Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Ce documente medicale sunt necesare la început de an școlar. Precizări de la DSP Alba, pentru elevi și părinți

Publicat


elevi scoala

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba informează că, la înscrierea în ciclul de învățământ – grupa mică, clasa pregătitoare, clasa a V-a -, preșcolarii sau elevii trebuie să prezinte, adeverință medicală. De asemenea, la începutul anului preșcolar sau școlar, copiii care nu intră într-un nou ciclu de învățământ – grupa mare, clasa a III-a, clasa a VI-a etc. – trebuie să prezinte, la reînscrierea în colectivitate, avizul epidemiologic.

Preșcolarii și elevii care prezintă adeverința medicală nu mai trebuie să prezinte avizul epidemiologic.

Investigațiile paraclinice (exemple: exsudat faringian, examen coprobacteriologic, examen coproparazitologic etc.) se efectuează la solicitarea medicilor/asistenților din cabinetele medicale școlare, respectiv a medicilor de familie, mai ales în situația în care copilul prezintă semne și simptome sugestive de boală transmisibilă sau dacă în colectivitatea din care face parte copilul a existat un istoric de boli infecto-contagioase (exemplu: scarlatină)

1. Documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

 a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate

 b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate

2. Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:

 a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.

 b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.

 c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă.

3. Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:

 a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;

 b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.

Îndrumări metodologice pentru eliberarea adeverinţei medicale:

a) La înscrierea în clasa I:

 (i) Această adeverinţă este completată pe baza examinării medicale periodice de bilanţ a stării de sănătate, efectuată la vârsta de 6-7 ani, cu obligaţia consemnării de către medic a concluziei „Apt pentru învăţământul obişnuit”.

 (ii) Pentru copiii care se înscriu în unităţi de învăţământ cu cabinet medical şcolar propriu medicul colectivităţii de preşcolari sau, după caz, medicul de familie va întocmi o epicriză cuprinzând: antecedentele fiziologice, principalele antecedente patologice (inclusiv infectocontagioase), precum şi imunizările efectuate.

 (iii) Copiii care au frecventat o grădiniţă cu cabinet medical propriu şi se înscriu într-o unitate de învăţământ cu cabinet medical şcolar vor depune la înscriere şi fişa medicală de la grădiniţă.

b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar:

 (i) În unităţile şcolare cu cabinet medical propriu, la înscrierea în liceu, în şcoala profesională, elevii care au avut fişe medicale la cabinetul medical al şcolii absolvite le vor depune şi pe acestea o dată cu adeverinţa medicală menţionată anterior, iar elevii care provin din unităţi şcolare în care nu au avut fişă medicală vor prezenta odată cu adeverinţa medicală o dovadă completată de medicul de familie care a avut în supraveghere unitatea şcolară absolvită de elevi, care să cuprindă toate imunizările efectuate.

 (ii) Medicul care completează adeverinţa medicală pentru înscrierea în/sau terminarea unui ciclu de învăţământ are obligaţia să consemneze, sub responsabilitate medico-juridică, eventualele tulburări în starea de sănătate a elevului.

 (iii) Adeverinţa medicală pentru înscrierea, respectiv terminarea unui ciclu de învăţământ se va elibera ţinându-se seama de eventualele tulburări în starea de sănătate apărute după data efectuării examinărilor medicale periodice de bilanţ ale stării de sănătate.

 c) La transfer

 (i) Adeverinţa se însoţeşte, după caz, de fişa medicală şcolară de la cabinetul medical al unităţii de la care se transferă.

 (ii) Elevii care nu au fişe medicale vor prezenta o adeverinţă medicală de acelaşi tip, eliberată de medicul unităţii şcolare de la care provin, precum şi o dovadă cu imunizările profilactice efectuate.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Senatorul PSD Daniel Breaz, negocieri pentru intrarea în PNL Alba. Ce a solicitat și ce a primit social democratul

Publicat

breaz

Senatorul PSD Daniel Breaz și-a negociat cu PNL intrarea în partid, au declarat pentru Alba24, surse liberale. Acesta ar fi condiționat intrarea în PNL de acordarea locului I pe listele pentru Senat în județul Alba, sau a locului al doilea pe listele la Camera Deputaților. Senatorul Breaz a avut o întâlnire la București cu deputatul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Statul român promite reîmpădurirea zonelor defrișate. Peste 2.500 de păduri vor fi plantate de la zero. Când va începe campania

Publicat

Ministerul Mediului spune că, începând cu această primăvară, va planta 2.500 de păduri de la zero si va reîmpăduri alte terenuri decimate de om sau natură. Campania „Românii plantează: o pădure cât o țară!” presupune o investitie de 300 de milioane de lei. Situația pădurilor defrișate din România a ajuns la urechile oficialilor de la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Starea pârtiilor din Șureanu în perioada 22-27 februarie 2020. Starea drumului și vremea în următoarele zile

Publicat

Monitorul de schi Florian-Rareș Tileagă, de la școala „Pași Liberi”, a transmis un comunicat cu informații importante legate de starea pârtiilor din Șureanu. Situația este valabilă pentru perioada 22-27 februarie 2020. – Pârtii existente: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3) – Pârtii funcționale: 10 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 60% dintre români urmează sfatul medicului, când cumpără medicamente fără rețetă. Studiu

Publicat

medicamente

Românii care apelează la automedicație în cazul unor boli ușoare, sau stări de disconfort, au devenit mai conștienți că trebuie să se informeze mai atent despre aceste produse și majoritatea cer sfatul medicului, arată un studiu IPSOS România, realizat recent. De cele mai multe ori, românii apelează la automedicație în caz de răceală și gripă, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate