Connect with us
Advertisement

Actualitate

Veste proastă pentru români. Asociaţia marilor reţele comerciale: Preţurile alimentelor ar putea creşte

supermarket, cumparaturi

Publicat

supermarket shopping Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) consideră că declaraţia ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit căruia “eroziunea solului şi creşterea populaţiei pe plan global sunt două motive pentru care preţurile alimentelor vor creşte pe termen lung, iar ieftinirea unor alimente din ultimul an este doar un fenomen de conjunctură”, reprezintă ”o ofensă la adresa consumatorilor, comercianţilor şi producătorilor”.

Scăderea preţurilor la alimente în România ”nu este o situaţie cojuncturală, aşa cum Ministrul Agriculturii încearcă să inducă din nou în eroare opinia publică, ci este rezultatul concret adus de un sistem concurenţial extrem de competitiv în domeniul comerţului alimentar şi a măsurilor curajoase de reducere a taxelor”, susţin marii retaileri, potrivit News.ro.

Amendamentele la Legea cu 51% alimente locale vor anihila această “conjunctură” favorabilă consumatorului român, vor readuce în piaţă „normalitatea preţurilor mari” şi vor instaura haosul într-unul dintre cele mai performante sectoare economice ale României, fără niciun beneficiu real pentru producătorii locali, mai susţin membrii AMRCR.

”Ceea ce sperăm însă că este cu adevărat conjunctural este realitatea că Ministrul Agriculturii îşi poate contrazice fără probleme atât Guvernul din care face parte, cât şi propriii angajaţi atunci când susţine public o astfel de lege, care evident încalcă Constituţia, legile concurenţei şi principiile comunitare, parte a statului de drept în România”, potrivit sursei citate.

Marii comercianţi mai afirmă că Guvernul a emis punct de vedere negativ faţă de modificarea Legii 321, iar experţii Ministerului Agriculturii au admis într-o scrisoare trimisă recent la Bruxelles că nu pot susţine o legislaţie care nu respectă libertatea comerţului, concurenţa loială şi un cadru în care libertatea economică să se manifeste constituţional.

Mai mult, aceştia recunosc faptul că este necesar un studiu de impact asupra efectelor, la acest moment complet necunoscute, pe care această lege le-ar putea induce în agricultura şi industria agro-alimentară românească.

Conform EUROSTAT, în 2015 România şi Polonia au înregistrat cele mai mici preţuri la produsele alimentare din Uniunea Europeană (64% respectiv 63% din media preţurilor la nivel UE). Mai mult, în România au fost înregistrate cele mai mici preţuri la pâine, -53% din media UE.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement