Blaj
27 martie 1697: Sinodul de la Alba Iulia a adoptat unirea Mitropoliei Ardealului cu Roma. A apărut Biserica Greco-Catolică
27 martie 1697, actul de naștere al Bisericii Greco-Catolice: Sinodul de la Alba Iulia a adoptat unirea cu Roma.
Sinodul a fost convocat de mitropolitul Teofil Seremi decedat în același an, 1697, la Alba Iulia.
Teofil a fost un episcop ortodox și mitropolit al Bălgradului (al Ardealului) între 1692 și 1697. Numele său de mirean era Toma Seremi și făcea parte din mica nobilime din Teiuș (nemeși).
A pornit tratativele de unire a Mitropoliei Ardealului cu Biserica Catolică, punând astfel bazele Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.
Vezi și: Interviu cu Cristian Dumitru Crișan, cel mai tânăr episcop catolic din lume, consacrat la Blaj. Cum a fost întâlnirea sa cu Papa
Actul Unirii cu Biserica Romei a fost semnat de întreg sinodul și întărit cu sigiliul Mitropoliei de Bălgrad (numele vechi al orașului Alba Iulia).
Printr-un alt act, semnat mai târziu, Biserica ortodoxă a românilor din Ardeal, trecută sub jurisdicția canonică a Sfântului Scaun, devine și își continuă existența sub numele de „Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”.
Reprezentanții bisericii au cerut păstrarea tiparului ortodox al slujbelor:
- „Și așa ne unim cu acești ce scri mai sus, cum toată legea noastră, slujba Besericii, leturghia, posturile și carindariul nostru să stea pre loc, iară dacă n-ar sta pre loc acele, nici aceste peceți ale noastre să n-aibă nici o tărie asupra noastră și vlădica nostru Athanasie să fie în scaun și nime să nu-l hărbutăluiască” și o pecete ce acoperă două litere din penultimul rând.
Acest text este adăugat de Atanasie Anghel, conform unei expertize grafologice, dar fără semnătura acestuia.
Există și supoziția conform căreia actul în speță ar fi fost realizat abia în 1701, când Atanasie Anghel, chemat la Viena a fost pus să aleagă între neunirea și, respectiv, unirea cu Biserica Romei.
Conform normelor canonice de atunci a Bisericii Catolice (de după Conciliul tridentin de la 1545-1563), aflat la Viena, în fața cardinalului Leopold Karl von Kollonitsch, Atanasie Anghel a făcut o mărturisire publică de credință față de Biserica Romei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News