Connect with us

Eveniment

Cât costă mielul de Paște la fermierii din Alba în 2025. Clienții preferă să cumpere direct din fermă

Publicat

Cât costă mielul de Paște la fermierii din Alba în 2025. Mielul de Paște rămâne, ca în fiecare an, nelipsit de pe mesele românilor. În această perioadă, crescătorii de oi se pregătesc pentru zile aglomerate, cu multe comenzi.

Reporterii Alba24 au ajuns la Dumitra, la ferma lui Vasile Vingărzan sau „La Jenica”, după cum știu localnicii, pentru a afla cât trebuie să plătească românii, în 2025, pentru a pune pe masă preparate tradiționale din carne de miel.

YouTube video

Cât costă mielul de Paște

Întrebat despre evoluția cererii de miel de Paște în ultimii ani și dacă aceasta este mai mare față de anii trecuți, Vasile Vingărzan a menționat că luna trecută au existat mici impedimente în ceea ce privește exportul, rezultând scăderea prețurilor.

Totuși, cu ocazia Paștelui, marfa a început să circule din nou, iar prețurile au început să crească.

Au fost ceva probleme la început cu exportul. Luna trecută s-a oprit un pic și au scăzut și prețurile. Când s-a apropiat Paștele, și-au revenit substanțial. Prețurile și-au dat drumul și chiar s-a cărat multă marfă și cererea e destul de mare, a explicat Vasile Vingărzan.

După cum a menționat și Vasile Vingărzan, în martie 2025, exportul de ovine din România către Uniunea Europeană a fost suspendat, după apariţia unui focar de pestă a micilor rumegătoare (PMR) la ovinele provenite din România şi ajunse în Austria.

Tot în aceeași lună, în Ungaria au fost confirmate focare de febră aftoasă în anumite regiuni, ceea ce a determinat autorităţile române să interzică importul de animale vii şi produse de origine animală din Ungaria, pentru a preveni răspândirea bolii, a transmis într-un comunicat ANSVSA.

Despre cum a evoluat cererea în ultimii ani, Vasile spune că lucrurile stau mai bine anul acesta. Prețurile sunt bune, iar interesul cumpărătorilor pare mai mare decât în anii trecuți.

„Nu sunt rele, în ultimii ani, față de alți ani. Acum, să vedem pe viitor ce-o fi”, a declarat acesta.

Cât costă mielul de Paște la fermierii din Alba în 2025

Prețurile diferă în funcție de greutatea mielilor. Acestea pornesc de la 18-19 lei/kg pentru cei mari, cu o medie de aproximativ 30 kg, iar cei mici, de circa 15 kg, au ajuns la aproximativ 20 de lei/kg.

Există totuși o scădere față de anul precedent, când prețul pentru cei mici era de 22 de lei/kg.

„Prețul osciliează un pic. La cei mai mari undeva la 18-19 lei maxim. Față de anul trecut a scăzut un pic, era 22 de lei. Cei mici au ajuns undeva la 20 de lei”, a spus Vasile Vingărzan.

Citește și VIDEO: Cât costă pregătirea mesei de Paște la Alba Iulia. Ce spun localnicii despre prețuri și cât sunt dispuși să cheltuiască

De unde vin clienții

Pentru fermele locale, cei mai mulți clienți sunt din Alba Iulia, în timp ce restul mărfii merge la export. Totuși, în perioada Paștelui, cererea crește semnificativ și la nivel local.

„Pentru noi, clienții sunt din Alba Iulia, dar în rest îi dăm tot la export. Deși și în perioada Paștelui se caută și la noi local, se caută miei”, explică fermierul.

Vasile Vingărzan spune că, în fiecare an, rămâne surprins de reacțiile clienților care se plâng de prețuri, spunând că nu sunt suficienți bani.

„Toată lumea se vaită că nu sunt bani, că-i scump mielul. Mielul nu-i scump, dar se iau miei mari”, a explicat Vasile Vingărzan.

Totuși, după atâția ani de experientă în domeniu, acesta a observat că românii nu se grăbesc să cumpere miei mici.

„Românii mănâncă miei foarte mari, nu mănâncă miei mici. Din experiența mea de ani de zile, nu doresc miel de 10 kg tăiat. Vor de 12-14 kg. Deci înseamnă că știu ce cumpără sau ce vor să cumpere”, a adaugat acesta.

Întrebat dacă merge și la târguri, acesta a oferit un răspuns simplu: “Nu mai mergem, că vin clienții acasă, își aleg câte un miel și-l duc ei”.

În fiecare an, comenzile încep cu aproximativ două săptămâni înainte de Paște. Fermierul le recomandă oamenilor să meargă direct la ferme, unde prețul poate fi negociat:

“Populația să stea liniștită, că este marfă. Și dacă merg pe la ferme, pot negocia, pot să-și ridice marfa care le place, nu este problemă.

Și în magazine tot de la fermele noastre pleacă. La magazin e un pic mai scump, că asta e realitatea. N-au ce face, și ei trebuie să pună un adaos acolo, ceva, au și ei cheltuieli”, a mai precizat fermierul.

Produse lactate din lapte de oaie și prețurile acestora

Pe lângă activitatea de la fermă, familia Vingărzan produce, chiar acasă, în Dumitra, diferite lactate din lapte de oaie. Acestea sunt vândute ulterior în Alba Iulia, unde, de 25 de ani, își păstrează același loc din piață și au deja o clientelă fidelă.

„Producem brânză, iaurturi, caș, brânză de burduf… de toate, din laptele de oaie. Le ducem la clienții din Alba. Avem o masă acolo, în centru, și ne cunosc o grămadă de oameni, că suntem de 25 de ani în aceeași piață”, a declarat fermierul.

În ceea ce privește prețurile lactatelor, acestea variază în funcție de produs și gramaj. Telemeaua și cașul se vând cu aproximativ 38-40 de lei, iar un pahar de 400-500 de grame de iaurt costă în jur de 7-8 lei.

Prețurile prin ochii fermierilor

Clienții spun că prețurile sunt ridicate, însă cum arată acestea prin ochii unui fermier? După un an de muncă, este prețul de pe piață satisfăcător sau se resimte mai degrabă ca o pierdere?

Vasile nu se consideră nemulțumit, însă, comparând cu alte prețuri, recunoaște că ar fi fost loc pentru o ușoară creștere.

„Nu pot să zic că nu-s mulțumit, dar acum, ținând cont de alte prețuri, prețul nostru, ca să fim noi mulțumiți, ar fi undeva la 45 lei/kg tăiat și 22 lei/kg în viață.

Ca să ne acopere, să avem o satisfacție pentru ceea ce muncim. Dar e bine și cu 20 și e bine și cu 40 tăiat. Suntem mulțumiți și cu prețurile mai jos un pic, că asta e piața”, explică fermierul.

Așadar, din perspectiva unui fermier, prețurile ar putea crește puțin. Totuși, acesta este conștient că oamenii nu pot suporta mai mult decât permite piața:

„Nimeni nu poate suporta mai mult decât ne oferă piața. Dar, totuși, ținând cont de alte prețuri, o cafea cu 12 lei o beau în două minute și eu stau un an de zile să produc un miel.

Deci aici e discrepanța mare, la anumite chestii. Dar nu avem ce face, și cafeaua trebuie băută, și mielul trebuie mâncat de Paște sau când are omul plăcere și e bine. Într-un fel, e bine”, a mai spus Vasile Vingărzan.

Denisa Davidaș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement