Administrație
Vouchere de vacanță pentru profesori și alți bugetari: cum vor fi acordate și care este valoarea acestora din 2024
Una dintre măsurile fiscale anunțate de Guvern se referă la acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, inclusiv pentru profesori.
Din 2024, acestea vor fi în valoare de 1.600 lei annual, față de 1.450 lei în prezent. Vor beneficia doar angajații din sistemul bugetar ale căror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut.
”Art. XXIV – (1) Alin.(2) al art.1 din OUG 8/2009 pentru acordarea voucherelor de vacanță cu modificările și completările ulterioare publicată în Monitorul Oficial al României nr. 110 din 24 februarie 2009 se modifică și se completează după cum urmează:
”(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de până la 8.000 lei”, se arată în proiectul Guvernului.
Majorarea valorii voucherelor de vacanță
În prezent, potrivit prevederilor art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, indiferent de nivelul venitului.
În prezent, biletele de valoare sub forma voucherelor de vacanță sunt avantaje de natură salarială care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii.
Potrivit propunerii Guvernului, cheltuielile privind voucherele de vacanță sau alte drepturi acordate conform reglementărilor legale sau contractelor colective de muncă nu pot depăși anual, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 contravaloarea a 1.600 lei/an/persoană.
De asemenea, se propune includerea sumelor în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor reprezentând valoarea nominală a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, precum și echivalentul în lei al acestora, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordat angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare.
Măsura are în vedere aplicarea unui tratament fiscal unitar pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor sub formă de tichete de masă și vouchere de vacanță, acordate potrivitlegii, cu cel aplicabil în cazul indemnizaţiei de hrană şi al indemnizaţiei de vacanţă, acordate potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Reguli stabilite anterior
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, anunța în august că o măsură de reducere a cheltuielilor la buget este tăierea voucherelor de vacanță pentru angajații de la stat care au peste 10.000 de lei salariu brut pe lună și a indemnizației de vacanță, subliinind că sunt lucruri diferite, potrivit edupedu.ro.
Ordinul de ministru nr. 4.072/2023 prevede că profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News