Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Noaptea Muzeelor: Zeii antici, ”treziți” cu ajutorul tehnologiei 3D, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

Hercule, Perseu, Medusa sau Icar vor ”prinde” viață, sâmbătă, 18 mai, la Noaptea Muzeelor, grație tehnologiei de ultimă generație. “Zei pe display” este un program derulat de Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, prin care pasionații de tehnologie și istorie pot interacționa cu personajele mitologice.

La parterul muzeului, vizitatorii vor putea vedea cum funcționează o imprimantă 3D și replicile sculpturilor antice realizate cu ajutorul acesteia. 

zei pe display

PANTHEON 3D vă așteaptă și anul acesta la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia cu ocazia Nopții Muzeelor pentru a vă introduce în universul tehnologiilor 3D de documentare, cercetare și valorificare a patrimoniului cultural mobil.

CITEȘTE ȘI: SÂMBĂTĂ: Istoria prinde viață la Alba Iulia – Noaptea Muzeelor, ediția a X-a. PROGRAMUL EVENIMENTULUI

Muzeul Virtual cuprinde colecția de modele 3D a operelor de artă romane reprezentând divinități și personaje mitologice, realizată în cadrul programului cultural Pantheon 3D. Programul are ca scop valorificarea patrimoniului cultural mobil al Muzeului Național al Unirii prin metode avansate de documentare digitală.

“Zei pe display” reprezintă componenta 3D de vizualizare a pieselor romane. Prezentarea se realizează cu ajutorul unui dispozitiv interactiv cu ecran tactil care permite accesarea online și vizualizarea colecției cu modelele 3D ale sculpturilor romane.

zei pe display

 

“A venit timpul să reorganizăm acest sector al patrimoniului cultural în sensul includerii noilor unelte de lucru digitale care pot schimba percepţia asupra trecutului, pot facilita materiale educaţionale mai convingătoare și oportunităţi fără precedent de cercetare și acces la cultură.

Documentarea digitală a patrimoniului cultural tangibil bazată pe scanare, prelucrare, modelare și printare 3D poate deschide muzeul către întreaga lume. Pe lângă necesitatea integrării noilor tehnologii digitale în conceptul de expunere și valorificare muzeală a patrimoniului arheologic, n-a lipsit îngrijorarea la gândul unor eventuale situaţii de criză.

Experienţele negative prin care a trecut patrimoniul cultural în secolul 21 arată că muzeele și siturile arheologice nu sunt nici acum spaţii sigure pentru păstrarea memoriei materiale a umanităţii.

Din această perspectivă, muzeul virtual nu este menit să înlocuiască muzeul clasic, ci să-l susţină ca măsură de siguranţă („cultural backup”) și să păstreze digital memoria valorilor sale”, afirmă dr. Anca Timofan, coordonatorul programului și arheolog în cadrul muzeului.

zei pe display

“Conceptul de muzeu virtual este astăzi foarte răspândit în România, chiar dacă de multe ori el este înţeles la noi în mare parte doar la nivel de variantă bidimensională (fotografie digitală) a obiectelor și monumentelor incluse.

Reconstituirile tridimensionale sunt următorul pas evolutiv în crearea acestor colecţii virtuale, iar aici programul multianual propus de noi poate fi considerat un prim pas în convingerea atât a factorilor de decizie, cât și a publicului larg de importanţa acestui tip de valorificare a patrimoniului cultural.

Replicarea artefactelor, precum și existenţa muzeului virtual pot deveni definitorii în vederea unor schimbări de perspectivă a mediului muzeal, prin reintroducerea unor aspecte esenţiale în experienţele culturale oferite, precum cel al interacţionării tactile sau cel al interacţionării multisenzoriale.

Beneficiile acestor evoluţii vor fi evidente în ceea ce privește facilitarea accesul la patrimoniul cultural”, a declarat dr. Călin Șuteu, specialist în digitizare tridimensională în cadrul programului.

zei pe display

PANTHEON 3D a fost declarat câștigător la sesiunea de finanțare A.F.C.N. 2018 pentru aria Programe Multianuale, fiind implementat de Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia în perioada 2018 – 2019.

Echipa de implementare a programului este alcătuită din: dr. Anca Timofan, dr. Călin Șuteu, dr. Radu Ota, dr. George Bounegru, dr. Ilie Lascu, dr. Radu Ciobanu, dr. Cătălin Pavel, Daniela Burnete, Dan Anghel, Adina Bogdan.

NOAPTEA MUZEELOR f

Instituțiile partenere în cadrul programului cultural Pantheon 3D: Primăria Municipiului Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Muzeul Național Brukenthal Sibiu, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Istorie Turda, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Județeană Alba.

sursă foto video: Pantheon 3D


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT rutier la Alba Iulia. Două mașini s-au lovit în sensul giratoriu, pe Bulevardul Revoluției

Publicat

Un accident rutier a avut loc vineri, în jurul orei 17.40, în sensul giratoriu aflat la intersecția dintre Bulevardul Revoluției 1989 și strada Toporașilor din Alba Iulia.   Din primele informații de la fața locului, în incident au fost implicate două automobile, o Dacia și un automobil marca Skoda.   Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare cu trei etaje și 150 de locuri, în cartierul Cetate din Alba Iulia. Proiectul a intrat în dezbatere publică

Publicat

parcare

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică documentația pentru construirea unei clădiri ce va servi drept spațiu de parcare cu parter și trei etaje pe strada Arnsberg. Prin acest proiect, administrația locală vrea să asigure 150 de locuri de parcare noi, în regim supraetajat. Pe terenul propus spre reglementare există la momentul actual un […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: COD GALBEN de FURTUNĂ în ALBA. Averse, descărcări electrice, grindină și vânt puternic. Localități vizate

Publicat

furtuna

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, vineri după-amiază. UPDATE: Până la ora 18.00 sunt vizate localitățile: Blaj, Jidvei, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Șpring, Bucerdea Grânoasă, Cergău, Roșia de Secaș, Ohaba, Cenade, Doștat. Până la ora 16.30, sunt vizate localitățile Aiud, Teiuș, Baia de Arieș, Galda de Jos, Mihalț, Lopadea Nouă, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „În zorii dictatorilor”, spectacol de teatru inedit, despre istoria cenzurii și a terorii, prezentat de liceeni din Aiud

Publicat

Istoria ca fluviu al memoriei, o memorie încărcată de simboluri ale terorii a fost adusă în prezent în cadrul spectacolului de teatru „În zorii dictatorilor” , desfășurat în perioada 15-17 iulie la Aiud. Zece elevi ai Colegiului Național ”Titu Maiorescu” Aiud, alături de colegii lor din Hida, județul Sălaj și de actori și muzicieni profesioniști […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate