Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Statuile vandalizate din Cetatea Alba Carolina au fost reparate. Cum arată personajele „reîntregite”

Publicat

statui reparatii alba iulia cetate Se apropie Zilele Oraşului Alba Iulia, astfel că în Piaţa Cetăţii şi celelalte spaţii în care zona istorică este „pigmentată” cu personajele reprezentate de statuile din bronz s-au făcut „retuşuri”. Mai exact, a venit rândul acestor statui să fie reîntregite după ce persoane „binevoitoare” au rupt şi au furat fragmente din acestea.

Lucrările s-au derulat de la începutul acestei săptămâni, de către firma care se ocupă de întreţinerea spaţiilor în Cetate. Astfel, personajele au fost „reîntregite” şi arată acum la fel ca în momentul în care au fost amplasate în zona istorică.

Citeşte şi FOTO În Cetatea Alba Carolina se „fură ca-n codru”: Hoţii pleacă cu „amintiri” de un milion de euro de la statuile amplasate în zona istorică

Statuile sunt considerate „elemente de reîntregire a atmosferei de epocă cu o tematică diferită, cu dimensiuni, greutate, fizionomie, gestică și vestimentație diferite”. Alba24 a mai sesizat şi până acum situaţia în care, de exemplu, statuia tinerei florărese din Piața Cetății rămăsese fără câteva frunze de la trandafirul pe care îl ține în mână sau că bătrânica de pe bancă a rămas fără ouăle din strachină.

Nici ofițerul care o salută pe contesă nu a scăpat: i-a ”căzut” sabia, grea de aproximativ 4 kilograme, iar  statuia soldatului austro-ungar del a Poarta a III-a a pierdut lupta ”corp la corp” cu vandalii contemporani, rămânând fără baioneta montată pe țeava armei și fără șnurul de la manșeta cămășii.

Citeşte şi FOTO: Statui, fântâni, mobilier urban și corpuri de iluminat VANDALIZATE în Cetatea Alba Carolina. LISTA obiectelor DISTRUSE

Lucrările de restaurare la zona interioară a Cetăţii Alba Iulia au început în 2012 şi au fost încheiate la sfârşitul anului trecut. În această perioadă, în interiorul cetăţii au fost amplasate 31 de statui şi monumente noi, între care Clopotul Unirii, o piramidă, monumentul Socrate sau complexul statuar cu telescop, dar şi soldaţi romani, austrieci şi personaje din perioada interbelică.

Cele 31 de statui şi monumente au costat între 70.000 de lei şi 213.000 lei, fără TVA, banii fiind din fonduri europene sau de la bugetul local.

Reamintim faptul că statuile de bronz din Cetatea Alba Carolina au fost realizate prin proiectul „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”, ce a avut o valoare totală de 76.087.835,63 lei.

De mai bine de doi ani, de când au început actele de vandalism în Cetatea Alba Carolina, Primăria Alba Iulia se gândeşte a montarea unui sistem de supraveghere video, care să fie montat în interiorul zonei istorice.

Citește și VIDEO | Primarul Mircea Hava, despre „vandalismele” din Cetate: „Cei care distrug statuile din bronz sunt niște cretini!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. A.D

    miercuri, 03.06.2015 at 16:38

    Supraveghere video ???
    Bucatile furate au fost deja valorificate ” la fier vechi”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement