprea se află și o echipă de procurori militari și criminaliști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Conform primelor informații, apelul de urgență prin 112 s-a primit în jurul orei 10.50, prin acesta anunțându-se, că în zona localității Mălâncrav, județul Sibiu, a avut loc acest accident.
Vicepremierul Gabriel Oprea a activat de urgență Centrul Operațional de Comandă al Guvernului României și Centrul de Comandă al MAI pentru coordonarea acțiunilor de salvare a supraviețuitorilor și cercetarea condițiilor în care a avut loc accidentul.
La acest moment, forțe ale Poliției Române, ISU Sibiu și 2 elicoptere SMURD sunt în deplasare spre zona unde a avut loc impactul. Un al treilea elicopter este pregătit pentru intervenție. Primele forțe ale Poliției Române au ajuns deja la fața locului”.
Zona accidentului se află în apropierea localităţilor Mălâncrav (comuna Laslea) şi Iacobeni, ambele din judeţul Sibiu, la limita cu judeţul Mureş.
”Oamenii din sat vorbesc că elicopterul s-a învârtit razant, de vreo două ori, deasupra satului. Era în derivă. După aceea s-ar fi îndreptat către Iacobeni, oamenii din sat au plecat în căutarea locului, s-au mobilizat. O grămadă de ambulanțe și de mașini de pompieri au trecut de asemenea prin sat în căutarea locului”, a spus Marius Dudaș, secretarul comunei Laslea, de care aparține satul Mălâncrav, citat de turnusfatului.ro.
Elicopterul era de la baza militară din Câmpia Turzii, potrivit ministrului MApN, Mircea Duşa.
Au fost trimise două elicoptere, unul al Armatei şi unul al SMURD. Condiţiile meteo în zona în care a avut loc accidentul sunt proaste, iar vizibilitatea este redusă. Apelul la 112 a fost făcut de unul dintre pasagerii elicopterului.
Duşa a declarat că în acest caz a fost sesizat Parchetul General.
Potrivit căpitanului Cristian Mureşan, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, instituţia a fost solicitată să intervină la locul accidentului, în care au fost implicate zece persoane.
Reamintim că un alt accident aviatic s-a produs la începutul acestui an în judeţul Alba. Pe 20 ianuarie, pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni care transporta o echipă medicală s-a prăbuşit în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine. Au supravieţuit accidentului ceilalţi membri ai echipei medicale – medicii Sorin Ianceu, Radu Zamfir, Valentin Calu, Cătălin Pivniceru – și copilotul Răzvan Petrescu.
Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participa.t pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici. Vezi AICI filmul evenimentelor din ianuarie.
sursa: mediafax
sursa foto locul accidentului: facebook
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News