Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

DNA și SRI, obligate de instanță să prezinte toate documentele, dintr-un dosar al patronului Metalurgica Aiud, Călin Mitică


Publicat

Efectele protocolului dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații încep să se resimtă în toată țara.

Magistrații Tribunalului Cluj au dispus ca DNA să ofere instanței toate rapoartele, notele de informare și documentele obținute de echipa comună, formată din procurorii anticorupție din Cluj și agenții SRI.

Măsura a fost dispusă într-un dosar în care omul de afaceri Călin Mitică, proprietarul “Metalurgica Transilvană” Aiud, a fost trimis în judecată, alături de alți directori din domeniul feroviar, pentru infracțiunea de spălare de bani.

CITEȘTE ȘI: SRI și DNA Alba Iulia, obligate de instanță să dezvăluie identitatea investigatorilor dintr-un mega-dosar infracțional

Pe lângă Călin Mitică, mai sunt trimiși în judecată și Laurenţiu Seceleanu, Adrian Ştefan și Dumitru Bărbăcuţi, Teodor Alexandru Gavrilaș, Marian Panaite, Mircea Cristian Arnătu, Gelu Dae, Ștefan Florin Andrei, Liliana Seceleanu și Sorin Alexandru Trandafirescu, alături de firma ”Remarul 16 februarie” SA, iar partea vătămată este SNTFC Călători SA.

Decizia Tribunalului Cluj a fost dată de magistrați în 19 aprilie.

Dosarul se judecă în primă instanță la Tribunalul Cluj, încă din anul 2016 și se anunță unul de durată, deoarece magistrații trebuie să studieze fiecare document emis de cele două instituții, DNA și SRI, și să decidă cu ”privire la excepţiile de nulitate absolută şi excludere a unor probe până după depunerea la instanţă a documentelor.”

Decizia instanței

”Încuviinţează adresa pe seama D.N.A. privind obţinerea documentelor vizând înaintarea la Tribunalul Cluj a corespondenţei purtate între D.N.A. – S.T. Cluj ŞI S.R.I., cu privire la dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, în format letric şi/sau electronic (efectuată prin intermediul aplicaţiei informatice a Centrului naţional de interceptare a comunicaţiilor – .B.), purtată de organul de urmărire penală cu S.R.I., planul comun de acţiune încheiat în dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, înregistrat la D.N.A. – S.T. Cluj la data de 09.01.2014, în baza Protocolului de cooperare nr. 00750/04.02.2009; orice rapoarte, note, procese-verbale sau alte documente în legătură cu activitatea echipei operative comune constituite pentru punerea în practică a planului comun de acţiune, sens în care se emite adresă pe seama DNA –ST Cluj pentru a înainta la dosarul cauzei corespondenţei purtate între D.N.A. – S.T. Cluj ŞI S.R.I., cu privire la dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, în format letric şi/sau electronic (efectuată prin intermediul aplicaţiei informatice a Centrului naţional de interceptare a comunicaţiilor – . B.), purtată de organul de urmărire penală cu S.R.I., planul comun de acţiune încheiat în dosarul de urmărire penală nr. 159/P/2013, înregistrat la D.N.A. – S.T. Cluj la data de 09.01.2014, în baza Protocolului de cooperare nr. 00750/04.02.2009; orice rapoarte, note, procese-verbale sau alte documente în legătură cu activitatea echipei operative comune constituite pentru punerea în practică a planului comun de acţiune, cu evidenţierea caracterului clasificat al acestor documente conform nivelului de secretizare, urmând ca instanţa să se pronunţe în cauză după depunerea lor privitor la relevanţa sau oportunitatea declasificării.

CITEȘTE ȘI: Efectele protocoalelor: Ce rol a avut SRI într-un dosar cu polițiști corupți. Solicitare la Curtea de Apel Alba Iulia

Prorogă a se pronunţa cu privire la excepţiile de nulitate absolută şi excludere a unor probe până după depunerea la instanţă a documentelor solicitate de la DNA şi stabilirii oportunităţii declasificării lor.

Prorogă a se pronunţa asupra procedeului probatoriu al expertizei criminalistice şi asupra ascultării în şedinţă publică a înregistrării . până după soluţionarea excepţiilor de nulitate absolută şi a cererilor de excludere a probelor În temeiul art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen, respinge ca fiind lipsită de concludenţă cererea inculpatului C.M. având ca obiect efectuarea procedeului probatoriu constând în cercetarea la faţa locului În temeiul art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen., respinge cererea de efectuare a expertizei financiar- contabile întrucât nu sunt întrunite criteriile de relevanţă – pertinenţă – concludenţă În temeiul art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen., respinge cererea de efectuare a expertizei tehnice întrucât nu sunt întrunite criteriile de relevanţă – pertinenţă – concludenţă

Încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar de inculpaţi la termenele anterioare Respinge ca fiind lipsită de relevanţă probatorie cererea privind audierea martorului M. V. M. Ş. din perspectiva prevederilor art. 100 alin. 4 lit. a) C. proc. pen.

Respinge solicitarea apărătorului ales al inculpaţilor B.D. şi SC R SA privind depunerea la dosar a dosarului de casă ţinut la nivelul D.N.A. ST Cluj în considerarea tezei probatorii depuse de apărare Ia act de renunţarea la proba testimonială conform poziţiei procesuale a inculpaţilor la termenele anterioare şi ia act că nu se solicită audierea altor martori dintre cei evidenţiaţi în memoriile depuse la dosar, cu excepţia martorilor G. E. şi C. C. M., cu privire la care se menţin dispoziţiile instanţei pentru termenul din data de 10 mai 2019”, se arată în decizia Tribunalului Cluj.

Cine este Călin Mitică

Călin Mitică, unul dintre milionarii în euro ai României, deţine „Transferoviar Grup” SA, societate înfiinţată în 2003. Activitatea principală a societăţii este transportul de marfă şi manevrele feroviare, iar cea secundară, reparaţii de vagoane de marfă şi călători şi locomotive.

Grupul deține și firma de reparații material rulant ”Remarul 16 Februarie” Cluj-Napoca. Revista ”Forbes”, cea care estima în 2011 că omul de afaceri avea o avere estimată la 12-13 milioane de euro, scrie că, prin ”Transferoviar group”, Mitică deținea 32,96% din titluri la compania producătoare de material rulant feroviar – ”Remarul 16 Februarie”, iar alte 32,14% din acțiuni sunt deținute de soția sa, Monica Băiculescu.

Călin Mitică a donat o locomotivă cu abur restaurată municipiului Alba Iulia. Administrația orașului a expus-o în zona centrală, pe locul unde în urmă cu 40 de ani se afla Gara Mică – o stație a Mocăniței care asigura transportul între Alba Iulia și Zlatna.

Mitică și Metalurgica Aiud

Metalurgica Transilvană Aiud SA a fost înfiinţată în 2008 de omul de afaceri clujean Călin Mitică, proprietarul companiei Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca. Activele fostei societăţi de stat, Metalurgica SA Aiud, au fost cumpărate de „Remarul 16 Februarie” în 2006 cu aproximativ 3 milioane de euro.

În 2008, „Remarul” a vândut aceste active, reprezentând construcţii, terenul aferent şi utilaje, noii firme ”Metalurgica Transilvană” SA cu suma de 7,3 milioane de euro.

A fost, de fapt, un transfer de proprietate între firmele afaceristului clujean, care a obţinut astfel un profit de cel puţin 4 milioane de euro. ”Metalurgica Transilvană” a avut profit doar în 2008, în valoare de circa 5 milioane de lei. Societatea avea atunci 845 de angajaţi. În 2009, potrivit bilanţului contabil, numărul angajaţilor s-a redus la jumătate (480) iar activitatea s-a încheiat cu pierderi de peste 5 milioane de lei.

În 2010 şi 2011, pierderile s-au redus, dar şi numărul angajaţilor. ”Metalurgica Transilvană” a încheiat anul 2011 cu pierderi de 1,4 milioane de lei şi 326 angajaţi. Datoriile erau la nivelul de peste 24 milioane de lei, adică circa 5 milioane de euro. În 2012 suma datoriilor a crescut cu cel puţin 1 milion de euro, astfel încât firma a intrat în faliment, în 13 martie 2013, cu mai mult de 6 milioane de euro datorii.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Profesoară din Alba, pe scena Galei SuperTeach: „Am vrut să devin o învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev”

Publicat

Ana Scutelnicu, profesoară la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț, a urcat recent pe scena Galei SuperTeach, unde a povestit cum a fost experiența la clasă după absolvirea cursurilor de Mentalitate Deschisă în Educație.

La Gala SuperTeach au urcat pe scenă rând pe rând parte din profesorii absolvenți ai cursului de Mentalitate Deschisă în Educație, facilitatori de Mentalitate Deschisă în Educație, elevi, autorități, fondatorii SuperTeach și antreprenori implicați în evoluția școlii românești. Toți pentru același obiectiv: transformarea educației din România. Toți cu același deziderat: „Teachers First”.

„Am vrut să devin învățătoare, dar o învățătoare altfel decât cea pe care am avut-o eu. O învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev, să caute potențialul în fiecare dintre ei. SuperTeach a fost cel care m-a dus pe mine un pas mai departe. (…)

Mentalitatea nu se schimbă peste noapte, dar mentalitatea deschisă a devenit un mod de viață pentru mine și este fantastic pentru că e aplicabilă în toate domeniile în care interacționez cu ceilalți. (…)

Învăț de la elevii mei. Nu, nu sunt o învățătoare perfectă. Învăț, dar învățăm împreună. Eu să fiu învățătoarea lor, ei să fie elevii mei și este fantastic. Energia pe care o simt în fiecare zi cu mentalitatea deschisă îmi dă putere să merg mai departe. Cea mai importantă lecție pe care eu am învățat-o la SuperTeach este aceea că schimbarea este un îndemn la acțiune, este un verb. Nu cade din cer, nu este o ploaie, ci ea se află în mâinile noastre și este și o datorie. O datorie față de generațiile care urmează”, a spus Ana Scutelnicu.

* de la minutul 1:41:00. 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca, tânărul cercetător din Alba, finanțare pentru o cercetare revoluționară a creierului uman cu ajutorul tehnologiei

Publicat

sergiu

Cercetătorul român, originar din Aiud, Sergiu Pașca, beneficiază de susținerea Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai într-un program denumit „Big Ideas”. 

Grație finanțării, Sergiu Pașca, alături de o echipă complexă de savanți, are posibilitatea să ducă la un alt nivel cercetările asupra creierului uman pe care le derulează.

Potrivit neuroscience.stanford.edu, două grupuri de cercetători de la Stanford abordează aceste probleme de lungă durată.

Citește și: Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

Ca parte a programului Big Ideas in Neuroscience al Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai, ele creează noi tehnologii și conexiuni între discipline care au potențialul de a transforma radical acest domeniu.

Citește și: Sergiu Pașca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai finanțează cu un total de peste 5,5 milioane de dolari aceste eforturi ale cercetătorilor.

Sergiu Pașca este unul dintre cei care beneficiază de finanțare pentru cercetare.

Programul condus de Sergiu Pașca

Programul Stanford Brain Organogenesis, condus de Sergiu Pasca și Karl Deisseroth, își propune să creeze și să împărtășească o nouă platformă tehnologică pentru a permite oamenilor de știință să studieze în mod direct dezvoltarea creierului uman.

„Modelele animale au fost de mare ajutor, dar în cele din urmă trebuie să fim de acord că avem nevoie de modele mai bune ale creierului uman pentru a transpune descoperirile fundamentale, pacienților noștri din clinică”, a spus Pașca.

 

„Din fericire, apelul pentru idei mari a venit chiar când un set de tehnologii puternice erau în curs de dezvoltare în campus, care ar putea face acest lucru posibil pentru prima dată”.

Echipa lui Sergiu Pașca a dezvoltat o abordare specială pentru a transforma celulele pielii pacienților și a voluntarilor sănătoși în agregate celulare care seamănă cu anumite regiuni ale creierului.

În 2017, laboratorul său a arătat că aceste culturi 3D, cunoscute și sub numele de organoizi, ar putea fi cultivate împreună pentru a forma circuite miniaturale și funcționale ale creierului uman – pe care Pasca le-a numit asembloizi.

„Ne-am dat seama că această serie de progrese tehnologice ne-ar permite să accesăm aspecte inaccesibile anterior, ale dezvoltării creierului uman și, în cele din urmă, să creăm un nou domeniu al neuroștiinței umane la nivel molecular”, a spus Pașca.

Vezi și: Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

De exemplu, echipa lui Pașca a folosit recent această platformă pentru a crea modele de lucru ale circuitelor creierului uman implicate în tulburări motorii, cum ar fi ALS, combinând sferoizi ai țesutului cortical, spinal și muscular și permițându-le să formeze în mod natural conexiuni funcționale.

Grupul are acum capacitatea de a modela o varietate de circuite neuronale implicate în schizofrenie, dependență și alte tulburări, prin combinarea de sferoizi care imită peste o duzină de regiuni diferite ale creierului.

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai este dedicat înțelegerii modului în care funcționează creierul atât când este sănătos, cât și în boală.

Comunitatea de cercetare combină mai multe discipline, inclusiv neuroștiințe, medicină, inginerie, psihologie și educație.  ab24 Descoperirile care decurg din aceste colaborări vor transforma înțelegerea creierului uman, vor oferi tratamente noi pentru tulburările creierului și vor promova sănătatea creierului pe tot parcursul vieții.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core.

El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

A primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe raza localității Tărtăria: O persoană a fost rănită după ce un automobil s-a răsturnat

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

O persoană a fost rănită ușor marți seara, în jurul orei 19.00, pe raza localității Tărtăria, într-un accident rutier. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, pe DN 7, un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma răstrunării, o persoană a fost rănită ușor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile în valoare de peste 880.000 de lei, pentru a putea determina anticorpii anti SARS-COV-2. 

DSP Alba a lansat marți, 22 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea de reactivi de laborator și consumabile medicale necesare pentru analizatorul automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800.

Valoarea totală estimată este de 885.050 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică efectuează în momentul de față determinarea SARS-COV-2 în exsudatul nazal și faringian prin metoda RT-PCR și se dorește o diversificare a activității în acest domeniu și cu determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 din serul persoanelor care au trecut prin infecția cu acest virus și a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul anti SARS-COV-2.

În urma achiziției unui Analizator automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgM și IgG), model MAGLUMI 800 este necesar asigurarea kit-urilor și consumabilelor aferente funcționării aparatului.

Astfel, vor fi achizitionați reactivi și consumabile medicale necesari utilizării/funcționării analizatorului automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800, pe o perioadă de 12 luni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate