Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumul Mănăstirilor: Autoritățile din Alba au semnat finanțarea pentru un drum care va deschide o nouă rută turistică în județ

Publicat

Drumul Mănăstirilor: O nouă zonă turistică din județul Alba va fi pusă în valoare. Este vorba despre zona mănăstirilor care se regăsesc de-a lungul unui drum care pornește de la Teiuș și intersectează Transapuseana, la Ponor. Autoritățile intenționează să reabiliteze drumul județean DJ 750C. Consiliul Județean estimează că durata derulării întregii investiției este de 36 luni, până în august 2027.

Drumul facilitează legătura dintre microregiunea Munților Apuseni și microregiunea Mureșului, traseul fiind format din 2 tronsoane cu o lungime totală de 38 de kilometri, între care se află interpus un sector de aproximativ 12 de kilometri din DJ107I, recent reabilitat.

Drumul care va fi reabilitat traversează mai multe localități: Sălciua, Ponor, Râmeț, Stremț și Teiuș. O parte dintre aceste localități sunt incluse în Zona Montană Defavorizată a județului.

„Am semnat astăzi un proiect foarte important, ce va deschide noi perspective pentru aproape 55.000 locuitori din comunitățile aflate în această zonă a județului Alba.

Prin această investiție vorbim nu numai de creștere economică într-o zonă mai puțin favorizată a județului nostru, dar și de valorizare a unei rute culturale și de credință a neamului nostru românesc.

Acest drum, pe care regăsim lăcașuri de cult unice în România, se întrepătrunde cu ”Transapuseana” și reabilitarea sa va duce la dezvoltarea turismului și creșterea calității vieții în această zonă.

Efectele benefice ale acestei investiții se vor face resimțite rapid pentru locuitorii de aici și nu doar pentru ei”, a precizat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Drumul județean DJ750C, propus spre reabilitare cu fonduri în valoare totală de peste 42 milioane euro, din care suma nerambursabilă solicitată este de peste 23,3 milioane euro, străbate zona Munților Apuseni și face legătura între localitățile de pe Valea Arieșului, pornind din DN75 în comuna Sălciua și finalizându-se în orașul Teiuș, la intersecția cu DN1.

Drumul Mănăstirilor: legătura dintre două microregiuni

Drumul facilitează legătura dintre microregiunea Munților Apuseni și microregiunea Mureșului, traseul fiind format din 2 tronsoane cu o lungime totală de 38,093 km, între care se află interpus un sector de cca 12,4 km din DJ107I, recent reabilitat.

Această rută  a DJ750C străbate teritoriul GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și GAL Pe Mureș și pe Târnave, prin intermediul cărora se finanțează proiecte de dezvoltare locală, în timp ce patru din cele 5 UAT-uri ale zonei traversate de acest drum (UAT Sălciua, UAT Ponor, UAT Râmeț și UAT Stremț) sunt incluse în Zona Montană Defavorizată a județului, afectată de dezavantaje naturale dar și structurale.

Arealul traversată de DJ750C dispune de o concentrare mare a resurselor naturale și antropice care poate genera dezvoltarea turismului montan, cultural-științific, a ecoturismului, agroturismului și a turismului religios, a precizat Consiliul Județean Alba într-o conferință de presă.

Drumul Mănăstirilor va trece prin rezervații naturale

Drumul care va fi modernizat traversează parțial arii naturale protejate și Situri Natura 2000, în zonă fiind 7 rezervații naturale, între care cele mai cunoscute sunt: Cheile Geogelului, Vânătarele Ponorului și Cheile Râmețului.

Întregul areal este bogat în monumente istorice: biserici de lemn, situri arheologice, muzee etnografice și abundă de evenimente culturale prin care sunt valorificate tradițiile și obiceiuri populare din Munții Apuseni.

”În această perioadă va avea loc recepția lucrărilor la cel de-al doilea tronson al drumului DJ107I, denumit ”Transapuseana”, care este și cea mai mare investiție într-un drum județean din România, cu o valoare totală a proiectului de circa 73 milioane euro, cea mai mare parte a finanțării provenind din fonduri europene prin POR 2014-2020”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Drumul Mănăstirilor trebuie finalizat în 2027

Documentaţia tehnico-economică pentru proiectul propus pentru reabilitarea si modernizarea DJ 750C pe traseul Sălciua de Sus (DN75)-Dealu Caselor-Valea Larga-Vale în Jos-Ponor-Râmeț-Valea Mănăstirii-Geoagiu de Sus-Stremț-Teiuș (DN1), pe o lungime de 38 de kilometri, indică faptul că valoarea totală a investiției este de 210 milioane de lei, valoarea eligibilă a proiectului fiind de 118 milioane de lei, din care 116 milioane de lei reprezintă finanțarea nerambursabilă din Bugetul FEDR și Bugetul de Stat al României.

Diferența o reprezintă contribuția Consiliului Județean Alba la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului.

Beneficiarul estimează că durata derulării întregii investiției este de 36 luni, până în august 2027.

Proiectul de Reabilitare si modernizare a drumului județean DJ750C cuprinde lucrări pentru realizarea de 11 stații noi de autobuz, toate prevăzute cu alveolă și trecere de pietoni iluminate cu led fotovoltaic, amplasarea a 2 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, crearea a 8 segmente de aliniamente de arbori si arbuști situate de-a lungul celor două tronsoane de drum, amplasarea de indicatoare rutiere noi, înlocuirea parapetului existent și amplasarea de parapet suplimentar, pentru completarea celui existent.

Se vor amenaja platforme de încrucișare pentru autovehicule în zonele de drum îngustat, piste de biciclete și se reface integral semnalizarea orizontală și verticală a drumului, fiind realizate marcaje longitudinale, transversale și diverse alte lucrări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate