Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO REPORTAJ: Mâncare, povești și politicieni, la Ziua Vânătorilor din Alba. Condimente secrete pentru ceaunul de vânat

Publicat

Ceaune cu carne de vânat, muzică, băutură din belșug, toate ”asezonate” cu multe povești vânătorești – de asta au avut parte cei care au ajuns sâmbătă, 4 septembrie la Hăpria, la ”Ziua vânătorului și a pescarului”, eveniment care a ajuns la a IX-a ediție.

Printre vânători și povești cu urși care bat la geamurile cabanelor, mistreți care s-au lăsat de bunăvoie să fie vânați, nu au lipsit nici politicienii care s-au înfruptat din bucatele gătite de vânători. 

Locul de întâlnire a fost la Complexul vânătoresc Lupoaia. Am fost printre vânători pentru a afla secretele unui ceaun reușit. Când am ajuns petrecerea era deja în toi.

Din zece în zece metri, găseai câte o masa plină ochi cu bucate făcute din vânat și câte un maestru bucătar care ba amesteca de zori într-un ceaun, ba învărtea la rotisor pe care se afla un purcel bine rumenit.

Lângă cabana trei instrumentiști și o tânără întrețineau atmosfera cu muzică de petrecere.

Căpriorul care s-a predat de bunăvoie și a ajuns tocană

Prima oprire a fost la ceunele vânătorului Lucian Ștefănie din Cugir.

La masa vânătorilor din Cugir era coadă și asta datorită faptului că în cele două ceaune de lângă, vânătorul a pregătit două tocănițe: una din carne de căprior și una din carne de mistreț, iar toată lumea voia să le guste.

Vânătorul ne-a și prezentat rețeta, dar a și precizat râzând că vânatul ”s-a predat de bunăvoie”.

Este foarte important să știi cantitățile de produse pe care le folosești, ne-a spus acesta. Carnea de obicei se fierbe în jur de trei ore, depinde și de foc și de cât timp ai la dispoziție, important este să fiarbă până când se desprinde de pe os.

Apoi la fel de important este ceea ce pui în tocăniță: ceapă, ardei, piper, foi de dafin, boia dulce și unul dintre ingredientele secrete – coriandru.

De asemenea și băutura cu care servești ceaunul este un element important: pe lângă un pahar de coniac sau țuică, o bere dacă e cald afara, sau un vin dacă este un pic mai frig, fac ca aromele tocăniției să se simtă mai bine.

Foaia de dafin – ingredientul secret pentru baițul purceilor la rotisor

La un alt cort, un alt vânător se ocupa de zori un purcel la rotisor.

În timp ce carnea se rumenea sub jarul fierbinte, am stat de vorba cu vânătorul pentru a-i afla măcar o parte din secrete.

Sare, piper, foaie de dafin – ”minuni face foaia de dafin” ne-a spus acesta. Important este să ungi carne pe toate părțile, apoi să îl ții pentru a prinde savoare, două, trei zile la rece.

Procesul de frigere este unul lent, de la patru cinci ore în sus, precizează vânătorul: cu cât sta mai mult deasupra jarului cu atât mai bine.

”Prima dată băutură ca apoi să nu mai știi cum îi” a glumit vânătorul când a fost întrebat ce băutură merge la carnea preparată de el. Însă, acesta a spus că cel mai bine merge cu un vin rece.

Povești vânătorești cu președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel

Din peisajul vânătoresc nu au lipsit nici politicienii,  fie că erau de la PNL, PSD, sau USR, nici unul nu a ”ratat” bucatele.

”Și nouă și vânătorilor ne plac poveștile”, ne-a spus fostul prefect de Alba, Dănuț Hălălai, aflat la serbare alături de fratele său, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai.

Primari de orașe sau de comune, viceprimarii municipiului Alba Iulia, fostul senator Alexandru Pereș, cu toții serveau din preparatele vânătorești.

La un moment dat a aparut și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Întrebat de reporterul alba24,ro, ce poveste vânătorească poate să spună vânătorilor, râzând acesta a zis că ”am vânat și eu un mistreț din greșeală”, moment în care toți cei prezenți au izbucnit în râs.

Ce activități au mai fost la serbarea vânătorilor și a pescarilor

Nu doar mâncarea și băutura a fost principalele atracții la Ziua Vânătorilor. Cei prezenți au putut asista la o expoziție chinologică, tir cu arcul, demonstrații de vânătoare cu păsări de pradă – realizate de Asociația Peregrinus.

De asemenea a avut loc un concurs de boncăluit la cerb și o expoziție cinegetică – „Cerbul sălbăticiune tutelară” (artă ,trofee, vânători) – prezentare a marelui cinegetician – Radu Mija.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement