Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Luptătorii SAS Alba: Cum se antrenează și ce echipamente au trupele de elită care dau piept cu cei mai periculoși infractori

Publicat

Mii de ore de antrenament, sute de misiuni, echipamente ce cântăresc zeci de kilograme, arme moderne și încrederea în colegi – arsenalul trupelor de elită din rândul polițiștilor: luptătorii din trupele speciale SAS, sau Serviciul pentru Acțiuni Speciale.

Cunoscuți și sub denumirea de mascați, luptătorii din trupele speciale sunt cei care sunt chemați în misiunile cu grad ridicat de risc. 

Ce înseamnă misiuni cu grad ridicat de risc, ce echipamente folosesc și când, la toate întrebările am primit un răspuns de la comisarul șef Airini Mihai, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale IPJ Alba.

Acesta se afla alături de colegii săi în Piața Cetății din Alba Iulia cu ocazia Zilei Poliției Române, înconjurat de elevi care admirau echipamentele.

”Știm când începe o misiune, dar nu știm când se termină”

Luptătorii SAS intervin atunci când situația fie din stradă, fie dintr-o anumită locație devine periculoasă. De asemenea, aceștia acționează în descinderi sau percheziții.

Trupele SAS intervin în echipă, și pe cuvântul echipă a pus accent și comisarul șef. Totul se desfășoară în echipă deoarece succesul misiunii se bazează pe încrederea dintre colegi.

În fiecare misiune există un nivel de risc ridicat și situații neprevăzute pot avea loc în orice moment. Din această cauză luptătorii SAS se antrenează în mod continuu.

Antrenamentele sunt complexe, fie că vorbim despre antrenamente de anduranță, trageri, luptă corp la corp, utilizarea echipamentului de intervenție și simularea unor misiuni.

Echipamentele luptătorilor SAS: vestă antiglonț, ”berbecul” și arme letale și neletale

Casca antiglonț și vesta antiglonț, pe care polițiștii le poartă cântaresc în jur de 20 de kilograme, fără a pune la socoteală si alte echipamente care se prind de vesta antiglonț.

Pe toată durata antrenamentelor, luptătorii SAS se antrenează cu echipament complet. ”Trebuie să ne obișinuim cu ele, să le purtăm ca și cum ar fi o cămașă” a explicat Mihai Airini.

De cele mai multe ori luptătorii din trupele speciale sunt nevoiți să spargă ușile celor vizați de percheziți: acolo intră în funcțiune celebrul berbec. Pe lângă cel clasic, aceștia mai au și un berbec hidralulic, care acționează silențios.

Unul dintre cele mai grele echipamente este scutul tactic, care are în jur de 30 de kilograme. De asemenea mai sunt echipați cu bastoane sau mai nou cu bastoane telescopice.

Armamentul pe care luptătorii SAS în folosesc este unul modern explică șeful serviciului.

Aceștia folosesc e la arme de asalt, la arme de muniție neletală. Armele sunt dotate cu sisteme optice, lanterne și alte dispozitive de ochire.

Antrenamente: ”Ne antrenăm pentru orice situație posibilă”

Antrenamentele pentru forțele SAS au fost concepute special de cei de la SIAS, Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Antrenamentele sunt de anduranță în principal, pentru a putea rezista în echipament complet o perioadă îndelungată de timp.

Motivul principal pentru care a fost făcut un antrenament strandard la nivel național este acela că fiecare luptător SAS trebuie să cunoască și să știe aceleași proceduri. Asta este important în cazul în care un luptător SAS dintr-un județ merge într-o acțiune cu alți luptători dintr-un alt județ.

Mai mult de atât, aceștia se antrenează pentru orice situație: de la luare de ostateci, intervenții rapide în clădiri, scoaterea unei persoane dintr-o mașină, toate scenariile sunt calculate și executate pas cu pas pentru a fi pregătiți în cazul unei situații reale.

De asemenea aceștia se antrenează și în luptă corp la corp, de la tehnici defensive, la tehnici de imobilizare a infractorilor.

La fel se întâmplă și cu luptătorii mai tineri care intră în trupele SAS, au parte de un antrenament intens, pentru a ajunge la nivelul colegilor cu experiență.

În timp ce șeful SAS prezenta reporterului alba24.ro, modul de antrenament al luptătorilor, la fața locului au venit mai mulți elevi pentru a observa tehnica expusă.

Mihai Airini le-a explicat tinerilor prezenți că mai presus de toate, educația este cea mai importantă. Educație, seriozitate și multă muncă, de atât au nevoie cei tineri pentru a reuși în viață, le-a transmis acesta elevilor prezenți la standul luptătorilor SAS.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax