Connect with us
Advertisement

Educație

VIDEO Noaptea Muzeelor: Zeii antici, ”treziți” cu ajutorul tehnologiei 3D, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

Hercule, Perseu, Medusa sau Icar vor ”prinde” viață, sâmbătă, 18 mai, la Noaptea Muzeelor, grație tehnologiei de ultimă generație. “Zei pe display” este un program derulat de Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, prin care pasionații de tehnologie și istorie pot interacționa cu personajele mitologice.

La parterul muzeului, vizitatorii vor putea vedea cum funcționează o imprimantă 3D și replicile sculpturilor antice realizate cu ajutorul acesteia. 

zei pe display

PANTHEON 3D vă așteaptă și anul acesta la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu ocazia Nopții Muzeelor pentru a vă introduce în universul tehnologiilor 3D de documentare, cercetare și valorificare a patrimoniului cultural mobil.

CITEȘTE ȘI: SÂMBĂTĂ: Istoria prinde viață la Alba Iulia – Noaptea Muzeelor, ediția a X-a. PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Muzeul Virtual cuprinde colecția de modele 3D a operelor de artă romane reprezentând divinități și personaje mitologice, realizată în cadrul programului cultural Pantheon 3D. Programul are ca scop valorificarea patrimoniului cultural mobil al Muzeului Național al Unirii prin metode avansate de documentare digitală.

“Zei pe display” reprezintă componenta 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane.

zei pe display

 

“A venit timpul să reorganizăm acest sector al patrimoniului cultural în sensul includerii noilor unelte de lucru digitale care pot schimba percepţia asupra trecutului, pot facilita materiale educaţionale mai convingătoare și oportunităţi fără precedent de cercetare și acces la cultură.

Documentarea digitală a patrimoniului cultural tangibil bazată pe scanare, prelucrare, modelare și printare 3D poate deschide muzeul către întreaga lume. Pe lângă necesitatea integrării noilor tehnologii digitale în conceptul de expunere și valorificare muzeală a patrimoniului arheologic, n-a lipsit îngrijorarea la gândul unor eventuale situaţii de criză.

Experienţele negative prin care a trecut patrimoniul cultural în secolul 21 arată că muzeele și siturile arheologice nu sunt nici acum spaţii sigure pentru păstrarea memoriei materiale a umanităţii.

Din această perspectivă, muzeul virtual nu este menit să înlocuiască muzeul clasic, ci să-l susţină ca măsură de siguranţă („cultural backup”) și să păstreze digital memoria valorilor sale”, afirmă dr. Anca Timofan, coordonatorul programului și arheolog în cadrul muzeului.

zei pe display

“Conceptul de muzeu virtual este astăzi foarte răspândit în România, chiar dacă de multe ori el este înţeles la noi în mare parte doar la nivel de variantă bidimensională (fotografie digitală) a obiectelor și monumentelor incluse.

Reconstituirile tridimensionale sunt următorul pas evolutiv în crearea acestor colecţii virtuale, iar aici programul multianual propus de noi poate fi considerat un prim pas în convingerea atât a factorilor de decizie, cât și a publicului larg de importanţa acestui tip de valorificare a patrimoniului cultural.

Replicarea artefactelor, precum și existenţa muzeului virtual pot deveni definitorii în vederea unor schimbări de perspectivă a mediului muzeal, prin reintroducerea unor aspecte esenţiale în experienţele culturale oferite, precum cel al interacţionării tactile sau cel al interacţionării multisenzoriale.

Beneficiile acestor evoluţii vor fi evidente în ceea ce privește facilitarea accesul la patrimoniul cultural”, a declarat dr. Călin Șuteu, specialist în digitizare tridimensională în cadrul programului.

zei pe display

PANTHEON 3D a fost declarat câștigător la sesiunea de finanțare A.F.C.N. 2018 pentru aria Programe Multianuale, fiind implementat de Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia în perioada 2018 – 2019.

Echipa de implementare a programului este alcătuită din: dr. Anca Timofan, dr. Călin Șuteu, dr. Radu Ota, dr. George Bounegru, dr. Ilie Lascu, dr. Radu Ciobanu, dr. Cătălin Pavel, Daniela Burnete, Dan Anghel, Adina Bogdan.

NOAPTEA MUZEELOR f

Instituțiile partenere în cadrul programului cultural Pantheon 3D: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba.

sursă foto video: Pantheon 3D

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement