Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO 10-12 septembrie: 655 de ani de la atestarea comunei Lupșa. PROGRAMUL manifestărilor

Publicat

În weekendul 10 – 12 septembrie, Lupșa sărbătorește 655 de ani de la atestarea comunei (1366 – 2021). Cu această ocazie, în localitate vor avea loc mai multe manifestări, printre care se numără primirea steagului cu care locuitorii din Lupșa au mers la Marea Unire din 1918, obiect aflat în patrimoniu național și păstrat la Muzeul Național de Istorie a României. 

„Comuna Lupșa se pregătește de sărbătoare, iar satele noastre își așteaptă cu drag fii și fiicele. Vă invităm, în perioada 10 – 12 septembrie, să ne fiți alături la sărbătoarea comunității noastre. Vom celebra împreună împlinirea a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din deal. Avem bucuria și binecuvântarea ca la această sărbătoare frumoasă să îl avem în mijlocul nostru pe Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei”, a transmis primarul comunei Lupșa, Radu Penciu.

Satul Lupșa este una din cele mai vechi localități de pe Valea Arieșului. Din datele care privesc istoricul localităţii, un act din noiembrie 1505, arată ca la 24 aprilie 1366, Nicolae fiul lui Cândea, pentru serviciile făcute regelui Ludovic I, este recompensat şi ridicat (împreună cu fraţii lui) la rangul de nobil al regatului, iar „moşia Lupşa, dimpreună cu satul, le este dăruită ca moşie veşnică nobilitară <cu titlul de nouă danie (titluo sue nove donacionis)>”. Un alt document ne spune că „Naghlwpsa” şi „Kislwpsa” erau în anul 1508 în posesia familiilor Lupşa şi Kende (adică Cândea).

Cnezatul s-a transformat în domeniul feudal sub Ludovic I (1366). Dreptul de proprietate asupra moşiei Cândea, a familiei acesteia, şi a urmaşilor, a trecut asupra altor familii de grofi până în anul 1866, când lupşenii cumpără aceste moşii de la familia unui nobil.

Se spune că reşedinţa familiei Cândea a fost pe „Dâmbul Iobagului”, astăzi numit „Dâmbul Baştii”, în centrul comunei la 300 m de biserica – monument. De altfel Darius Pop nota: „La Lupşa se vorbeşte insistent despre aşa numita cetate a lui Cândea”, atestată şi de bătrânii locului, care îşi mai aduc aminte de poarta cetăţii, precum şi de subteranele ei.

Numele localității Lupșa provine dintr-un nume de persoană care, la rândul lui, derivă din atroponimul „Lupu” si sufixul „-șa”. O tradiție transmisă din bătrâni spune că numele localității ar fi fost luat de la faptul că aici au existat atât lupi negrii cât și lupi albi. De la culoarea lor, și așa – și așa, lup-așa, lup negru, lup-așa – lup alb, a împrumutat numele și localitatea.

Programul manifestărilor

Vineri, 10 septembrie 2021: 

Ora 15:00 – Primirea oaspeților, a fiilor și fiicelor satului;

Ora 16:00 – Conferința „Lupșa – o strategie de viitor”;

Ora 18:00 – Primirea steagului cu care locuitorii din Lupșa au mers la Marea Unire din 1918, obiect aflat în patrimoniu național și păstrat la Muzeul Național de Istorie a României;

Sâmbătă, 11 septembrie 2021

Ora 10:00 – Istorie, cultură și civilizație în Lupșa milenară – secțiune consacrată aniversarii a 600 de ani de la ctitoria Bisericii Sfântul Gheorghe din deal;

Ora 15:00 – Vizitare expoziției steagului Marii Uniri, deschisă la Muzeul Etnografic „Pamfil Albu”;

– Vizitarea Bisericii Sfântul Gheorghe din deal;

Duminică, 12 septembrie 2021:

Ora 9:00 – Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei – Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate