Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum arată noul centru multicultural din Lumea Nouă. Cea mai modernă clădire din Alba Iulia, în cel mai defavorizat cartier

Publicat

Pe locul vechiului Talcioc din Alba Iulia se ridică cea mai modernă clădire consturită de la zero, de primăria Alba Iulia, în ultimii zece ani. Este vorba despre centrul multicultural din cartierul Lumea Nouă. O construcție nouă, în cel mai defavorizat cartier al orașului, care a costat undeva la 6 milioane de euro cu tot cu TVA. 

Doar un gard, o împrejmuire de șantier, separa nouă construcție de casele mici și dărăpanate, cârpite ici-colo cu câte o placă de lemn, sau o ușă pusă pe un acoperiș de tablă pentru a opri ploaia să cadă direct în casă.

Am fost să vedem cum arată centrul multicultural construit din bani europeni, care ar urma să ajute la integrarea familiilor defavorizate din cartierul Șincai, în societate. 

Însă construcția nouă, ridică o întrebare în comunitatea din cartierul de romi. Ce se va întâmpla cu casele noastre în viitor? În special ce se va întâmpla cu terenul pe care ele sunt construite?

Discrepanța între cele două locații este uriașă și se vede cu ochiul liber, din mașină, în timp ce te deplasezi pe strada plină de praf și câini maidanezi care aleargă printre case.

Locația pe care s-a ridicat clădirea este de nerecunoscut și fumul grătarelor cu mici care se ridica duminică de duminică este doar o amintire în mintea celor care frecventau vechiul Talcioc.

Talciocul și fumul grătarelor, doar o amintire

Și doar o amintire va rămâne pentru că este greu de crezut că talciocul se va muta înapoi, din noua locație de la ieșirea din oraș. Teoretic în proiect era inclusă și construirea unei piețe care să servească drept talcioc, însă aceasta este în fapt un amfitreatru în aer liber, singurul amfiteatru de acest gen din oraș.

Construcția a fost ridicată în cadrul proiectului ”O viață nouă, în Lumea Nouă”, proiect care viza integrarea romilor din cartier în societate. Însă pare a fi de fapt o clădire care poate servi pentru o gamă variată de activități. Primăria chiar are de gând să integreze clădirea în patrimoniul Centrului Cultural Palatul Principilor din Alba Iulia, care să organizeze activități în el.

VEZI ȘI VIDEO: Construcții noi în vechea mahala ”Lumea Nouă” din Alba Iulia. Promisiunea primarului la o viață mai bună în favela orașului

În interiorul centrului a fost amenajată cea mai modernă sala de spectacole din Alba Iulia, o bibliotecă virtuală, una fizică, sală de sport, sală de mese și multe alte săli pentru activități.

Mai mult de atât și acoperișul a fost pus în valoare, care va putea deservi la evenimente în aer liber. Ghid în noua clădire ne-a fost Flaviu Buta, purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia.

Cea mai modernă sală de spectacole din Alba Iulia

În interiorul centrului a fost amenajată cea mai modernă sală de spectacole din Alba Iulia. Este vorba despre o sală cu cameră tehnică în spatele scaunelor, scenă cu intrare din lateral, ecran multifuncțional, cabine de schimb, și în jur de 300 de scaune pentru spectatori.

Intrarea în sală se face printr-o garderobă.

Două biblioteci și o sală de sport

Au mai fost amenajate două biblioteci una virtuală și una cu carți fizice, dar și o sală de sport, care are și intrare separată față de centru. De asemenea au mai fost construite diferite spații, printre care o sală de mese, dar și o sală de ședințe.

Belvedere de pe Lumea Nouă, în Lumea Veche

Acoperișul centrului a fost amenajat în așa fel încât să se poată desfășiura activități în aer liber. Interesant este faptul că nu se va călca pe beton, ciment sau podea ci pe un covor natural, din mușchi și licheni.

De pe clădirea nouă în valoare de 6 milioane de euro se vede excelent zona în care trăiesc beneficiarii teoretici ai proiectului.

Spațiul monitorizat cu peste 30 de camere de luat vederi

Toată clădirea este monitorizată și dotată cu peste 30 de camere video. În interiorul ei există și un centru de comandă, cu monitoare, unde se poate vedea în timp real mișcarea din clădire, dar mai ales din afara ei.

Amfiteatru în aer liber

În proiect era menționată și o piață în care să se desfășoare talciocul după ce centrul va fi construit. În urma construcției a rezultat un amfiteatru acoperit, pentru spectatori, un spațiu generos de altfel pentru orice activitate artistică în aer liber.

Spații de joacă și parcare

În afara centrului au fost amenajate spații de joacă, un teren de fotbal cu nocturnă, dar și o parcare cu peste 80 de locuri.

Viitorul zonei. Între integrare în societate și valoarea terenului din zonă

În linii mari, în cea mai defavorizată zona a orașului s-a ridicat un complex modern cu săli multifuncționale. Lângă el au fost ridicate două blocuri de locuințe sociale, iar primăria mai are în plan construcția a încă șase blocuri.

Fața în față cu spațiile moderne se află casele din cartierul Șincai, iar sub ele un teren pe care mulți dintre cei care au locuințe în zona respectivă nu au acte. În urmă cu doi ani, când împrejmuirea de șantier a fost montată, în cartierul de case a apărut o întrebare.

”Ce se va întâmpla cu noi? Ne vor muta?”, întrebarea încă mai există în comunitatea din Șincai și a fost pusă reporterilor alba24.ro chiar de o femeie care locuiește față în față cu noua clădire.

Este o întrebare care izvorăște din nesiguranța celor din cartier. Mai ales că în urmă cu un an, Primăria Alba Iulia intenționa să scoată la vânzare parcele de teren din cartierul Șincai, cu un preț de pornire de 65 de euro pe metrul pătrat. Atunci reprezentanții romilor au protestat față de intenția primăriei.

VEZI ȘI: Primăria Alba Iulia scoate la vânzare terenurile din ”Lumea Nouă”. Liderii romilor protestează. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Pe de o parte centrul multifuncțional poate însemna o șansă la o viață mai bună a locuitorilor din zonă, dar și o ”mină de aur” pentru dezvoltatorii imobiliari din oraș.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate