Eveniment
VIDEO Vânători de donații din Alba, săltați de Poliție. Cereau bani prin apeluri umanitare false în numele unor persoane bolnave
În această dimineaţă, poliţiştii din Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează două percheziţii domiciliare, într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de fals informatic și înșelăciune.
Citește și EXCLUSIV: Escrocherie de proporții în mediul online, cu cazuri sociale ”fantomă”. Cum profită infractorii de oamenii buni
La data de 22 iulie 2021, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, efectuează două percheziţii domiciliare, în judeţul Alba, într-un dosar penal în care un bărbat și două femei sunt bănuiți de fals informatic și înșelăciune.
Din cercetări a rezultat că, în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, ar fi preluat și prezentat, pe o rețea de socializare, 9 cazuri ale unor persoane bolnave, care ar fi necesitat tratament medical, fără acordul acestora şi ar fi pus la dispoziţie conturi bancare personale, pentru obținerea donaţiilor.
Peste 100 de persoane ar fi efectuat viramente bancare în conturile celor trei bănuiți, iar sumele încasate nu ar fi ajuns la cazurile reale.
Prejudiciul stabilit în cauză este de peste 12.000 de lei.
Trei persoane urmează a fi conduse la sediul poliției, pentru audieri.
La percheziţii, alături de polițiștii de investigații criminale, participă și polițiștii Serviciului Criminalistic.
Vezi și LIVE VIDEO: Dosarul ”vânătorilor de donații” pe Facebook. Cei trei suspecți, aduși la sediul Poliției Alba
Alba24 a semnalat, în exclusivitate, în 14 februarie 2021, o escrocherie de proporții care s-a derulat online, pe rețeaua de socializare Facebook, chiar sub nasul autorităților. Este vorba despre campanii care apelează la mila publică pentru diferite cauze, deturnând destinația fondurilor.
Mai exact, infractorii au preluat cazuri ale unor persoane reale, care suferă de diferite boli grave și au nevoie de ajutor. Au copiat detalii și fotografii din cadrul campaniilor oficiale de strângeri de fonduri, le-au adaptat (au schimbat numele persoanelor reale și localitatea din care acestea provin) iar mai apoi au trecut propriile conturi bancare pentru încasarea donațiilor.
Pentru a avea o credibilitate mai mare și pentru a beneficia de audiență ridicată, infractorii au apelat și la ziare locale.
Apelurile umanitare false au fost distribuite pe grupuri de pe rețeaua de socializare Facebook, atât din județul Alba, cât și din țară sau străinătate. Ulterior, mai multe persoane și-au dat seama că este o escrocherie și au făcut plângeri la Poliție.
În scurt timp, oamenii legi l-au identificat pe un tânăr din comuna Vințu de Jos, județul Alba, care a distribuit pe rețeaua de socializare Facebook mai multe astfel de anunțuri de „situații disperate”.
Potrivit unor surse judiciare, au fost identificate peste 100 de persoane care au donat pentru anumite cauze umanitare, unele dintre ele persoane publice, reprezentanți ai unor firme și companii, însă banii au ajuns în conturile infractorilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News