Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Exclusiv: Scrisoarea tinerei Yevhniya Siryk, către Alba24. ”Ce înseamnă să fii ucrainean pe timp de război”

Publicat

“Război. E singurul cuvânt care îmi răsună în minte. Mi-a luat câteva zile să trec peste șocul inițial și să înțeleg pe deplin ce se întâmplă în țara mea”. Așa își începe scrisoarea către redacția Alba24, Yevhniya Siryk, o tânără din Ucraina care vrea să știe lumea întreagă ce se întâmplă în țara ei.

Citește toate informațiile despre evoluția războiului din Ucraina, organizate pe zile, aici:

Vă invitam să citiți gândurile și trăirile ei tulburătoare trimise redacției noastre:

”Numele meu este Yevhniya Siryk. M-am născut în orașul Poltava. La vârsta de 15 ani am plecat la studii în Marea Britanie unde am petrecut următorii 8 ani din viață mea.

Acum lucrez pentru o misiune umanitară din cadrul ONU. Invazia rusească m-a găsit în Kiev. Prietenul meu m-a trezit la 5 dimineața: “Au început atacul, trebuie să plecăm ACUM. Fă-ți bagajul!”

Ne-am strâns mai mulți prieteni într-o locație prestabilită și am petrecut prima noapte într-un adăpost din reședința ambasadorului Argentinei.

În dimineața următoare, părinții mei m-au luat și am decis să plecăm din Kiev, în orașul meu natal. Acum suntem tot aici și împreună cu ceilalți încercăm să facem tot ce putem pentru a ajuta.

Țoață lumea ajută, toți fac ce pot, donând medicamente, haine, echipamente și orice materiale sunt necesare. Suntem în regula aici, suntem puternici împreună, avem încredere un armata noastră și suntem siguri de victorie. Slava Ukraine!

Război, singurul cuvânt care îmi răsună în minte

“Război”. E singurul cuvânt care îmi răsună în minte. Mi-a luat câteva zile să trec peste șocul inițial și să înțeleg pe deplin ce se întâmplă în țara mea. Suntem în război, cu bombe, cu rachete, cu sirene de alarmă – toate acele sunete ale atrocităților cu care vă trebui să ne obișnuim.

Pe de alta parte, situația prin care trece acum Ucraina a adus un sentiment de unitate și de solidaritate fără precedent, consolidând noțiunea de a fi ucrainian, ideea de națiune în cea mai pura esență a ei.

Pentru că am trăit în străinătate o mare parte din adolescența mea, chiar dacă în ultimii doi ani am trăit în Ucraina, înțelegeam vag ce înseamnă să fii ucrainean și ce însemnă pentru mine personal acest lucru.

La Kiev m-am alăturat unui grup de activișți și am protestat împotrivă distrugerii unor clădiri unice din capitală, am participat la demonstrații de sprijin față de comunitatea LGBTQI, și totuși aveam un sentiment profund de frustrare din cauza unei idei naționale cu care să mă identific.

Ce înseamnă să fii ucraininean

Acum, în fața războiului, înțeleg mai clar decât niciodată ce înseamnă să fii ucrainean.

Retrospectiv, acum istoria noastră începe să capete sens pentru mine, mă simt mai puternică și mai unită cu țara mea decât niciodată.

Am 26 de ani. Iar țara mea în forma ei actuală, este aproape de o vârstă cu mine. Anul trecut am sărbătorit 30 de ani de independență a Ucrainei.

Abia în ultimii doi ani am început să înțeleg cine sunt și ce vreau, valorile la care țin și direcția în care vreau să meargă viață mea. Am trecut și peste dramele adolescentine iar acum mă simt întreagă. Nașterea unei națiuni este un proces similar.

Secole de-a rândul, identitatea națională ucraineană a fost oprimată. Invazia mongolă din secolul al 15-lea, divizarea Ucrainei între uniunea polonezo-lituaniană și Imperiul Țarist Rus în secolul al 17-lea, integrarea Republicii Socialiste Sovietice Ucraina în Uniunea Sovietică în anii 1920, foametea din anii 1930, represiunea stalinistă.

Traumele din istorie nu ne-au ucis spiritul

Imensele traume ale secolelor trecute n-au omorât spiritul ucrainean.

Mai întâi au fost forțele cazace, iar mai apoi mișcările de rezistență ale intelectualilor care au luptat pentru unificarea Ucrainei și renașterea națiunii ucrainiene.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina și-a câstigat independența. Ce urmează? Ce va deveni? În ce direcție se va îndrepta?

Starea de incertitudine, împărtășită de multe națiuni din spațiul post-sovietic era similară cu o criză existențială dintr-o adolescență prematură.

În 1991 oamenii au ieșit pe strada și au votat pentru independență în urma unui referendum național, dar proclamarea independenței Ucrainei în acel an a fost doar primul pas.

Adevăratul moment al schimbării a venit în 2004. în timpul alegerilor prezidențiale. unde cei doi candidați – unul pro-rus și unul pro-ucrainian erau umăr la umăr în sondaje.

În acel an, candidatul pro-Rusia, Viktor Yanukovich, care se vă întoarce mai târziu pe scena politică, a câștigat scrutinul popular prin falsificarea alegerilor.

Țoată lumea a înțeles asta. Aveam doar 9 ani atunci și am înțeles asta. Oamenii au ieșit din nou în strada.

 

Dacă există o caracteristică definitorie pentru poporul nostru, aceasta este curajul adânc înrădăcinat care se împletește cu o dorință de auto-determinare de neînfrânt. De aceea 2004 a fost deosebit de important pentru nașterea ideii de națiune.

Cu toate acestea, mulțumită istoriei Ucrainei, populația a rămas în mare parte divizată, cu o parte pro-ucrainiană și alta cu înclinații pro-ruse.

Nimic nu ajuta mai mult la formarea auto-cunoașterii unei țări decât confruntarea ideologică. Iar poporul și guvernul ucrainian au fost obiectul unei astfel de confruntări din partea Rusiei pe tot parcursul independentei sale.

De aceea, 2014 a fost un alt punct culminant al divizării sale interne. Când președintele pro-rus Victor Yanukovich a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, oamenii au ieșit din nou pe străzi.

A urmat un conflict prelungit și sângeros în urma căruia s-au pierdut peste 100 de vieți. Dar din asta a ieșit o Ucraina mai puternică și mai unită. De această dată, orientată chiar mai mult spre Uniunea Europeana și mai departe de Rusia.

Nesuportand gândul unei Ucraine independente și occidentalizate, Putin a declanșat un război total. Dar asta nu este o poziție din care poate câștiga.

Nimic nu poate înfrânge spiritul ucrainian iar agresiunea prelungită a Federației Ruse, culminând cu acest război, nu a făcut decât să unească poporul la o scara inimaginabilă.

N-am văzut niciodată în viața mea o asemenea unitate, o asemenea forță și curaj în fata dușmanului. Acum înțeleg cu adevărat ce înseamnă să fii ucrainean. Și sunt mândră de țara mea, de națiunea mea.

Sunt mândră să fiu ucraineană”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax