Eveniment
17 ianuarie 2021: Se împlinesc 21 de ani de la moartea lui Ion Rațiu. Cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut
În data de 17 ianuarie 2021 se împlinesc 21 de ani de la moartea cunoscutului om politic Ion Rațiu. Liderul ales al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, stabilit la Londra, a fost cea mai puternică şi consistentă voce a opoziţiei împotriva lui Nicolae Ceauşescu.
Jurnalist de presă și radio, autor al multor volume, Ion Rațiu a fost și un om de afaceri de succes, în domeniul transporturilor maritime și imobiliare. În acelaşi timp, Ion Raţiu a oferit susţinere multor persoane care se refugiau din faţa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.
Exilat la Londra după instaurarea comunismului în România în 1946, Ion Raţiu s-a dedicat luptei împotriva comunismului, având contribuţii regulate la serviciul român al BBC, Radio Europa Liberă și Vocea Americii.
În 1957, a publicat „Policy for the West“, o carte de mare succes prin care a criticat atitudinea Occidentului față de Uniunea Sovietică și comunism.
Citește și: VIDEO: Imagini inedite din 1995, cu Ion Rațiu la Alba Iulia, la dezvelirea statuii lui Maniu. 20 de ani de la moartea ”lordului”
În 1975, anul în care a publicat „Contemporary Romania“, Ion Rațiu a decis să-și dedice toată energia luptei pentru o Românie liberă, democratică.
După 50 de ani în exil, Ion Raţiu s-a întors acasă în 1990 şi a candidat la alegerile prezidenţiale din partea PNȚCD. Cu toate că a intrat în Parlament, servindu-şi cu devotament ţara timp de zece ani, insuccesul său în alegerile prezidenţiale a dezamăgit pe mulţi. Chiar și în ziua de azi, mulți români își amintesc de el cu simpatie, numindu-l „cel mai bun președinte pe care România nu l-a avut“.
Ion Rațiu a murit la Londra, în data de 17 ianuarie 2000, iar conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal.
Lansat în iulie 2004, Centrul Rațiu pentru Democrație este un ONG care continuă idealurile promovate de Ion Rațiu. Misiune: încurajarea și promovarea valorilor și comportamentelor asociate democrației, într-un mod nepartizan. Centrul susține proiecte și programe desfășurate la nivel local, național și internațional. Centrul e sprijinit de membri ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj, ai Colegiului Tehnic Dr. Ioan Rațiu, Europe to Europe, sponsorizat de Fundația Familiei Rațiu din Londra. Din inițiativa urmașilor familiilor lui Viorel Tilea si Ion Rațiu, Arhiva Rațiu-Tilea a fost donată Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.
Sursa: ratiudemocracycenter.org
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News