Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

(VIDEO) În ajunul Învierii Domnului, Lumina Sfântă a pogorât din nou la Ierusalim

Publicat

lumina sfanta

De peste un mileniu, de la prima atestare documentată (1106), mormântul în care a fost îngropat Hristos este locul uneia dintre cele mai mari minuni ale creștinătății. În fiecare an, în Sâmbăta Paștilor, la rugăciunea Patriarhului de Ierusalim și a credincioșilor, Lumina Sfântă se pogoară din cer, luminând pentru câteva secunde întreaga biserică a Sfântului Mormânt.

Lumina Sfântă este adusă și în România

Sâmbătă, la ora 14.25, Patriarhul Teofilos al III-lea a ieșit din Biserica Sfântului Mormânt cu lumânările aprinse de focul ceresc. Biserica Ortodoxă Română a trimis o delegație care se întoarce înspre seară, pentru a aduce Lumina Sfântă și în România. Lumina Sfântă este așteptată în patru locuri din România: București, Suceava, Satu Mare și Cluj-Napoca (aprox. ora 20.30).

Prima atestare documentară a acestei minuni vine din anul 1106, dar au existat mențiuni sporadice și înainte de acest an. Istoria consemnează doar doi ani în care focul ceresc nu s-a coborât. Primul, 1101, când clerul grec a slujit împreună cu cel latin: lumina a coborât până la urmă și în acest an, dar în Duminica Paștilor, la rugăciunea clerului grec. Al doilea, 1923, consemnează lipsa minunii din cauza implicării Patriarhului de Ierusalim în îndepărtarea Patriarhului Rusiei. Furioși, arabii l-au ucis atunci pe patriarh, din cauza acestui fapt. În anul 1300, armenii au ocupat Capela Sfântului Mormânt, dorind să primească ei lumina. Patriarhul ortodox s-a așezat lângă un stâlp din biserică. Sfânta Lumină a venit și în acel an, dar la patriarhul ortodox, spintecând stâlpul în două, lucru care este vizibil și astăzi pelerinilor.

Ritualul venirii

Măsurile luate de serviciile de securitate sunt de-a dreptul draconice, pentru a nu exista vreo sursă de foc. Patriarhul este controlat „la sânge” de către aceștia, în prezența reprezentanților celorlalte Biserici și religii (catolici, copți, islamiști), înainte de a intra în Sfântul Mormânt, la finalul vecerniei de sâmbăta dimineața.

Pentru a nu exista nicio suspiciune, forțele de ordine care îl controlează sunt arabi islamici. Patriarhul intră în Sfântul Mormânt, rupând sigiliul însoțit doar de un arab, care rămâne în antecameră. Luminile se sting, iar patriarhul se roagă. În biserică, arabii imploră prin rugăciuni venirea luminii. După câteva momente, oamenii din biserica plină observă lumina de nuanță albăstruie care se coboară, aprinzând lumânările patriarhului. Se spune că, dacă arabii nu se manifestă zgomotos, Lumina Sfântă întârzie să coboare. De asemenea, paznicul arab care îl însoţeşte pe Patriarh în Sfântul Mormânt este în fiecare an altul, iar, în urma miracolului, în fiecare an paznicul arab s-a creştinat.

Cei care au fost prezenți măcar o dată la minune spun că acest foc nu arde în primele minute. Interesant este faptul că focul care coboară nu aprinde doar lumânările patriarhului, ci și pe ale unor credincioși din biserică.

Trebuie menționat că, deși minunea de la Ierusalim este una cu totul excepțională, Lumina Sfântă primită de creștini de Paști la biserică nu este cu nimic inferioară celei ce se coboară peste Sfântul Mormânt.

Filmarea evenimentului din acest an este preluată de pe un post de televiziune local. Sursa: Youtube.


Serafim ARMANCA

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Alex

    duminică, 15.04.2012 at 12:56

    Minune dumnezeiasca!

  2. Alex

    duminică, 15.04.2012 at 12:58

    O minune de la Dumnezeu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax