Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

DNA și SRI, obligate de instanță să prezinte toate documentele, dintr-un dosar al patronului Metalurgica Aiud, Călin Mitică

Publicat


Efectele protocolului dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații încep să se resimtă în toată țara.

Magistrații Tribunalului Cluj au dispus ca DNA să ofere instanței toate rapoartele, notele de informare și documentele obținute de echipa comună, formată din procurorii anticorupție din Cluj și agenții SRI.

Măsura a fost dispusă într-un dosar în care omul de afaceri Călin Mitică, proprietarul “Metalurgica Transilvană” Aiud, a fost trimis în judecată, alături de alți directori din domeniul feroviar, pentru infracțiunea de spălare de bani.

CITEȘTE ȘI: SRI și DNA Alba Iulia, obligate de instanță să dezvăluie identitatea investigatorilor dintr-un mega-dosar infracțional

Pe lângă Călin Mitică, mai sunt trimiși în judecată și Laurenţiu Seceleanu, Adrian Ştefan și Dumitru Bărbăcuţi, Teodor Alexandru Gavrilaș, Marian Panaite, Mircea Cristian Arnătu, Gelu Dae, Ștefan Florin Andrei, Liliana Seceleanu și Sorin Alexandru Trandafirescu, alături de firma ”Remarul 16 februarie” SA, iar partea vătămată este SNTFC Călători SA.

Decizia Tribunalului Cluj a fost dată de magistrați în 19 aprilie.

Dosarul se judecă în primă instanță la Tribunalul Cluj, încă din anul 2016 și se anunță unul de durată, deoarece magistrații trebuie să studieze fiecare document emis de cele două instituții, DNA și SRI, și să decidă cu ”privire la excepţiile de nulitate absolută şi excludere a unor probe până după depunerea la instanţă a documentelor.”

Decizia instanței

”Încuviinţează adresa pe seama D.N.A. privind obţinerea documentelor vizând înaintarea la Tribunalul Cluj a corespondenţei purtate între D.N.A. – S.T. Cluj ŞI S.R.I., cu privire la dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, în format letric şi/sau electronic (efectuată prin intermediul aplicaţiei informatice a Centrului naţional de interceptare a comunicaţiilor – .B.), purtată de organul de urmărire penală cu S.R.I., planul comun de acţiune încheiat în dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, înregistrat la D.N.A. – S.T. Cluj la data de 09.01.2014, în baza Protocolului de cooperare nr. 00750/04.02.2009; orice rapoarte, note, procese-verbale sau alte documente în legătură cu activitatea echipei operative comune constituite pentru punerea în practică a planului comun de acţiune, sens în care se emite adresă pe seama DNA –ST Cluj pentru a înainta la dosarul cauzei corespondenţei purtate între D.N.A. – S.T. Cluj ŞI S.R.I., cu privire la dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, în format letric şi/sau electronic (efectuată prin intermediul aplicaţiei informatice a Centrului naţional de interceptare a comunicaţiilor – . B.), purtată de organul de urmărire penală cu S.R.I., planul comun de acţiune încheiat în dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, înregistrat la D.N.A. – S.T. Cluj la data de 09.01.2014, în baza Protocolului de cooperare nr. 00750/04.02.2009; orice rapoarte, note, procese-verbale sau alte documente în legătură cu activitatea echipei operative comune constituite pentru punerea în practică a planului comun de acţiune, cu evidenţierea caracterului clasificat al acestor documente conform nivelului de secretizare, urmând ca instanţa să se pronunţe în cauză după depunerea lor privitor la relevanţa sau oportunitatea declasificării.

CITEȘTE ȘI: Efectele protocoalelor: Ce rol a avut SRI într-un dosar cu polițiști corupți. Solicitare la Curtea de Apel Alba Iulia

Prorogă a se pronunţa cu privire la excepţiile de nulitate absolută şi excludere a unor probe până după depunerea la instanţă a documentelor solicitate de la DNA şi stabilirii oportunităţii declasificării lor.

Prorogă a se pronunţa asupra procedeului probatoriu al expertizei criminalistice şi asupra ascultării în şedinţă publică a înregistrării . până după soluţionarea excepţiilor de nulitate absolută şi a cererilor de excludere a probelor În temeiul art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen, respinge ca fiind lipsită de concludenţă cererea inculpatului C.M. având ca obiect efectuarea procedeului probatoriu constând în cercetarea la faţa locului În temeiul art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen., respinge cererea de efectuare a expertizei financiar- contabile întrucât nu sunt întrunite criteriile de relevanţă – pertinenţă – concludenţă În temeiul art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen., respinge cererea de efectuare a expertizei tehnice întrucât nu sunt întrunite criteriile de relevanţă – pertinenţă – concludenţă

Încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar de inculpaţi la termenele anterioare Respinge ca fiind lipsită de relevanţă probatorie cererea privind audierea martorului M. V. M. Ş. din perspectiva prevederilor art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen.

Respinge solicitarea apărătorului ales al inculpaţilor B.D. şi SC R SA privind depunerea la dosar a dosarului de casă ţinut la nivelul D.N.A. ST Cluj în considerarea tezei probatorii depuse de apărare Ia act de renunţarea la proba testimonială conform poziţiei procesuale a inculpaţilor la termenele anterioare şi ia act că nu se solicită audierea altor martori dintre cei evidenţiaţi în memoriile depuse la dosar, cu excepţia martorilor G. E. şi C. C. M., cu privire la care se menţin dispoziţiile instanţei pentru termenul din data de 10 mai 2019”, se arată în decizia Tribunalului Cluj.

Cine este Călin Mitică

Călin Mitică, unul dintre milionarii în euro ai României, deţine „Transferoviar Grup” SA, societate înfiinţată în 2003. Activitatea principală a societăţii este transportul de marfă şi manevrele feroviare, iar cea secundară, reparaţii de vagoane de marfă şi călători şi locomotive.

Grupul deține și firma de reparații material rulant ”Remarul 16 Februarie” Cluj-Napoca. Revista ”Forbes”, cea care estima în 2011 că omul de afaceri avea o avere estimată la 12-13 milioane de euro, scrie că, prin ”Transferoviar group”, Mitică deținea 32,96% din titluri la compania producătoare de material rulant feroviar – ”Remarul 16 Februarie”, iar alte 32,14% din acțiuni sunt deținute de soția sa, Monica Băiculescu.

Călin Mitică a donat o locomotivă cu abur restaurată municipiului Alba Iulia. Administrația orașului a expus-o în zona centrală, pe locul unde în urmă cu 40 de ani se afla Gara Mică – o stație a Mocăniței care asigura transportul între Alba Iulia și Zlatna.

Mitică și Metalurgica Aiud

Metalurgica Transilvană Aiud SA a fost înfiinţată în 2008 de omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul companiei Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. Activele fostei societăţi de stat, Metalurgica SA Aiud, au fost cumpărate de „Remarul 16 Februarie” în 2006 cu aproximativ 3 milioane de euro.

În 2008, „Remarul” a vândut aceste active, reprezentând construcţii, terenul aferent şi utilaje, noii firme ”Metalurgica Transilvană” SA cu suma de 7,3 milioane de euro.

A fost, de fapt, un transfer de proprietate între firmele afaceristului clujean, care a obţinut astfel un profit de cel puţin 4 milioane de euro. ”Metalurgica Transilvană” a avut profit doar în 2008, în valoare de circa 5 milioane de lei. Societatea avea atunci 845 de angajaţi. În 2009, potrivit bilanţului contabil, numărul angajaţilor s-a redus la jumătate (480) iar activitatea s-a încheiat cu pierderi de peste 5 milioane de lei.

În 2010 şi 2011, pierderile s-au redus, dar şi numărul angajaţilor. ”Metalurgica Transilvană” a încheiat anul 2011 cu pierderi de 1,4 milioane de lei şi 326 angajaţi. Datoriile erau la nivelul de peste 24 milioane de lei, adică circa 5 milioane de euro. În 2012 suma datoriilor a crescut cu cel puţin 1 milion de euro, astfel încât firma a intrat în faliment, în 13 martie 2013, cu mai mult de 6 milioane de euro datorii.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Numărul firmelor nou-înființate a scăzut cu aproape 70% în ultimele două săptămâni

Publicat

A scăzut drastic numărul firmelor nou-înființate, în ultimele două săptămâni. Au fost deschise doar puțin peste 2000 de societăți comerciale, comparativ cu perioada similară înainte de starea de urgență, când erau înființate aproape 7000, potrivit unei analize Termene.ro. Numărul firmelor înfiinţate la nivel național a scăzut cu 69% în primele două săptămâni de la începutul […]

Citește mai departe
Publicitate

BLAJ

Peste 140.000 lei și 750 euro, donați, de vineri până luni, pentru achiziționarea de echipamente medicale la Spitalul din Blaj

Publicat

În ultimele trei zile au fost donați peste 140.000 lei și 750 euro pentru Spitalul din Blaj. În prima zi a campaniei au fost donați aproape 100.000 lei. În total, suma strânsă se apropie de 300.000 lei. „Le mulțumim mult blăjenilor care au îmbrățișat, fără rezerve, campania de donații pentru Spitalul Blaj, propus ca spital […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cad soldații din ”Armata Albă”: Peste 280 de cadre medicale din România, INFECTATE cu noul coronavirus. Situația pe județe

Publicat

coronavirus

Conform raportărilor către Institutului Național de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, în țara noastră au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul corinavirus, respectiv 91 de medici, 90 de asistenți medicali, 26 de infirmiere, 8 îngrijitoare și 70 de persoane – personal auxiliar. Citește și OFICIAL, 30 martie: 1952 îmbolnăviri cu […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Parchetele din Alba suspendă activitatea cu publicul. Documentele, transmise exclusiv prin e-mail și fax

Publicat

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba și unitățile de parchet din județul Alba suspendă activitatea cu publicul până la încetarea stării de urgență, au transmis reprezentanții instituției. Toate documentele vor putea fi transmise exclusiv prin e-mail și fax. „Raportat la situaţia creată prin instituirea stării de urgenţă în baza Decretului nr. 195/16.03.2020 al Preşedintelui României, […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate