Administrație
VIDEO: Regulamentul parcărilor publice cu plată din Alba Iulia, REVOCAT. Un nou proiect, pus în dezbatere publică
Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat vineri, 29 martie, revocarea HCL privind regulamentul parcărilor publice cu plată, după ce Prefectura Alba a atacat în contencios administrativ, pentru anularea actului. Între timp, primăria a pus în dezbatere un nou proiect cu acelaşi subiect. Acest regulament va ajunge din nou pe masa consilierilor locali pentru a fi votat, până la sfârşitul lunii aprilie.
„Prefectura ne-a trimis o adresă, în luna ianuarie, prin care proiectul de hotărâre cu regulamentul parcărilor, votat în octombrie anul trecut de Consiliul Local, era amendat cu trei lucruri pe care dânșilor nu li s-a părut în conformitate cu legea. Într-o primă fază, într-o ședință de Consiliul Local, la capitolul <diverse> am prezentat consilierilor locali acea adresă și s-a hotărât să ne menținem hotărârea anterioară. Replica Prefecturii a fost o somație, o plângere prealabilă prin care spuneau că vor ataca în contencios pentru anularea acestui act normativ.
În urma unor medieri cu serviciul Juridic al Prefecturii am ajuns la concluzii comune.
Datorită faptului că în instanță se întârzia foarte mult, s-a hotărât ca acest regulament al parcărilor publice votat în octombrie să se revoce, lucru care s-a întâmplat în ședința de astăzi. Urmează ca procedura să se reia de la zero, cu dezbatere publică, cu noul regulament, cu modificărea regulamentului cu observațiile făcute de Prefectură, astfel încât să fie supus spre aprobare într-o viitoare ședință de Consiliul Local, probabil la sfârșitul lunii aprilie sau cel târziu în mai”, a declarat pentru Alba24, viceprimarul Gabriel Pleșa, la sfârșitul ședinței CL de vineri, 29 martie.
În proiectul pus în dezbatere publică, zonele, tarifele şi modul de administrare rămân aceleaşi, însă sunt ajustate detalii de ordin birocratic privind reglementarea acestei activităţi. Cu alte cuvinte, nici albaiulienii, nici turiştii nu vor scăpa de introducerea tarifelor pentru parcarea pe locurile publice, existând şanse ca acestea să fie introduse în câteva luni.
Reamintim că Instituţia Prefectului Alba a cerut în contencios administrativ ca instanța să constate că HCL 348/2018, referitoare la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice cu plată din Alba Iulia, este ilegală și ca urmare să decidă anularea ei. Juriștii Prefecturii consideră că documentele pe care se sprijină hotărârea de consiliu sunt prea vagi, că lipsea avizul IPJ şi că regulamentul votat este incomplet, fără precizări legate de locul în care se pot depune cereri pentru parcare sau cine răspunde pentru securitatea vehiculelor.
Acum, Primăria a propus şi Consiliul Local a aprobat revocarea HCL 348/2018: „Deoarece soluţionarea litigiului ar putea dura mult timp şi astfel scopul pentru care a fost adoptată, respective nevoia stringentă de organizare, modernizare şi eficientizare a sistemului de parcare publică cu plată în Alba Iulia, din acest punct de vedere fiind rămaşi în urmă faţă de alte localităţi din ţară, pentru stingerea litigiului dintre noi (n.r. Primăria) şi Instituţia Prefectului, propunem Consiliului Local să aprobe revocarea HCL 348/2018, urmând ca, după reanalizarea dispoziţiilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice cu plată şi după parcurgerea din nou a etapei de consultare a populaţiei, în altă şedinţă de Consiliu Local să propunem din nou aprobarea acestui Regulament, propunere în cadrul căreia vom ţine cont şi de criticile aduse acestuia de Instituţia Prefectului” – se arată în expunerea de motive.
În documentaţia pusă vineri, 22 martie, în consultare publică pe site-ul Primăriei, se arată că introducerea sistemului de parcare cu plată este justificat ca urmare a “numeroaselor solicitări primite de la cetățeni pentru decongestionarea și fluidizarea traficului în zonele aglomerate ale municipiului, dar și pentru creșterea spre maxim a gradului de încasare în cazul plăților pentru locuri de parcare cu plată, este necesară organizarea și implementarea sistemului de plată prin tichete răzuibile și SMS, interconectat cu un sistem informatic în municipiul Alba Iulia”.
Reprezentanţii Primăriei consideră că se impune în acest sens, identificarea locațiilor pentru înființarea de locuri de parcări publice cu plată.
Au fost stabilite 3 zone de tarifare:
Zona 0 (roșie) – taxare de luni până vineri, între orele 8.00 – 20.00, sâmbătă și duminică intre orele 00.00 – 24.00
– tarife autoturisme: 2 lei / 1 oră, 4 lei / 2 ore, 17,5 lei / 1 zi; nu există tarif de 30 de minute
– tarife autocar: 10 lei / 1 oră, 20 lei /2 ore, 50 lei/ 1 zi
– cuprinde parcările publice amenajate în zona de maxim interes a orașului, Cetatea Alba Carolina și cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei, zone intens folosite atât de localnici cât și de către turiștii care vizitează orașul, turiști al căror număr a crescut constant în ultimii ani, potrivit Primăriei. Adică parcările cu intrare pe la Hotel Cetate (autoturisme și autocare), intrare pe la Casa de Cultură (autoturisme și autocare), intrare pe la Ryma (autoturisme și autocare), intrare Caroline (dinspre str Apulum), parcarea de la Hotel Cetate, parcarea de lângă Casa de Cultură, parcare Bld Transilvaniei (între Bld 1 Decembrie și Bld Revoluției), parcarea de sub biserica M. Viteazul (zona cimitirului)
– tarif închiriere (persoană juridică) 175 lei
Zona 1 (albastră)
– tarife autoturisme: 0,5 lei / 30 min, 1 leu / 1 oră, 2 lei / 2 ore, 7,5 lei / 1 zi
– tarife autocar: –
– cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate ale orașului și unde se află și sediile diferitelor instituții publice din oraș(Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Județean de Urgență Alba, etc.)
A. CENTRU – taxare 8.00 – 18.00 (luni-vineri), 8.00-16.00 sâmbătă și duminică
– zona Tribunal: Piața Iuliu Maniu + Parcare Tribunal + Frederic Mistral + Strada Primăverii(H.Parc-Spice Gym) + Parcare Taxe și Impozite
– zona Primărie – parcare Strada Vasile Alecsandri (Casa Armatei), parcare față Banca Transilvaniei și magazin Unirea
– str Teilor, str Trandafirilor, str Avram Iancu
– Parcare Electrica, ambele părți
– str Regina Maria
– Piața Alessandria
– Parcare strada Traian – Basarabiei, strada București ( Consiliul Județean), str Ion IC Bratianu
– parcare Primărie (nu cea rezervată pentru instituţie), parcare AJOFM – şomaj
– str Lucian Blaga, str Mihai Viteazul, str Nicolae Titulescu, str Decebal, Pța Consiliului Europei, str Doinei
B. CETATE – taxare 8.00 – 20.00 (luni-vineri), 8.00-16.00 sâmbătă și duminică
– străzile Aurel Vlaicu, Bld 1 Decembrie, Vasile Goldiş, Cloșca, Bld Transilvaniei (de la Bld Revoluției până la intersecția cu strada Iederii), Bld Revoluţiei, Toporaşilor (de la sens giratoriu – intersecția cu str Ghioceilor), Calea Moţilor (vis-a-vis OMV), Septimius Severus, parcarea din faţa Stadion, str Mușețelului, str Gheorghe Pop de Băsești, Crișan, str 9 Mai
– tarif închiriere (persoană juridică) 150 lei
Zona 2 (galbenă) – taxare de luni până vineri, între orele 08:00 – 18.00
– tarife autoturisme: 0,25 lei / 30 min, 0,5 lei / 1 oră, 1 leu / 2 ore, 4 lei / 1 zi
– tarife autocar: –
– cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cel din celelalte două zone de tarifare
CENTRU: străzile Simion Bărnuțiu, Primăverii (între intersecțiile Trandafirilor și Simion Bărnuțiu), George Coșbuc, Călărașilor, Vasile Alecsandri (zona Cimitir evreiesc), parcare Gară, Bulevardul Ferdinand, str Munteniei (între intersecțiile Traian și Bld Ferdinand), str Dobrogei, str Moldovei (între intersecțiile Iașilor și Bld Ferdinand), str Iașilor, str Plevnei, str Crișanei, str Olteniei, parcare zona Restaurant Chinezesc
CETATE: str Timotei Cipariu, Bulevardul Republicii
– tarif închiriere (persoană juridică) 125 lei
Abonamentele vor fi de următoarele tipuri:
– general: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice şi conferă drept de staţionare pe timp nelimitat în zona tarifară 1 (albastră) și 2 (galbenă), cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință; abonamentul se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate şi este netransmisibil
– transmisibil: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice şi conferă drept de staţionare pe timp nelimitat în zona tarifara 1 (albastră) si 2 (galbenă), cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință; abonamentul se inscripționează cu perioada de valabilitate, nu se inscripționează cu numărul de înmatriculare al vehiculului şi este transmisibil.
– abonament ,,Vehicul cu propulsie electrică”: se eliberează pe perioada înscrisă pe acesta, persoanelor juridice sau persoanelor fizice care deţin în proprietate un autovehicul cu propulsie electrică; abonamentul oferă discount de 50%- pentru mașină hibrid, respectiv 75% – pentru mașină electrică, în orice zonă tarifară şi conferă drept de staţionare pe timp nelimitat în orice zonă tarifară, cu excepţia parcărilor special amenajate, cu acces controlat și a parcărilor de reședință.
Abonamentul se inscripţionează cu numărul de înmatriculare al vehiculului, cu perioada de valabilitate şi este netransmisibil.
Eliberarea tuturor tipurilor de abonamente se face condiţionat de prezentarea inspecţiei tehnice periodice la zi a autovehiculului și prezentarea dovezii achitării la zi a tuturor obligaţiilor către administrația locală și operator.
TARIF ABONAMENTE:
– general: 50 lei pe lună pentru persoane fizice, 100 lei pe lună pentru persoane juridice
– transmisibil: 75 lei pe lună pentru persoane fizice, 150 lei pe lună pentru persoane juridice.
Alte detalii din regulament:
Plata unui abonament de parcare nu reprezintă o garanţie a ocupării unui loc de parcare, responsabilitatea de a găsi un loc de parcare revenindu-i deţinătorului vehiculului iar negăsirea unui loc liber nu poate constitui o scuză pentru ocuparea unui loc nemarcat pentru parcare sau a unui loc interzis.
Abonamentele eliberate asigură dreptul de staţionare pe perioada înscrisă pe acestea (care este de minim 1 lună și maxim 12 luni), mai puţin în parcările cu accesul controlat.
Oprirea/staţionarea/parcarea autovehiculelor în parcările publice cu plată este permisă numai cu achiziționarea de tichete răzuibile, abonamente, eliberate de Serviciul Administrarea Domeniului Public și Privat şi afişate la loc vizibil în interiorul autovehiculului în aşa fel ca toate datele înscrise pe acestea să fie vizibile, sau utilizând sistemul de plată a taxei de parcare cu telefonul mobil prin trimiterea unui SMS sau folosirea unor aplicații, în condițiile respectării cuantumului taxelor de parcare aferente zonei, intervalului orar și duratei.
Se interzice parcarea tuturor mijloacelor de transport, în parcările special amenajate, dacă nu se încadrează în spaţiile de parcare delimitate de marcajele rutiere.
În localitate, autovehiculele oprite/staţionate/parcate pe partea carosabilă trebuie aşezate cât mai aproape de marginea din dreapta a sensului de mers, paralel cu trotuarul sau cu axul drumului, pe un singur rând, dacă printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.
Taxarea staționării prin tichete răzuibile
În parcările în care nu sunt amplasate automate de parcare, sau în situația în care – din diverse motive – sistemul de plată prin SMS nu funcționează, tichetele răzuibile se procură anticipat de la chioşcurile de difuzare a presei sau de la unele magazine din zona parcărilor.
În parcările în care sunt amplasate automate de parcare, tichetele de parcare se procură anticipat de la aceste parcometre automate care funcţionează pe bază de monede/card bancar şi se afişează pe bordul maşinii la loc vizibil în aşa fel încât să se vadă toate înscrisurile de pe acestea.
În parcările în care sunt amplasate automate de parcare, utilizatorii parcării care opresc/staţionează/parchează vor avea instrumentele de plată necesare pentru a procura tichete pentru perioada de parcare dorită.
În parcările în care sunt amplasate automate de parcare, în cazul în care acestea nu funcţionează, se va contacta dispeceratul Direcției Poliția Locală pentru sesizarea situației. Numărul de telefon va fi afișat pe automatul de parcare.
Sistemul de taxare la automatele de parcare amplasate în parcările cu plată din municipiul Alba Iulia se bazează pe principiul autotaxării.
Tichetul de parcare emis de automatul de parcare va conține minim următoarele informații: logo-ul Municipiului Alba Iulia, data parcării, ora de început și sfârșit a parcării.
Taxarea staţionării prin intermediul telefoniei mobile
Utilizatorii sistemului de parcare au posibilitatea de a plăti staţionarea, în afară de modalitatea prin abonamente și automate de parcare şi prin intermediul telefoniei mobile.
Plata staţionării prin intermediul telefoniei mobile se poate realiza prin următoarele metode:
a) Taxare pe baza de SMS. Necesită contracte de decontare cu operatorii de telefonie mobilă.
b) Alte tipuri de comunicare și taxare ce sunt în prezent în dezvoltare
Funcţionarea taxării prin intermediul telefoniei mobile
În zona fiecărei parcări cu plată, se vor monta panouri de informare prin care se va aduce la cunoștință persoanelor care doresc să utilizeze un loc de parcare modalitățile de plată a locurilor de parcare(tichete răzuibile, SMS, etc.), locul/locurile unde se poate face plata/se pot achiziționa tichetele răzuibile, numerele de telefon la care se pot trimite SMS-uri, precum și tarifele orare aplicabile și orarul de funcționare al parcării.
În zona de aplicare a sistemului de taxare se poate asigura, la cerere, închirierea unor locuri de staționare sau parcare de către următoarele categorii de instituții:
a) Instituțiile bancare;
b) Agenții economici (inclusiv unitățile hoteliere);
c) Asociații si fundații.
(2) Numărul locurilor de parcare închiriate din fiecare parcare nu poate depăși 25% din numărul locurilor de parcare din locația respectivă.
(3) Unităţilor hoteliere li se poate închiria un număr de locuri de parcare reprezentând max. 20% din numărul camerelor
Taxarea staţionării în parcările cu acces controlat
În perimetrul parcărilor cu acces controlat, plata se efectuează la casele automate, la sfârșitul perioadei de staționare
Utilizatorul parcării are obligația părăsirii incintei în maxim 10 minute minute de la efectuarea plății.
Constituie contravenţii şi se sancţionează următoarele fapte cu:
a) Staționarea fără abonament, respectiv fără a achita contravaloarea parcării,se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei
b) Depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcării,se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei
c) Staționarea cu abonamente neconforme cu zona staționării, cu abonamente expirate, utilizarea de abonamente eliberate pentru alte vehicule, se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei
d) Staționarea fără afișarea abonamentului, respectiv cu abonamente astfel expuse încât nu permit descifrarea elementelor de identificare,se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei
e) Staţionarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupa 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei
f) Blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei.
Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se face de către agenţii constatatori din cadrul Direcției Poliţia Locală a Municipiului Alba Iuliasau împuterniciți ai Primarului municipiului Alba Iulia.
Este interzisă ocuparea locurilor de parcare din zona de aplicare a sistemului de taxare cu diverse obiecte sau inscripții.
Printre altele, proprietarul parcărilor publice cu plată, municipiul Alba Iulia, nu este responsabil de securitatea vehiculelor şi a bunurilor aflate în acestea, în zona de acţiune a parcărilor publice.
Vezi integral: Proiect_hotarare_regulament_parcari_cu_plata_22032019
Aici, proiectul iniţial.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Cretu Miron
vineri, 29.03.2019 at 22:26
Plesa, esti un NENOROCIT ORDINAR. Cauta sa suga bani de la cetetenii din oras. Este impins de Havel. Sper sa se trezeasca lumea, sa le dea un picior in currr !!!
Wesgon
sâmbătă, 30.03.2019 at 23:06
E foame de bani baieti, cand aveti pretenti sa faceti ca pe afara, faceti dracu si salarile ca acolo si aduceti nivelul de trai ca acolo, numai veniti cu taxe si toate prostioarele ca pe dincolo ca romanul are 500 de euro salar si neamtul are 3000 euro, ala isi permite sa plateasca, romanul nuprea.