Connect with us
Advertisement

Actualitate

WWF România: Este abuzivă confiscarea masei lemnoase şi maşinii, în cazul în care se constată o diferenţă de încărcătură de 1%

Publicat


camion lemne Într-o scrisoare privind evoluţia sectorului forestier, organizația de mediu WWF-România consideră drept „abuzivă” măsura de sancționare a unui operator care transportă în mod legal lemn, dar la care se constată, în urma controlului din trafic, faptul că există o diferență de 1% între volumul înscris în documente și cel din autovehicul.

„Mijloacele de transport cu care s-a realizat transportul materialelor lemnoase care nu au proveniență legală conform normelor referitoare la proveniența, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase și al instalațiilor de prelucrat lemn rotund se confiscă. Există deja cazuri concrete când între volumul înscris în documentele de însoțire și cel <constatat> de organele de control prin remăsurare au rezultat diferențe de sub 1%, iar decizia a fost confiscarea întregii mase lemnoase, dar și a mașinii. Chiar și o conservă de pește are o anumită toleranță afișată pe etichetă. Oare nu ar trebui acceptată o toleranță rezonabilă atunci când se transportă masă lemnoasă brută, care se încarcă cu macaraua? (…) Lemnul se măsoară în pădure, în condiții de teren grele cu instrumente care (nicăieri în lume) nu pot oferi același rezultat la două măsurări succesive (motivele sunt lesne de înțeles)”, precizează WWF-România.

Organizațiile de mediu Environmental Investigation Agency, WWF-România și Greenpeace România au transmis recent o scrisoare premierului Dacian Cioloș, prin care solicită îmbunătățirea transparenței informațiilor din domeniul forestier, precum publicarea amenajamentelor silvice, a actelor de punere în valoare, a documentelor de transport, precum și monitorizarea în timp real a activității din depozitele de lemn.

Potrivit organizației de mediu, România se află încă în procedură de infringement pe Regulamentul European privind comerțul cu lemn (EUTR) și, în acest context, organizația de mediu face o serie de propuneri.

Printre acestea se află coordonarea efectivă a întregului sistem de control urmând o abordare bazată pe riscuri și prioritizarea controalelor pe criterii trasparente și ușor de monitorizat; orientarea activităților de îndrumare și control în direcția creșterii performanței sistemelor de prevenire și combatere a recoltării ilegale în sfera primei plasări pe piață a lemnului; fezvoltarea sistemelor de trasabilitate trebuie să țină cont în egală măsură și de condiția (imperios necesară) reducerii impactului negativ asupra competitivității sectorului forestier prin: calcularea automată a actelor de punere în valoare (APV), simplificarea activităților operative, permiterea generării de rapoarte tematice, permiterea planificării și monitorizării operațiunilor silvice, permiterea utilizării platformei informaționale ca bază de date multifunctională (de ex. pentru datele proprii ale fiecărui operator); creșterea capacității instituționale a Autoritătilor Competente teritoriale în vederea exercitării atribuțiilor de îndrumare și control.

Potrivit WWF-Romania, “conform principiilor europene, combaterea recoltării ilegale a lemnului trebuie să fie susținută de un sistem de sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive. Aceste măsuri coercitive trebuie dezvoltate în cadrul unui proces transparent și participativ cu implicarea principalilor factori interesați/afectați. WWF dorește să atragă atenția că sistemul de sancțiuni adoptat prin OUG 51 /2016 sau recenta propunere pentru modificarea Codului Silvic conțin unele măsuri disproporționate, care dublate de o lipsă de claritate în aplicare, deschid calea abuzurilor iar în acest fel se va altera credibilitatea și eficiența întregului sistem”.

Potrivit sursei citate, “sancțiunile pentru importuri sunt disproporționate comparativ cu sancțiunile prevăzute la nivel național pentru lemnul domestic dar și comparativ cu celelalte state membre (eficiența EUTR la nivel comunitar este practic dictată de eficiența statului membru cu legislația cea mai permisivă)”.

sursă: www.wwf.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement