Eveniment
Boboteaza și Sfântul Ioan vor deveni sărbători legale. PSD propune datele de 6 și 7 ianuarie ca zile libere pentru români
Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza – 6 ianuarie) şi Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul (Sfântul Ioan – 7 ianuarie) vor deveni zile libere pentru români la inițiativa PSD.
Proiectul de lege a fost inițiat și depus la Senat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi de liderul grupului deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
În 2023, 7 ianuarie cade sâmbăta, iar în 2024, ambele sărbători vor fi oricum în weekend, adică sâmbăta și duminica.
Abia în 2025, 6 și 7 ianuarie cad în zilele de luni și marți și vor însemna o vacanță de 4 zile pentru români.
Motivația parlamentarilor PSD care au inițiat propunerea are la bază structura religioasă a populației: aproape 87% dintre români se declară ortodocși.
Iniţiatorii precizează că în România, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensământ din anul 2011, 16.307.004 cetăţeni români sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării.
Cele două sărbători sunt foarte importante pentru credincioșii creștin-ortodocși, .
Propunerea legislativă pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii a fost depusă săptămâna aceasta, la Senat şi este iniţiată de preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Zile libere în 2022
În 2022, salariații români au avut dreptul la 15 zile libere, adică sărbătorile legale, conform Codului Muncii. Dintre acestea, 9 au fost în timpul săptămânii și 6 în week-end.
Pe lângă zilele libere prin lege și sărbătorile legale, românii pot beneficia de o serie de alte zile libere, cum sunt cele enumerate mai jos.
Până la sfârșitul anului, românii mai beneficiază de următoarele sărbători legale: 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie, Ziua Națională și prima şi a doua zi de Crăciun.
Zi liberă pentru a dona sânge
Salariații au drept la zi liberă pentru fiecare donare efectivă (HG 1.364/2006). Ziua liberă poate fi acordată pe baza documentelor justificative eliberate de instituția la care a fost efectuată donarea de sânge.
Zi liberă pentru vaccinare anti-COVID
Se acordă pe baza adeverinței de vaccinare, printr-o cerere. Nu trebuie să coincidă cu data efectivă a vaccinării (nu se aplică pentru vaccinările efectuate înainte de finalul lui iulie 2021).
Se poate acorda în termen de trei ani de la data emiterii dovezii de vaccinare. Se acordă pentru fiecare doză de vaccin anti-COVID-19 efectuat, potrivit avocatnet.ro.
Vezi și Zile libere de care pot beneficia suplimentar angajații. Când ai dreptul să îți iei liber. LISTA și criteriile din Codul Muncii
Și salariații care își vaccinează copiii au drept la zi liberă plătită, în ziua efectivă de vaccinare.
Se acordă pentru fiecare doză de vaccin administrat copilului sau copiilor avuți, cu condiția ca celălalt părinte să nu beneficieze de acest drept. În ambele cazuri, vaccinarea proprie sau a copilului, salariatul trebuie să prezinte dovada vaccinării.
Zi liberă pentru a duce copilul la medic
Această zi liberă se acordă în fiecare an pe baza unei cereri a salariatului care este părinte.
Se atașează declarația pe propria răspundere a celuilalt părinte din care trebuie să reiasă că nu a solicitat și nu va solicita pe durata unui an calendaristic dreptul similar la locul lui de muncă.
Salariatul trebuie să ofere angajatorului o adeverință medicală emisă de medicul de familie din care să reiasă efectuarea controlului.
Se acordă doar o zi pe an, dacă salariatul are unul sau doi copii, și două zile, dacă are trei sau mai mulți. Obligația de plată a zilei libere nu există, însă angajatorul poate opta să o plătească, dacă dorește.
Zile libere pentru fertilizare in vitro
Salariatele care urmează un tratament de fertilizare in vitro beneficiază de trei zile suplimentare de concediu de odihnă.
Este vorba despre o zi la data efectuării puncției ovariene și două zile începând cu data efectuării embriotransferului.
Salariata trebuie să depună o cerere de concediu și scrisoarea medicală eliberată de medicul specialist.
Zile libere pentru evenimente familiale deosebite
Zilele libere pentru evenimentele familiale sunt cele acordate pentru căsătoria salariatului sau a copilului acestuia, decesul unor persoane din familia apropiată ș.a.m.d. Aceste zile trebuie să fie plătite de către angajator.
Concediu paternal
La nașterea copilului, tatăl acestuia are dreptul să primească un concediu paternal de cinci zile lucrătoare. Dacă a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu zece zile lucrătoare. Majorarea se poate aplica o sigură dată, indiferent de numărul copiilor.
Concediu paternal se acordă, la cerere, în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, pe baza certificatului de naștere al copilului. Acest concediu paternal trebuie plătit de către angajator, cu o indemnizație egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Zile suplimentare la concediul de odihnă
Acest drept îi au salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani. Acest drept se regăsește în Codul muncii și se acordă independent de existența vreunul contract colectiv de muncă.
Ore libere
De asemenea, angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide, care i-au informat pe aceștia despre starea lor de graviditate, dispensă pentru consultații în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru.
Aceste ore libere trebuie să fie plătite.
De asemenea, gravidele care solicită reducerea programului de lucru cu o treime din cauza faptului că nu pot duce la îndeplinire un program întreg de lucru din cauza problemelor de sănătate sau reducerea programului salariatelor care alăptează sunt alte două drepturi ce reprezintă acordarea de ore libere, dar pentru care drepturile salariale nu se diminuează, respectiv există obligația de plată a acestora.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 08.09.2022 at 16:00
Da staţi să vedeţi dacă PSD-ul câştigă alegerile din 2024. Toate zilele lucrătoare vor fi declarate zile libere de bună voie şi noi parlamentarii vom merge în parlament să verificăm dacă între timp nu ne-au crescut indeminizaţiile de stat acasă. Oameni de tot rahatul !