Actualitate
Ce măsuri preventive ia Ministerul Sănătăţii cu privire la boala „mână-gură-picior”. Răspunsul primit de senatorul Alexandru Pereş
Senatorul de Alba Alexandru Pereș a cerut explicații oficiale din partea ministrului Sănătății, cu privire la prevenirea și atenționarea populației în cazul afecțiunii „mână-gură-picior”, în situația în care, la sfârșitul lunii octombrie, în municipiul Alba Iulia au fost sesizate cazuri de îmbolnăvire la copii.
Potrivit ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, rolul major în gestionarea unui focar al bolii „mână-gură-picior” (BMGC) îl au Direcțiile de Sănătate Publică.
„La sfârșitul lunii octombrie, în municipiul Alba Iulia au fost sesizate cazuri de îmbolnăvire la copii cu boala mână-gură-picior. Aceasta este o infecție virală foarte contagioasă care apare în colectivități – creșe și grădinițe, la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 6 ani, dar poate apărea și la cei mai mari sau chiar la adulți, întrucât este ușor transmisibilă. Totodată, copiii care au contactat această infecție virală sunt reprimiți în colectivitate după un interval de trei săptămâni, timp în care aceștia trebuie să stea acasă, însoțiți de un membru al familiei pentru a fi îngrijiți, iar părinții trebuie să găsească soluții în acest sens, abandonându-și, adesea, locul de muncă”, a transmis printr-o interpelare, senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, în 23 noiembrie 2015.
Citește și Precizări de la DSP Alba despre focarul bolii „gură-mână-picior” de la o grădiniţă din Alba Iulia. Copiii, reţinuţi la domiciliu trei săptămâni
Senatorul a solicitat ministrului Patriciu Achimaș Cadariu să precizeze dacă Ministerul Sănătății are un program de prevenire a unor asemenea cazuri de îmbolnăvire și un model de atenționare, atât pentru părinți cât și pentru educatori.
Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a răspuns precizând că, potrivit legii, atunci când spitalul sau medicul de familie depistează un număr crescut de cazuri de BGMP (neobișnuit/neașteptat) în teritoriul pe care îl deservește sau într-o colectivitate de copii, va anunța Direcția de Sănătate Publică (DSP), care va trimite o echipă de specialiști pentru a efectua ancheta epidemiologică și pentru a lua măsuri în focar (depistarea și izolarea bolnavilor și a suspecților de boală, dezinfecția continuă și terminală în focar, identificarea contacților de colectivitate și supravegherea acestora pentru depistarea precoce a apariței unor noi cazuri de boală, educația sanitară a personalului care deservește colectivitatea și a părinților, supravegherea focarului până la declararea închiderii acestuia).
„Compartimentul de promovarea a sănătății din DSP are atribuția, prevăzută de legislația sanitară, ca atunci când apar evenimente neobișnuite/neașteptate (un număr crescut de cazuri de boală în teritoriul supravegheat) să transmită în populație, prin toate mijloacele mass media pe care le are la dispoziție (radio, tv, ziar), cunoștiințe despre boala respectivă și măsurile de prevenire a răspândirii acesteia în populație”, a mai transmis ministrul.
De asemenea, Patriciu Achimaș Cadariu a precizat că serotipurile care circulă la noi în țară provoacă în general forme ușoare și medii de boală, iar formele grave de boală, care necesită spitalizarea, sunt rare.
Citește și Informare de la DSP Alba despre boala „gură-mână-picior”. Copiii se însănătoşesc definitiv într-o săptămână. Simptome, perioada contagioasă şi măsuri de prevenire
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News