Educație
Admitere liceu 2024: Au început înscrierile. Cum se completează fișa pentru repartizare computerizată. Ce trebuie să știe elevii
Admitere liceu 2024: De joi, 11 iulie, elevii, ajutați de părinți și diriginți pot completa opțiunile pe fișele de înscriere la liceu. Repartizarea computerizată va fi în 24 iulie.
Ministerul Educației atenționează că orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. De asemenea, numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a elevului.
Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată în 10 iulie, de minister.
Elevii pot vedea pe ce loc se află în ordinea mediei, pe județ. Criteriul principal de repartizare la liceu este media la Evaluare Națională.
Vezi ADMITERE LICEU 2024: Ierarhia mediilor din ALBA pentru înscrierea la liceu, publicată de minister
Admitere liceu 2024. Modele FIȘĂ de înscriere
- 1_Model Fișa_Admitere_2024_liceu
- 2_Anexa_la_Fisa_Admitere_liceu 2024_aptitudini
- 3_Fisa_unică_înscriere_învățământ profesional_si_dual_2024
- 4_Fisa_înscriere_candidați IP_ID_rromi_CES_2024
Admitere liceu 2024. Completarea fișelor de înscriere
Absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, completează fișele de înscriere la liceu în perioada 11-12 iulie, respectiv 15-22 iulie 2024.
Media de admitere este media generală la evaluarea națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele de examen.
O recomandare a ministerului este ca, înainte de completarea opțiunilor pe fișa de înscriere, elevii să aibă întocmită o listă cu specializările pe care le dorește și codurile aferente.
Se pot verifica ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhia județeană. Acestea sunt doar orientative și nu limitează opțiunile elevului.
Liceele și specializările se ordonează în funcție de preferințe.
ADMITERE LICEU 2024: GHID cu locuri și specializări la licee în ALBA, ultimele MEDII de intrare. Fișele de înscriere la liceu
Admitere liceu 2024: câte opțiuni se completează pentru repartizare computerizată
Ministerul recomandă să fie completate pe fișa de înscriere cât mai multe opțiuni. Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului și nu va fi repartizat la una dintre ele.
Codurile specifice fiecărei specializări (din Broșura de admitere) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. Prea puține opțiuni sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizare/repartizare la o specializare nedorită.
Vezi AICI mai multe recomandări pentru completarea fișelor de înscriere.
După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevul primește fișa completată, pentru verificare.
Elevul poate opta pentru repartizare într-un singur județ. După admitere, elevul depune dosarul la liceul la care a fost admis.
Ghid ME repartizare computerizata
Repartizare computerizată 2024 – departajarea candidaților cu medii egale
Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:
- media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
- nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
- nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.
În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.
Admitere liceu 2024. Repartizare computerizată. Situații speciale
În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:
- situaţii medicale speciale
- schimburi de elevi
- redistribuirea candidaţilor gemeni
- distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
- corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.
Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News