Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Prima tipăritură în limba română, la Museikon Alba Iulia. Cum a fost descoperită întâmplător, în coperta altei cărți

Publicat

Vizitatorii Muzeului ”Museikon” din Alba Iulia pot vedea fragment din prima tipăritură în limba română, un document de o importanță extraordinară.

Documentul a fost descoperit întâmplător, în timpul restaurării unei alte cărți din secolul XVIII, fiind folosit pentru coperta acesteia. În plus, are o poveste extrem de interesantă. 

”Este cea mai veche tipăritură în limba română păstrată, în condițiile în care cu ceva mai veche a fost o altă carte, un catehism, despre care doar știm că a fost tipărită în 1544 la Sibiu, nu s-a păstrat nici un exemplar.

Această tipăritură despre care vă vorbesc și pe care o puteți vedea la Museikon este un tetraevangheliar slavo-român tipărit în 1551 – 1553 la Sibiu și el este în condițiile date cea mai veche tipăritură în limba română păstrare” a spus Ana Dumitran, coordonatoarea Museikon.

Sunt în total 4 bucăți din această carte, dar cel de la Alba Iulia este singurul din România.

Documentul are și o poveste mai puțin obișnuită. A fost descoperit cu prilejul restaurării unei cărți de secol 18, fiind parte din hârtia din care a fost făcut cartonul pentru coperta ei.

S-au păstrat 2 file din Evanghelia lui Matei.

Ana Dumitran spune că poveste traducerii este foarte interesantă.

”La baza traducerii a stat un efort care a este posibil să durat mai multe decenii și să fi aparținut mai multor persoane. Ce este spectaculos, este numărul foarte mare și diversitatea lingvistică maximă pentru vremea aceea a surselor care au fost folosite” spune Ana Dumitran.

Au fost folosite traduceri anterioare lui Luther din limba germană, cehă și slavonă.

Nu toți traducătorii au fost români. Unul dintre aceștia, unul dintre primii gravori la nivel european, a fost un sas: Phillipus Pictor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Citizen

    duminică, 16.07.2023 at 09:41

    Ar fi interesant de mentionat ceva si despre cartea de sec XVIII restaurata, pentru a vedea cine si ce a tiparit folisind o veche carte scrisa in limba românā la confectionarea copertei

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement