Connect with us
Publicitate

Economie

ANAF verifică veniturile profesorilor obținute din meditații. Analiza urmărește conformarea voluntară în vederea fiscalizării

anaf

Publicat

ANAF analizează situația veniturilor obținute de profesori din acordarea de meditații, constatând în perioada pandemiei un risc mai ridicat de nedeclarare a acestor venituri.

Potrivit profit.ro, care a intrat în posesia unui document, ANAF a pornit un proiect-pilot la una dintre Administrațiile Finanțelor Publice din țară, prin care încearcă să stimuleze conformarea voluntară a celor care obțin venituri din meditații, dar și a altor persoane fizice.

Citește și Când încep cursurile și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

În funcție de evoluția situației și de riscul fiscal reprezentat, ANAF are în vedere și controale antifraudă în acest domeniu. Meditațiile furnizate de profesori elevilor contra cost reprezintă o activitate independentă.

Proiectul de la AJFP presupune, în principal, informarea și îndrumarea contribuabililor pentru a-și îndeplini corect obligațiile declarative și/sau de plată. Cum afirma ANAF în document, persoanele vizate de această campanie de „informare” au fost identificate pe baza datelor deținute de ANAF, dar și a unor „informații din surse externe”, neprecizate.

În această perioadă, în contextul crizei provocate de COVID-19, Direcția generală de management a riscului din cadrul ANAF a constatat un risc mai accentuat de neînregistrare fiscală în cazul persoanelor cu venituri din meditații, risc pe care ANAF îl va avea în vedere în perioada următoare. De asemenea, ANAF va va analiza și riscul de subdeclarare a veniturilor, precum și amploarea acestor fenomene.

Acțiunea ANAF nu urmărește decât convingerea persoanelor fizice care obțin venituri din meditații să își declare veniturile. Momentan, doar cu ”vorba bună”, dar Antifrauda poate trece și la ”atac” dacă se constată prejudici mari aduse statului că din aceste activităț.

Antifrauda nu desfășoară în mod obișnuit controale vizând persoane fizice, deși are competențe și în acest sens. Persoanele fizice care ajung de obicei în atenția Antifraudei sunt cele cu venituri mari nedeclarate, obținute din activități, cum ar fi, de exemplu, vânzarea în mod repetat de bunuri pe platformele online.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate