Educație
Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, ANULATĂ în 2023. Măsuri decise la minister
Evaluarea Națională la clasa a VI-a va fi anulată. Testările nu vor mai fi susținute de elevi, prevede un proiect de ordonanță publicat de Ministerul Educației.
”În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează”, comunică ministerul. AICI: Modele de subiecte și bareme la Evaluare Națională 2023
Reamintim că evaluarea a fost amânată de mai multe ori, în contextul grevei generale din învățământ.
Măsura este decisă ”în contextul în care greva generală din învățământul preuniversitar afectează procesul educațional dintr-un număr semnificativ de unități de învățământ, nefiind posibilă organizarea, în toate unitățile de învățământ a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a”.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență se arată că:
”Evaluarea la clasa a VI-a ar fi realizată prin două probe transdisciplinare (limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe), în condițiile în care curriculumul este monodisciplinar. Tocmai din acest motiv (EN VI fiind o evaluare diagnostică, utilizată ca bază de date pentru specialiștii în educație în vederea stabilirii nivelului de pregătire al elevilor de clasa a VI-a) probele nu sunt evaluate prin notă, ci printr-o multitudine de coduri asociate gradului de performare al fiecărui item, nefiind echivalate punctajele în note pentru a fi înregistrate în catalog.
Subliniem că prin neorganizarea susținerii în acest an școlar a EN VI nu este lezat în niciun fel dreptul elevilor la educație, întrucât rezultatele acestei evaluări sunt suplinite de evaluările curente și sumative la disciplinele care ar fi fost incluse în EN VI, iar în baza mediilor obținute profesorii pot elabora planuri individualizate de învăţare ale elevilor și pot realiza preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu, adică pot îndeplini – la nivelul disciplinei predate – scopul pentru care a fost inițiată EN VI.
Rezultatele evaluărilor sunt utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi pentru preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor elevilor şi sunt trecute în portofoliul educaţional al elevului”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News