Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EVENIMENTE 2017 în Alba. Distracţia de vară pe ultima sută de metri, dar şi cea de la începutul toamnei. Detalii de la organizatori

Publicat

piata cetatii, oameni, holograf Dacă v-aţi întors din concedii „obositoare” la mare sau în străinătate ori poate încă nu aţi ales o destinaţie şi vreţi să vă destindeţi în zilele care au mai rămas din sezonul estival, aveţi opţiunea să alegeţi locaţii din judeţul Alba. Sunt locuri frumoase, mai mult sau mai puţin cunoscute, pe care le puteţi descoperi sau redescoperi prin intermediul unor evenimente organizate în această perioadă.

Sunteţi invitaţi la vizionări de filme şi discuţii pe teme culturale, în inima Cetăţii Alba Carolina, la spectacole cu tradiţii în Munţii Apuseni, dar şi la competiţii sportive. Şi sunt doar câteva exemple.

 

25-27 august: Festivalul DILEMA VECHE

dilematici În ultimul weekend din august, Festivalul Dilema veche vă așteaptă la Alba Iulia. Ca de fiecare dată, Cetatea Alba Carolina este cadrul generos al reuniunii festivaliere.

La Festivalul “Dilema veche” poţi trăi o experienţă memorabilă, într-un week-end cultural care aduce la un loc scriitori, artişti şi muzicieni invitaţi să ne lămurească dilemele, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina.

Este unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale lunii august, la Alba Iulia. Pe lângă filme, dezbateri în aer liber şi alte „provocări” culturale, veţi avea ocazia să vă întâlniţi cu personalităţi ale vieţii culturale româneşti.

Vezi şi 25-27 august: Festivalul Dilema Veche, la Alba Iulia. Concerte, conferințe, lansări de carte și dezbateri. PROGRAMUL

Citeşte şi Jurnal de mijloc de festival. În plină „Dilemă Veche”, totul e altfel prin Cetatea Alba Carolina

Vezi şi Jurnal de festival „Dilema Veche” la Alba Iulia. Cu rezervorul cultural plin, am încheiat ediția 2016 a evenimentului

FOTO-VIDEO: Seară de muzică italiană folk la Festivalul „Dilema Veche” din Alba Iulia. Concert „Bella Ciao” în Piaţa Cetăţii

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 de la Alba Iulia. „La nuit americaine”. Jazz, blues şi country, în curtea unităţii militare

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivalul „Dilema Veche” 2016 la Alba Iulia. Piaţa Cetăţii a răsunat în acordurile „orchestrei celor 100 de viori”

26-27 august: Târgul Lemnarului – Mătişeşti / Horea

targul lemnarilor La Horea, se va desfăşura ediția 21 a sărbătorii tradiționale ,,Ziua lemnarului din Munții Apuseni”.

Vor fi concursuri de meșteșuguri în arta lemnului, expoziții ale meșterilor populari, expoziții de gastronomie, spectacole folclorice, paradă portului tradițional românesc, hora moțească și multe alte surprize.

Unul dintre cele mai interesante momente va fi cel al întrecerilor lemnarilor.

Evenimentul este organizat de către Primăria şi Consiliul local al comunei Horea și Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” Alba.

În aceeaşi perioadă, se desfăşoară Tabăra Naţională de Sculptură “Dâmbul lui Gâf” la Horea, cu sesiuni de sculptură piatră sau lemn, pe tema “Eros”.

Vezi 26-27 august, la Horea: Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni. Spectacole, mâncare, tulnicărese și tradiții. PROGRAMUL

Tot în perioada 26-27 august, va fi Conferinţa Naţională a Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, la Casa Artelor din Deal, Castelul Sâncrai.

Dar distracţia nu se încheie în luna august. În primele zile din septembrie vor fi Alba Iulia Music and Film Festival, Mamut Bike Race şi alte evenimente.

2 septembrie: Mamut Bike Race

start doi mamut bike raceMBR2017 propune 2 trasee de concurs provocatoare, pe care fiecare dintre participanți își poate testa condiția fizică și nivelul de pregătire. Competiția este de tipul mountain-bike XC, destinată în principal sportivilor amatori (începători, intermediari și avansați), precum și sportivilor legitimați la cluburi sportive.

Mamut Bike Race este un nou mod de a împrieteni mișcarea cu explorarea unei piste numită de pasionați Transalpina bicicliștilor, de a îmbina distracția cu protejarea mediului înconjurător și de a contopi aventura cu autodepășirea.

Evenimentul este o competiție outdoor desfășurată în mare parte prin pădurea din apropierea municipiului Alba Iulia. Traseele propuse în acest an vor include zone de asfalt (pista de biciclete și șosea), pământ, pietriș, bolovăniș și iarbă (drumuri secundare, drumuri forestiere și poteci turistice). Cele 2 trasee sunt adaptate cerințelor sportivilor amatori și profesioniști, fiecare dintre participanți putând alege în funcție de condiția fizică și nivelul propriu de pregătire.

Parcurgând traseele vei ajunge în zone de belvedere asupra orașului, cât și pe vârful Mamut (altitudine 765m), cu o excelentă panoramă înspre Pietrele Ampoiței și Piatra Craivii. Traseul scurt propus în acest an este mai provocator, trece prin cătune izolate, ambele trasee ajungând pe Dealul Stânii (altitudine 920m). În zilele senine de toamnă se deschid privirii perspective de neuitat înspre Valea Mureșului și Carpații Meridionali.

Desfășurarea evenimentului are loc cu plecare de la baza de agrement din zona Mamut, construită pentru a oferi albaiulienilor şi turiştilor un spaţiu amenajat pentru picnic şi recreere. Baza de agrement cuprinde locuri de parcare, locuri destinate desfăşurării unor activităţi de picnic, loc de joacă pentru copii și un pavilion central destinat desfăşurării de activităţi de alimentaţie publică.

AICI şi AICI, detalii despre trasee.

8-10 septembrie: Alba Iulia Music and Film Festival

19702193_1423320997781604_1324548833844731983_n Muzica și filmul vor străluci din nou în cadrul istoric al cetății Alba Carolina, unde timp de trei zile, între 8 și 10 septembrie, are loc a cincea ediție a Alba Iulia Music & Film Festival. Ca în fiecare an, intrarea este gratuită la toate proiecțiile și concertele din cadrul festivalului.

La primele patru ediții ale Alba Iulia Music & Film Festival au participat atât actori din peliculele proiectate, cât și artiști precum Grigore Leșe, Tudor Chirilă, Puya și alții.

Evenimentul a fost lansat în anul 2012 în prezența directorului festivalului, Tudor Giurgiu, care spunea atunci că ”locul acesta (Alba Iulia – n.r.) merită mult mai mut. Este un loc mult prea generos şi nu cred că există în ţară un complex de genul acesta care să îţi ofere şansa de a crea unu eveniment mare în aer liber”.

Anul trecut evenimentul a fost anulat pentru a redefini conceptul evenimentului.

22-24 septembrie: Festivalul Internaţional de Film Etnografic – FIFE Zlatna

Zlatna Ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna îşi va deschide porţile către toţi cinefilii. Timp de trei zile, cei prezenți vor putea participa la proiecții de filme, lansări de carte, evenimente sportive, spectacole folclorice și concerte de muzică ușoară.

Festivalul Internațional de Film Etnografic – FIFE – Zlatna, singurul festival etnografic din România, are ca scop formarea și educarea cineaștilor independenți, precum și promovarea culturii și tradițiilor naționale.

Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură “Augustin Bena” şi Primăria Zlatna.

Vezi 22-25 septembrie, Festivalul Internațional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna 2017. Înscrierile pentru marele premiu de 500 de dolari se fac până la 1 septembrie

Vezi şi FIFE Zlatna 2016: Două producţii realizate de albaiulieni, premiate la Festivalul Internațional de Film Etnografic

12 septembrie: Vioara lui Enescu

Alba Iulia cetate catedrala Poarta IV Vioara Guarneri, numită și “Catedrala”, își va etala acordurile impunătoare într-un spectacol care a depășit deja ca faimă granițele României. Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail, traduc sunetul viorii lui Enescu la Alba Iulia în acorduri seducătoare și emoționante.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Vioara lui Enescu, la Alba Iulia. Acorduri emoţionante, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

23 septembrie: Alba Iulia City Race

Proiectul își propune organizarea unui eveniment atletic de anvergură internațională, sub titulatura “ALBA IULIA CITY RACE” cuprinzând trei curse atletice, cu start în bloc, care combină alergarea pe șosea cu alergarea în teren variat. Participanții se vor putea înscrie la una dintre cele 4 curse programate în cadrul acestui eveniment, respectiv Semimaraton 21 km, Cros 10 km, Crosul Cetății – cursa populară și Kids Race.

Proiectul a fost astfel conceput pentru a atrage un număr cât mai mare de oameni în Alba Iulia pe de o parte, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de practicanți ai sportului în aer liber și pentru stabilirea unei cooperări între atleți, autorități publice locale, media, sponsori în vederea promovării unui stil de viață sănătos, pe de altă parte.

Vezi şi FOTO: Peste 20 de sportivi amatori au alergat din Piaţa Cetăţii, pe traseul competiţiei „Alba Iulia City Race”

15 octombrie: Sărbătoarea Încoronării. VĂ PLACE BEETHOVEN?

Alba Iulia a fost, este şi va continua să fie un partener apropiat al Familiei Regale de care ne leagă, pe lângă conştiinţa unui trecut comun şi dorinţa unui viitor construit pe elemente fundamentale redutabile.

Citeşte şi Povestea Încoronării Regilor Ferdinand şi Maria: Retrăieşte unul din cele mai importante momente ale istoriei aşa cum a fost acum 9 decenii

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax