Actualitate
Volumul de lemn exploatat în România anul trecut, în scădere cu 5,6% faţă de 2021. Datele INS
Operatorii economici atestaţi au exploatat anul trecut 18,348 milioane metri cubi de lemn, în scădere cu 5,6% (1,098 milioane metri cubi), faţă de anul 2021, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
De asemenea, volumul de lemn rotund exploatat a înregistrat o scădere cu 5,2% în 2022, faţă de 2021, totalizând 16,87 milioane metri cubi.
În volumul total de lemn rotund exploatat, ponderea cea mai mare o au speciile de foioase (62,6%), în timp ce speciile de răşinoase acoperă 37,4%.
Dintre speciile de foioase, lemnul de fag are ponderea cea mai mare, respectiv 32,5% din totalul lemnului rotund exploatat.
Potrivit datelor INS, în anul 2022 faţă de anul 2021, s-a înregistrat o scădere cu 5,2% a volumului de lemn rotund, cauzată în principal de faptul că speciile de răşinoase au scăzut cu 11,3%, având o pondere de 37,4% în volumul de lemn rotund exploatat, iar speciile de foioase au înregistrat împreună o scădere cu 1,1% şi o pondere de 62,6% în volumul de lemn rotund exploatat.
Principala destinaţie a lemnului rotund a fost reprezentată de buşteni, în proporţie de 45,5%, urmată de lemnul pentru foc în proporţie de 39,6%.
Datele au fost colectate de la 4122 operatori economici prin intermediul unui chestionar statistic.
Volumul de lemn exploatat reprezintă volumul rezultat în procesul de exploatare a lemnului şi evidenţiat în documentele primare ale operatorului economic, inclusiv volumul cojii şi al altor sortimente secundare (volumul de crăci, resturi de exploatare şi consumuri tehnologice).
Volumul de lemn rotund se calculează prin însumarea volumului de lemn de lucru şi a lemnului pentru foc: răşinoase, fag, cvercinee (stejari), diverse specii tari (carpen, salcâm, paltin, ulm, mesteacăn, frasin, nuc, jugastru, castan, cireş, etc.) şi diverse specii moi (plop, anin, tei, salcie, etc.).
sursa: insse.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News