Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

29 august: Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc. Tradiții și superstiții

Publicat

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este celebrată pe data de 29 august în calendarul creștin ortodox și catolic. Este ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an.

Această sărbătoare comemorează momentul când Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat la cererea regelui Irod Antipa. Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post.

Biserica ortodoxă serbează de obicei ziua morţii sfinţilor, adică data trecerii lor spre cele cereşti, ca ziua lor de naştere.

Numai Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul fac exceptie de la aceasta regulă.

Astfel, Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui – 23 septembrie; naşterea – 24 iunie; soborul lui – 7 ianuarie; tăierea capului – 29 august; prima şi a doua aflare a capului 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 martie.

Evenimentul este menționat în Evanghelia după Matei (Matei 14:1-12) și în Evanghelia după Marcu (Marcu 6:14-29).

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: Semnificația acestei sărbători este dublă

Martirajul lui Ioan Botezătorul: Sfântul Ioan Botezătorul a fost un prooroc curajos și un mesager al lui Dumnezeu.

El a predicat pocăința și venirea lui Mesia, și a criticat deschis nedreptățile și păcatele conducătorilor vremii.

Tăierea capului său a fost rezultatul unei decizii politice și personale a regelui Irod Antipa, care a dat ascultare cererii Salomeei, fiica lui Irodias, soția fratelui său.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul: de trei ori pierdut, de trei ori aflat

Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiția Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut și de trei ori aflat. Prima și a două aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai.

Legătura cu viața și slujba lui Hristos

Sfântul Ioan Botezătorul a avut un rol esențial în pregătirea venirii lui Iisus Hristos, botezându-l în apele Iordanului și identificându-l ca „Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii” (Ioan 1:29).

Prin urmare, sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul are și o conotație mesianică, arătând importanța și legătura dintre prooroc și Mântuitor.

Această sărbătoare reamintește credincioșilor despre prețul pe care un martir creștin l-a plătit pentru a-și păstra credința și a mărturisi adevărul lui Dumnezeu.

De asemenea, ea subliniază importanța vocației profetice și a slujbei de a vesti Cuvântul lui Dumnezeu, indiferent de dificultăți și persecuții.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – Tradiții și superstiții

Legat de tradiţii şi superstiţii în această zi, care e numită popular şi Sfântul Ioan Cap Tăiat, pe vremuri se obişnuia să se ţină post până la Înălţarea Sfintei Cruci (14 septembrie) cu rolul de a-i curăţi pe cei cu păcate grave.

În această zi exista credinţa că nu trebuie să se folosească cuţitul, totul se rupea cu mâna, şi, de asemenea exista obiceiul de a nu mânca fructe şi legume cu formă rotundă.

Totodată, din ajunul sărbătorii şi în ziua praznicului nu se mănâncă preparate din varză, deoarece Sfântului Ioan i s-a tăiat capul pe varză, de şapte ori, şi iar a înviat.

Din același motiv nu se mănâncă nici fructe sau legume roşii. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene, care au forma capului.

Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul: post aspru cu struguri și apă

Tot un obicei care vine din popor este acela de a ține post „de la cruce până la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin

Acest post avea rolul de a-i curăti pe cei care au savârșit omoruri sau alte păcate grave, potrivit crestinortodox.ro, iar cei care decideau să postească în acea zi mâncau doar turte de grâu sau mălai.

Pentru sporul familiei şi pentru alungarea bolilor, în familiile în care au murit rude, în condiţii suspecte sau de moarte năpraznică, se respectă momentele de reculegere şi se împart pachete cu struguri, pâine şi apă.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Teologii pun Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, alături de Schimbarea la Faţă a Domnului şi de Adormirea Maicii Domnului.

Astfel Schimbarea la Faţă semnifică chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos, Adormirea Maicii Domnului semnifică mutarea celei care L-a purtat pe Hristos, cu întruparea ei, la ceruri.

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul semnifică faptul că toţi cei care au preaslăvit pocăinţa vestită de Sfântul Ioan Botezătorul vor ajunge în rai.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul preoții ortodocși recomandă o rugăciune puternică. Aceasta trebuie rostită nouă zile la rând, pentru îndeplinirea tuturor dorințelor. De asemenea, slujitorii Domnului recomandă ca această rugăciune să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul.

„O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut.

Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat.

Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.

Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.

Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!“.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul, cunoscut și ca Ioan Botezătorul sau Ioan Purtătorul de Dumnezeu, este o figură semnificativă din creștinism și din istoria biblică.

El este cunoscut pentru rolul său în pregătirea venirii lui Iisus Hristos și în botezarea acestuia în apele râului Iordan.

Conform tradiției creștine și evangheliilor din Biblie, Sfântul Ioan Botezătorul a fost fiul lui Zaharia și Elisabeta și a fost rude cu Maria, mama lui Iisus.

El s-a născut într-o familie sacerdotală și a trăit în deșert până când a început să predice mesajul pocăinței și botezului.

Principalele aspecte ale vieții și slujbei Sfântului Ioan Botezătorul includ:

  • Predicarea și botezul: Ioan a avut un mesaj simplu, dar puternic: chemarea oamenilor la pocăință și schimbarea vieții pentru a se pregăti pentru venirea Împărăției lui Dumnezeu.

El a botezat oamenii în apele râului Iordan ca semn al pocăinței și iertării păcatelor.

  • Botezul lui Iisus: Printre cei care au venit să fie botezați de Ioan s-a numărat și Iisus Hristos.

În momentul botezului lui Iisus, s-a petrecut un eveniment semnificativ: cerurile s-au deschis, Duhul Sfânt a coborât sub forma unei porumbițe, iar Tatăl a vorbit din ceruri, recunoscând Iisus ca Fiul Său preaiubit.

  • Condamnarea puterilor corupte: Ioan a criticat deschis nedreptățile și corupția autorităților religioase și politice ale vremii, inclusiv a regelui Irod Antipa și a soției sale Irodia. Acest lucru a dus la arestarea sa și la martiriul său ulterior.
  • Martiriul și moartea: Sfântul Ioan Botezătorul a fost închis în închisoare de către Irod Antipa din cauza criticii aduse căsătoriei regelui cu Irodias, fosta soție a fratelui său.
  • Irodia l-a urât pe Ioan pentru că l-a dezaprobat public pe Irod. În cele din urmă, Ioan a fost decapitat la cererea Irodiadei, iar capul său a fost adus pe o tavă.

Sfântul Ioan Botezătorul, proorocul venirii lui Mesia

Sfântul Ioan Botezătorul este recunoscut în tradiția creștină ca un prooroc și precursor al venirii lui Mesia.

El a jucat un rol semnificativ în înfățișarea lui Iisus Hristos și în transmiterea mesajului de pocăință și pregătire spirituală.

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită pentru a comemora viața și martiriul său.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax