Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ce se schimbă de la 1 februarie. LISTA facilităţilor fiscale şi a majorărilor de venituri. Detalii despre modificările legislative pentru persoane fizice şi juridice

Publicat

bani De la 1 februarie, se aplică o serie de schimbări fiscale și legislative cu efecte pentru buzunarul românilor şi activitatea firmelor. O parte dintre măsuri urmau să fie aplicate de la începutul anului, dar au fost amânate de Guvern, altele presupun aplicarea unor promisiuni din programul de guvernare.

Pe lista schimbărilor importante care intră în vigoare începând cu 1 februarie se numără creșterea salariului minim, eliminarea a peste 100 de taxe fiscale și parafiscale, dar și anularea plății contribuțiilor de sănătate pentru pensionari.

Salariul minim brut creşte la 1.450 lei

Salariul minim crește la 1.450 lei pe lună, aproximativ 322 euro, începând cu 1 februarie 2017. Aproximativ 1,3 milioane de români vor beneficia de această majorare care înseamnă un plus de 140 de lei la salariul net.

Astfel, valoarea salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată creşte cu 16% faţă de sfârşitul anului 2016. Este vorba de remuneraţia de bază, brută, garantată în plată, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând 8,735 lei/oră.

Vezi De la 1 februarie se aplică majorarea salariului de bază minim brut pe țară de la 1.250 de lei la 1.450 de lei

Efectele majorării salariului minin: cresc amenzile de circulație

Șoferii vor plăti amenzi mai mari, începând de miercuri, sancțiunile crescând cu aproximativ 16%. Din cauza creșterii salariului minim pe economie la 1.450 de lei, începând cu 1 februarie 2017, se vor majora și amenzile de circulaţie.

Mai exact, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut, conform Codului rutier. Așadar, din februarie 2017, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, față de 125 de lei, cât este acum.

Pentru șoferi, această majorare va însemna o amendă minimă de 290 de lei (față de 250 de lei, în prezent) și una maximă de 2.900 de lei (față de 2.500 de lei, în prezent).

Citeşte şi Amenzi de circulație 2017: De la 1 februarie, șoferii vor plăti aproape 300 lei pentru vorbitul la telefon în timpul conducerii

Vezi şi Veşti proaste pentru şoferi. Vor avea de plătit mai mult de la 1 februarie. Ce se schimbă

Se majorează indemnizația minimă de creștere a copilului

Odată cu creşterea salariului minim pe economie, cresc şi valorile indemnizaţiei minime de creşterea copilului, a stimulentului de inserţie pentru creşterea copilului, dar şi a sumei suplimentare plătite de stat părinţilor cu gemeni sau multipleţi.

De la 1 februarie, valoarea minimă a indemnizaţiei de creşterea copilului va fi la 1.233 lei lunar, faţă de 1.063 lei – în prezent.

De la 1 februarie, suma plătită suplimentar părinţilor cu gemeni sau multipleţi va fi 1.233 lei lunar, faţă de 1.063 lei – în prezent. De la 1 februarie, valoarea stimulentului de inserţie pentru creşterea copilului va fi de 617 lei lunar, faţă de 532 lei lunar – în prezent.

Citeşte şi INDEMNIZAŢIA de creştere a copilului: De la 1 februarie, valoarea minimă va fi majorată cu 170 de lei. Detalii pentru beneficiari

Citește și Indemnizaţia pentru creşterea copilului în 2017. Noutăţi, condiţiile de acordare şi actele necesare

Dispar plafoanele la plata contribuţiilor la sănătate

Data de 1 februarie aduce modificări în cazul contribuţiilor la pensiile publice şi la sistemul sănătate. Astfel, începând de miercuri, salariaţii vor datora contribuţiile de pensie (CAS) şi de sănătate (CASS) la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu 5 salarii medii brute, fiind eliminat.

Potrivit premierului Sorin Grindeanu, eliminarea plafonului CASS (contribuţia la sănătate) pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, ar afecta 36.000 de salariaţi, iar măsura ar aduce la buget un plus de 500 de milioane de lei.

Pe de altă parte, salariaţii, PFA şi pensionarii care au şi venituri din dividende, dobânzi, drepturi de autor, dar şi din chirii vor fi scutiţi de CASS pentru acestea.

Astfel, este reintrodusă scutirea de CASS pentru persoanele care realizează venituri din investiţii (dividende, dobânzi) şi/sau din alte surse pentru aceste venituri dacă în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Pensionarii nu mai plătesc CASS

O altă modificare importantă este legată de anularea CASS pentru pensii. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat.

Studenții călătoresc gratuit cu trenul

Studenţii de la universităţile de stat, dar şi de la cele private acreditate sau autorizate vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar.

„Este vorba de 464.273 de studenţi. Sunt toţi studenţii beneficiari, nu există niciun fel de discriminare – dacă sunt la universităţi de stat sau universităţi private. Nu există niciun fel de discriminare legată de vârstă. (…) Singura condiţie este ca instituţia de învăţământ superior să fie autorizată sau acreditată, deci să fie recunoscută de minister. Impactul bugetar este undeva la aproximativ 100 de milioane de lei pe un an. Gratuitatea este valabilă pe tot anul calendaristic. Anul universitar începe la 1 octombrie şi se încheie la 30 septembrie anul următor”, a declarat luni secretarul de stat pentru învăţământ superior Gigel Paraschiv.

Guvernul a aprobat, la începutul acestei luni, o ordonanţă de urgenţă care prevede că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

Se anulează peste 100 de taxe nefiscale

Tot de la 1 februarie se vor anula peste 100 de taxe nefiscale. Taxa radio-tv, timbrul de mediu, taxa de înregistrare în registrul comerţului, taxa pentru acordarea cetăţeniei române şi taxa pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar sunt printre cele mai importante dintre cele 102 taxe care vor fi eliminate, ca urmare a aplicării proiectului de lege depus de PSD şi votat în Parlament.

Vezi LISTA completă a celor 102 de taxe ce vor fi eliminate în 2017. Care sunt gratuităţile pentru firme şi persoane fizice

Un număr de 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv pentru cazier, pentru examinare în vederea obţinerii permisului de conducere ori pentru schimbarea numelui, vor fi eliminate începând cu data de 1 februarie, anunţă ministerul.

Astfel, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmând a fi eliberat gratuit solicitanţilor, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice.

Vezi IPJ Alba: De la 1 februarie, taxa de cazier judiciar va fi eliminată. PROGRAMUL de lucru cu publicul la ghişeele de specialitate şi acte necesare

Ministerul Afacerilor Interne mai arată că vor fi eliminate opt taxe care erau necesare pentru eliberarea unor documente la ghişeele Direcţiei Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor:

– Taxă pentru examinare în vederea obţinerii permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E – 6 lei;

– Taxă examinare pentru obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV – 28 lei;

– Taxă pentru examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum şi a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere, precum şi pentru persoanele care nu au absolvit o şcoală de conducători de autovehicule, cu excepţia celor pentru categoriile B, B1, B+E – 84 lei;

– Taxă înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv – 60 lei;

– Taxă înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – 145 lei;

– Taxă de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar – 9 lei;

– Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor – 414 lei;

– Înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare – 5 lei.

Pe lângă acestea, vor fi eliminate alte trei taxe: pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei), precum şi înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Totodată, de la 1 februarie din costul paşaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 lei, şi tariful suplimentar pentru eliberarea paşaportului simplu temporar, 100 lei.

Vezi şi Se ieftinesc paşapoartele, de la 1 februarie. Care sunt noile tarife pentru eliberarea documentelor

Potrivit noilor reglementări, taxele pe care le vor achita cetăţenii pentru eliberarea paşapoartelor, în cazul cererilor depuse în ţară, vor fi următoarele:

– Paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) – 258 lei; – Paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) – 234 lei;

– Paşaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) – 96 lei. Tot dela 1 februarie, va fi eliminată şi taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple şi pentru eliberarea adeverinţelor referitoare la: exercitarea dreptului la liberă circulaţie în străinătate; istoric de paşapoarte; perioada în care solicitantul a avut statutul de cetăţean roman cu domiciliul în străinătate.

Citeşte şi De la 1 februarie, românii nu vor mai avea nevoie de timbru fiscal pentru schimbarea cărţii de identitate

Alte şase taxe extrajudiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile vor fi eliminate:

– Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români; înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei; eliberarea cărţii de identitate provizorii – 5 lei;

– Taxa pentru schimbarea numelui – 15 lei; – Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului – 22 lei,

– Taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României – 35 lei.

Vezi MAI: 22 de taxe nefiscale vor fi eliminate de la 1 februarie. Scutiri de la plata unor obligaţii pentru şoferi şi alte categorii

Taxa radio-TV dispare de la 1 februarie din facturile de energie electrică ale românilor. Furnizorii calculează deja preţul energiei fără această taxă, eliminată alături de alte 101, printr-o lege votată în Parlament şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Nici firmele nu vor mai plăti taxa radio-TV, nu doar persoanele fizice.

Vezi şi Veste bună pentru toţi românii: Facturi mai mici la energia electrică datorită eliminării taxei radio – TV, de la 1 februarie

Înfiinţare gratuită pentru PFA şi SRL – fără consturi la Registrul Comerţului

Începând din luna februarie, românii îşi vor putea înfiinţa gratuit o societate cu răspundere limitată (SRL) sau se vor putea constitui ca persoane fizice autorizate (PFA), tot fără costuri, la Registrul Comerţului. Eliminarea de taxe este inclusă în actul normativ publicat în Monitorul Oficial care mai elimină 102 de taxe și impozite.

Citeşte şi Înființarea unui SRL sau PFA devine GRATUITĂ din luna februarie. Taxele percepute pentru înmatricularea unei entităţi, eliminate

Schimbări pentru firme și microîntreprinderi

Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microîntreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri până la care o firmă poate fi încadrată în definiţia microîntreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro.

Totuşi, cota de impunere de 3% rămâne neschimbată pentru microîntreprinderile fără niciun salariat. Anterior, cota era cuprinsă între 1% şi 3%, în funcţie de numărul de salariaţi: un procent din venituri pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi, 2% pentru cele cu un singur salariat şi 3% pentru cele care nu au niciun angajat.

De la 1 februarie, Agenţia Naţionala de Administrare Fiscală (ANAF) va elimina formularul 088. Prin Declaraţia 088, introdusă în februarie 2015 şi simplificată în vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de către funcţionarii Fiscului din punct de vedere al capacităţii de a desfăşura activităţi economice în sfera TVA. Documentul a fost aspru criticat de reprezentanţii oamenilor de afaceri, din cauza creşterii birocraţiei.

Alte schimbări: deducere suplimentară la calculul impozitului pe venitul din salarii: persoanele fizice vor putea să îşi deducă abonamente medicale în sumă de 400 euro anual; firmele care se ocupă exclusiv cu activităţile de inovare şi cercetare-dezvoltare vor fi scutite de la impozitul pe profit în primii zece ani de activitate.

Începând cu 1 februarie, angajaţii operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislaţia în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator, vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii.

Vezi şi Programatorii vor beneficia de scutire la impozitul pe veniturile din salarii, de la 1 februarie. Condiții de acordare

De asemenea, începând cu luna februarie, persoanele angajate în baza unui contract de muncă, încheiat pe un an de zile cu firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, de 16%.

Citeşte şi Salariaţii firmelor care aplică impozitul specific nu mai plătesc taxa pe venit de 16%. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie

Programări prin telefon la Permise şi Înmatriculări Alba

Instituția Prefectului Alba a anunțat că, începând cu data de 1 februarie, înmatricularea autovehiculelor la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Alba se va face în baza unor programări efectuate telefonic. Măsura este menită să ducă la reducerea timpului de așteptare, evitându-se astfel riscul producerii unor aglomerări la ghișee.

Citeşte Prefectura Alba: Înmatricularea autovehiculelor, pe baza unor programări prin telefon, din 1 februarie. Măsuri pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu

sursă: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement