Actualitate
VIDEO: Film documentar despre limba și tradițiile germane din satele săsești. „Transilvania în tranziție. Vorbitorii de limbă germană”
Un regizor originar din Sebeș și un producător şi cameraman din Alba Iulia lucrează la realizarea unui film despre Transilvania, prin care încearcă să convingă turiştii și investitorii occidentali de potenţialul şi şansele oferite de regiune. Documentarul „Transilvania în tranziție. Vorbitorii de limbă germană” oferă spectatorilor o panoramă a regiunii multiculturale, în care sunt prezentați oameni angajaţi în salvarea patrimoniului cultural şi material al sașilor ardeleni, temerari care au sfidat riscurile și, în ciuda greutăților întâmpinate, nu doresc să fie acasă în alt loc decât în Transilvania.
Vrăjiți de peisajele și satele idilice, nu puțini sunt cei care părăsesc occidentul și se stabilesc în Transilvania. Printre aceștia se numără turiști, meșteșugari, cei mai mulți provenind din Germania, angajați pentru restaurarea bisericilor fortificate, dar și sași care au dezvoltat afaceri în industrie şi turism. Imaginea negativă, cu sărăcie şi corupţie, devine una cu bunăstare şi aventură.
Cine se află în spatele proiectului?
Florin Besoiu este scenarist și regizor, originar din Sebeș și care locuiește în Leipzig, Germania. El a realizat până acum mai multe filme scurte și un documentar “Die Alptraumreise/Călătorie de coșmar” (46 minute) 2010 având ca temă Transilvania. Acesta va lansa la toamnă un nou film documentar “Die Überlebenden im Winter. Eine Deportationsgeschichte” (“Supraviețuitorii în iarnă. O istorie a deportării”).
Cătălin Cădan este cameraman și locuiește în Alba Iulia. El are experiență de peste 15 ani în televiziune ca și cameraman, editor imagine și producător.
Maestrul Sabin Pautza este un renumit compozitor și dirijor român, afirmat și apreciat de lumea muzicală internațională. Impresionanta complexitate a artistului a determinat critica internațională să-l alăture marelui Leonard Bernstein. Doctor în muzică la Londra, doctor în compoziție la Cluj-Napoca, Sabin Pautza e pe podiumul uriașilor între artiștii contemporani. Sub bagheta dirijorului Pautza au loc peste 20 de concerte an de an, în țată și străinătate. Coruri, orchestre, ansambluri de muzică de cameră, soliști, toți au bucuria să interpreteze lucrările compozitorului Sabin Pautza. Pop, rock, jazz, folclor sau repertoriu clasic, toate genurile sunt stăpânite și îmbogățite cu lucrări sau prelucrări strălucite, Sabin Pautza compune fără bariere. Ne onorează cu prisosință prezența acestei excepționale personalități artistice în echipă.
Simona Böhm a prelucrat textul campaniei pentru strângerea de fonduri și va prelucra deasemenea textul naratorului. Este sibiancă, muzician în Brandenburgisches Staatsorchester Frankfurt și jurnalistă.
Cornelia Guju va traduce filmul în limba română. De formație germanist și istoric, Cornelia Guju, născută la Sebeș, e stabilită la Ludwigsburg, în Germania.
Dirk Beckesch, domiciliat la Berlin și Sibiu, a participat la alegerea persoanelor care vor fi prezentate în film.
Despre ce este vorba în proiect?
Filmul documentar „Siebenbürgen im Wandel. Die deutschsprachigen Zuwanderer” („Transilvania în tranziție. Vorbitorii de limbă germană”) dorește să arăte publicului că regiunea multiculturală din inima României are foarte mult de oferit.
„În timp ce mulți români fac orice efort ca să locuiască și să muncească în occident, noi înotăm contra curentului. An de an mii de oameni își părăsesc țara, din cauza corupției, a sărăciei, a lipsei de perspectivă. Unii pleacă pentru totdeauna. Aidoma specialiștilor, medici sau ingineri, și oamenii simpli visează la un viitor mai bun. Realitatea occidentului e adesea altfel. Mulți trăiesc acolo la marginea societății, sunt discriminați. Cu toate dezavantajele, cei mai mulți acceptă situația, deoarece venitul este mai consistent.
Mai există însă o altă categorie de persoane, cei care părăsesc occidentul și se stabilesc în Transilvania. Vorbitorii de limbă germană vin uneori motivați de locul de muncă oferit de o firmă cu sediul în Germania, Austria sau Elveția. Cei mai mulți investitori străini din Transilvania provin din spațiul vorbitor de limbă germană.
Mai sunt însă și ceilalți, care au venit prima dată ca turiști în Transilvania și s-au stabilit acolo, vrăjiți de peisajele și satele idilice. Printre ei regăsim și meșteșugari, cei mai mulți provenind din Germania, angajați pentru restaurarea bisericilor fortificate. Au revenit și sași care au dezvoltat afaceri în industrie şi turism, animând regiunea. Vom prezenta temerari care au sfidat riscurile și, în ciuda greutăților întâmpinate, nu doresc să fie acasă în alt loc decât în Transilvania”, a transmis Florin Besoiu.
Scopul filmului și grupurile de public țintă
„Deși realitatea este mult mai complexă decât poate fi prezentată într-un film documentar, dorim să arătăm lumii cât de deosebită este această regiune a României. Astfel filmul va fi una dintre cele mai bune modalități pentru a convinge turişti și investitori occidentali de potenţialul şi şansele oferite de regiune.
Limba și tradițiile germane din satele săsești sunt o moştenire care nu are voie să dispară. Ar fi o pierdere imensă.
Din acest motiv dorim să prezentăm oameni care sunt foarte angajaţi în salvarea patrimoniului cultural şi material al sașilor ardeleni. Dacă satele nu vor fi salvate, o mare parte a identității culturale a Transilvaniei va dispărea. Satul Richiș din județul Sibiu arată că localitatea poate înflori din nou atunci când străinii se decid sa trăiască acolo, cumpără case săsești şi atrag turişti din toată lumea. În același sat locuiesc mai mult de 10 naționalități diferite pe aceeaşi stradă, aproape toţi veniţi ca turiști. Oamenii s-au îndrăgostit de sat şi şi-au cumpărat case acolo. Avem deci certitudinea că totul este posibil.
Țelul filmului este ca occidentul să descopere adevărata față a Transilvaniei și să renunțe din convingere la clișee.
Publicul nostru țintă cuprinde toate categoriile de vârstă. Vrem să convingem cât mai mulți privitori să viziteze Transilvania cel puțin o dată în viață”, a mai transmis regizorul Florin Besoiu.
Proiectul se află în momentul de față în faza filmărilor, acestea fiind realizate în proporție de 70 la sută.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News