Actualitate
VIDEO ŞTIREA TA pe Alba24: Pe drum „de ţară”, prin Sântimbru, din cauza lucrărilor la calea ferată, de aproape doi ani. Şoferii reclamă din nou că-şi distrug maşinile
Mai mulţi şoferi care circulă prin Sântimbru, localitatea aflată la aproximativ 10 kilometri de Alba Iulia şi prin care trec cei care vor să ajungă spre Blaj au adus în atenţie din nou o situaţie ce trenează de aproape doi ani: sunt nevoiţi să parcurgă aproximativ patru kilometri pe un drum plin de gropi, care le distrug maşinile, după ce traficul a fost deviat, din cauza lucrărilor la calea ferată.
Situaţia a fost surprinsă în imagini şi postată pe reţeaua de socializare de către conducători auto care sunt nevoiţi să-şi testeze suspensiile autovehiculelor pe varianta „de ţară”.
Este vorba despre o deviere de trafic rutier pe aproximativ patru kilometri, variantă ce este folosită de aproape doi ani, de când constructorul a început lucrările la trecerea de cale ferată din Sântimbru. Soluţia de „circulaţie temporară” pe drumul neamenajat a fost criticată având în vedere perioada îndelungată de derulare a lucrărilor, ce a blocat, în această zonă, accesul pe drumul judeţean asfaltat.
Unii şoferi se întreabă cine i-ar despăgubi pentru defecţiunile la maşini, după ce parcurg drumul aflat în stare deplorabilă, neasfaltat şi cu gropi. Mai spun şi că riscă să-şi spargă parbrizele şi geamurile, din cauza pietrelor „proiectate” de pe drum după întâlnirea cu alte autovehicule din trafic, dar nu uită nici de praful care le „îmbracă” maşinile în „haine de şantier”.
De asemenea, atrag atenţia că autorităţile şi constructorul ar fi trebuit să ia măsuri pentru asfaltarea „variantei”, dat fiind că pe ea se circulă de mai mult timp. Ca să ajungă la Blaj, dinspre Alba Iulia, şoferii mai pot alege varianta DN1 – Teiuş – DN14B, doar că drumul naţional este, de cele mai multe ori, foarte aglomerat şi se circulă în coloană, cu viteză redusă.
Reamintim că pe tronsonul de cale ferată Vinţu de Jos – Alba Iulia – Coşlariu se fac lucrări de modernizare de patru ani, fiind incluse în proiectul de reabilitare pe ruta Braşov – Simeria (22,61 km), parte componentă a Coridorului IV Pan uropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 de km/h. Termenul de finalizare al acestora a fost prelungit de mai multe ori. De execuția lucrărilor pe lotul Vințu de Jos – Coșlariu se ocupă „Impressa Pizzaroti & C” S.p.A.
Dacă ești martor la un eveniment deosebit pe care vrei să îl vadă toată lumea poți trimite informații, imagini sau secvențe video pe pagina de facebook Alba24 sau pe Ştirea Ta pe Alba24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Goguta Crinel
sâmbătă, 22.10.2016 at 16:24
Multumim tuturor autoritatilor implicate in proiect
Un italian binevoitor
sâmbătă, 22.10.2016 at 18:13
Trebuie sa multumiti primariei din Santimbru care prelungeste la fiecare 6 luni autorizatia de constructie,sau mai bine primarului longeviv care nu are alta treaba decat sa pregateasca un scaun cald pentru urmasi.Sper sa nu am dreptate,poate se mai trezesc si prin Santimbru ceva revolutionari si blocheaza drumul patimilor .
Dan
sâmbătă, 22.10.2016 at 20:21
Satui de drumuri in lucru spre Blaj, oare se vor finaliza vreodata aceste lucrari?intre timp bagam bani in masini..
AB
duminică, 23.10.2016 at 08:16
Legal, daca nu stai in zona, nu ai voie sa circuli pe acolo. Te duci frumos prin Teius, ca timp tot atata faci.
costel
duminică, 23.10.2016 at 08:52
Podul pe sub calea ferată e gata…dar nu se înțeleg cine să asfalteze…
cosmin
duminică, 23.10.2016 at 10:50
Pe acel tronson de drum, Sintimbru-Coslariu (la intersectia cu Teius-Blaj), circulatia este INTERZISA, cu exceptia riveranilor. Asa ca nu comentati despre un drum pe care nu ar trebui sa circule decat anumiti conducatori auto.
Daca domnii de la circulatie ar sta la capetele acestui tronson si le-ar explica asta, financiar, tuturor celor care nu ar avea ce cauta pe acolo nu ar mai plange ca isi distrug masinile ….
PS Si eu am folosit acea varianta de cateva ori cand eram foarte grabit sa ajung la Alba sau Blaj.
Anonim
duminică, 23.10.2016 at 12:22
Nu se rezolva nimic. Lucrările se opresc ca ti-e mai drag. Doua zile lucrează, o săptămână stau. Ca la romani ( firma italiana) exact ca la noi la nimeni. Sa dau un exemplu abstract: chinezii în cât timp terminau lucrarea? Merita tăiate salariile pentru mașinile care le stricăm zilnic făcând naveta. Rușine !! Piz*arotti
numa zic
duminică, 23.10.2016 at 15:01
Drum greu – da ca sa o spunem pe aia dreapta, nu-s chiar 4 km, ci mai degraba un 2 asa 🙂 🙂