Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Viață de piețar în Alba Iulia. Ofurile comercianților locali, „sugrumați” de bișnițari

Publicat

Piaţa de legume-fructe din centrul municipiului Alba Iulia pare a se lua la întrecere cu piaţa din Cetate în nemulţumiri faţă de administraţie, impozite, samsari şi preţuri. Chiar dacă, pentru moment, majoritatea legumelor de la ţărani nu au ajuns la maturitate pentru a fi bune de consum, tarabele din pieţele albaiuliene sunt ticsite cu fructe şi legume, unele de import, altele din serele autohtone.

Tarabele sunt pline de mărfuri, sute de clienţi se plimbă zilnic printre ele pentru a se aproviziona, dar, totuşi, comercianţii susţin că „viaţa în piaţă” nu este tocmai roz. Taxele mari pentru închirierea tarabelor, normele stricte de respectat, controalele frecvente şi, nu în ultimul rând, bişniţarii care dezechilibrează preţurile sunt doar câteva dintre nemulţumirile lor.

Precupeţele care stau la tarabe şi încearcă să-şi vândă marfa se revoltă împotriva bişniţarilor, a administraţiei pieţei şi a impozitelor mult prea mari.

Comercianţii se plâng de faptul că în piaţă îşi fac apariţia o mulţime de persoane, care, pentru că nu plătesc taxe, vând ieftin, si astfel strică preţul pieţei prin comercializarea aceloraşi produse la un preţ mult mai mic, scăzându-le astfel veniturile.

La tarabele vânzătorilor locali cu acte în regulă, fructele şi legumele variază ca preţ între 1,50 lei/kg şi 10 lei/kg: Pepenele verde costă 2 lei/kg, nectarinele – 5 lei/kg, caisele şi piersicile – 5 lei/kg, pepenele galben – 5 lei/kg, vişinele – 7 lei/kg.

Preţurile legumelor variază şi ele: varză – 1,5 lei/kg, castraveţi – 2,00 lei/kg, ardei – 4,5 lei/kg, roşii de Bărăbanţ – 6 lei/kg, roşii de Miceşti – 10 lei/kg.

La bişniţari, preţurile fructelor şi ale legumelor sunt mult mai mici. Varza costă 1 leu/kg, castraveţii – 1,5 lei/kg, ardeii – 2,5 lei/kg – 3,00 lei/kg, roşiile – 3,00 lei/kg – 4,00 lei/kg.

Fructele au preţ asemănător cu cel menţionat anterior, de pe tarabele pieţei. Comercianţii declară că majoritatea albaiulienilor preferă legumele din alte zone ale ţării, pentru că sunt mai ieftine.

Pentru producătorii locali, în aceste condiţii, activitatea din piaţă devine neprofitabilă, iar eforturile lor, de la cultivarea produselor până la comercializarea lor, devin aproape zadarnice.

O altă nemulţumire a vânzătorilor locali este legată de administraţia pieţei. Comercianţii sunt revoltaţi de faptul că administratorii nu iau atitudine faţă de vânzătorii ilegali şi nu îi obligă să îşi închirieze tarabe, iar produsele să nu se mai vândă pe caldarâm.

Samsarii veniţi din alte colţuri ale ţării ocolesc taxa pentru închirierea unei tarabe, chiar dacă în piaţă ar mai fi mese de închiriat. Fără acest spaţiu închiriat, bişniţarii se sustrag mult mai uşor controalelor. În timp ce un vânzător ambulant ocoleşte autorităţile, vânzătorii locali, de la începutul anului până în prezent, au trecut printr-o mulţime de controale.

Şi taxele şi impozitele mult prea mari sunt o altă supărare a vânzătorilor locali. Pentru a avea acte în regulă, comercianţii albaiulieni trebuie să achite lunar o sumă între 800 lei-900 lei/ lună sau chiar mai mult, sumă direct proporţională cu suprafaţa spaţiului închiriat, bani ce reprezintă impozitul, contribuţia la CNAS, plata paznicului de noapte al pieţei şi marfa.

Citeşte şi Piața Agroalimentară din centrul orașului Alba Iulia va fi modernizată cu 3,5 milioane lei. Cum va arăta zona reabilitată

„Indulgenţa” autorităţilor faţă de cei care nu respectă „legea pieţei” este un alt „of” al vânzătorilor. Mai mulţi comercianţi locali spun că, de cele mai multe ori, autorităţile de control închid ochii la ilegalităţile efectuate de bişniţari. „Nu au case de marcat, nu eliberează bonuri fiscale, certificatele de producător sunt destul de subţiri, dar totuşi, nu îi amendează nimeni”, se plânge una dintre comerciante.

Alexandra MAGDAŞ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Oana

    miercuri, 23.07.2014 at 11:10

    Pai cine ii pune sa vanda rosiile cu 6-10 lei/kg? In Timisoara rosiile de la producatorii locali nu depasesc 4 lei/kg iar aici sunt cu peste 50% mai scumpe? dar ce este Alba Iulia, ceva oras de milionari de in toiul verii isi permit sa aibe astfel de preturi? Foarte bine ca sunt bisnitarii ca ii obliga sa mai scada din pret!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax