Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Viață de piețar în Alba Iulia. Ofurile comercianților locali, „sugrumați” de bișnițari

Publicat


Piaţa de legume-fructe din centrul municipiului Alba Iulia pare a se lua la întrecere cu piaţa din Cetate în nemulţumiri faţă de administraţie, impozite, samsari şi preţuri. Chiar dacă, pentru moment, majoritatea legumelor de la ţărani nu au ajuns la maturitate pentru a fi bune de consum, tarabele din pieţele albaiuliene sunt ticsite cu fructe şi legume, unele de import, altele din serele autohtone.

Tarabele sunt pline de mărfuri, sute de clienţi se plimbă zilnic printre ele pentru a se aproviziona, dar, totuşi, comercianţii susţin că „viaţa în piaţă” nu este tocmai roz. Taxele mari pentru închirierea tarabelor, normele stricte de respectat, controalele frecvente şi, nu în ultimul rând, bişniţarii care dezechilibrează preţurile sunt doar câteva dintre nemulţumirile lor.

Precupeţele care stau la tarabe şi încearcă să-şi vândă marfa se revoltă împotriva bişniţarilor, a administraţiei pieţei şi a impozitelor mult prea mari.

Comercianţii se plâng de faptul că în piaţă îşi fac apariţia o mulţime de persoane, care, pentru că nu plătesc taxe, vând ieftin, si astfel strică preţul pieţei prin comercializarea aceloraşi produse la un preţ mult mai mic, scăzându-le astfel veniturile.

La tarabele vânzătorilor locali cu acte în regulă, fructele şi legumele variază ca preţ între 1,50 lei/kg şi 10 lei/kg: Pepenele verde costă 2 lei/kg, nectarinele – 5 lei/kg, caisele şi piersicile – 5 lei/kg, pepenele galben – 5 lei/kg, vişinele – 7 lei/kg.

Preţurile legumelor variază şi ele: varză – 1,5 lei/kg, castraveţi – 2,00 lei/kg, ardei – 4,5 lei/kg, roşii de Bărăbanţ – 6 lei/kg, roşii de Miceşti – 10 lei/kg.

La bişniţari, preţurile fructelor şi ale legumelor sunt mult mai mici. Varza costă 1 leu/kg, castraveţii – 1,5 lei/kg, ardeii – 2,5 lei/kg – 3,00 lei/kg, roşiile – 3,00 lei/kg – 4,00 lei/kg.

Fructele au preţ asemănător cu cel menţionat anterior, de pe tarabele pieţei. Comercianţii declară că majoritatea albaiulienilor preferă legumele din alte zone ale ţării, pentru că sunt mai ieftine.

Pentru producătorii locali, în aceste condiţii, activitatea din piaţă devine neprofitabilă, iar eforturile lor, de la cultivarea produselor până la comercializarea lor, devin aproape zadarnice.

O altă nemulţumire a vânzătorilor locali este legată de administraţia pieţei. Comercianţii sunt revoltaţi de faptul că administratorii nu iau atitudine faţă de vânzătorii ilegali şi nu îi obligă să îşi închirieze tarabe, iar produsele să nu se mai vândă pe caldarâm.

Samsarii veniţi din alte colţuri ale ţării ocolesc taxa pentru închirierea unei tarabe, chiar dacă în piaţă ar mai fi mese de închiriat. Fără acest spaţiu închiriat, bişniţarii se sustrag mult mai uşor controalelor. În timp ce un vânzător ambulant ocoleşte autorităţile, vânzătorii locali, de la începutul anului până în prezent, au trecut printr-o mulţime de controale.

Şi taxele şi impozitele mult prea mari sunt o altă supărare a vânzătorilor locali. Pentru a avea acte în regulă, comercianţii albaiulieni trebuie să achite lunar o sumă între 800 lei-900 lei/ lună sau chiar mai mult, sumă direct proporţională cu suprafaţa spaţiului închiriat, bani ce reprezintă impozitul, contribuţia la CNAS, plata paznicului de noapte al pieţei şi marfa.

Citeşte şi Piața Agroalimentară din centrul orașului Alba Iulia va fi modernizată cu 3,5 milioane lei. Cum va arăta zona reabilitată

„Indulgenţa” autorităţilor faţă de cei care nu respectă „legea pieţei” este un alt „of” al vânzătorilor. Mai mulţi comercianţi locali spun că, de cele mai multe ori, autorităţile de control închid ochii la ilegalităţile efectuate de bişniţari. „Nu au case de marcat, nu eliberează bonuri fiscale, certificatele de producător sunt destul de subţiri, dar totuşi, nu îi amendează nimeni”, se plânge una dintre comerciante.

Alexandra MAGDAŞ


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Oana

    miercuri, 23.07.2014 la 11:10

    Pai cine ii pune sa vanda rosiile cu 6-10 lei/kg? In Timisoara rosiile de la producatorii locali nu depasesc 4 lei/kg iar aici sunt cu peste 50% mai scumpe? dar ce este Alba Iulia, ceva oras de milionari de in toiul verii isi permit sa aibe astfel de preturi? Foarte bine ca sunt bisnitarii ca ii obliga sa mai scada din pret!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Florin Roman o acuză pe Viorica Dăncilă că nu și-a trecut în declarația de avere un ceas de aur în valoare de 20.000 de euro

Publicat

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, o acuză pe șefa PSD, Viorica Dancilă, de faptul că nu și-a trecut în declarația de avere ceasul de aur, al cărui preț este de aproximativ 20.000 de euro, ”echivalentul a 119 pensii”. ”Candidatul PSD la alegerile prezidențiale, Viorica Vasilica Dăncilă a încălcat legea prin faptul că a omis sa […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ANM: Județul Alba, parțial sub cod galben de vânt și ploaie. Vremea se schimbă radical în următoarele ore

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare de ploi puternice, valabilă în sud-vestul țării de miercuri până joi. Zona de munte și sudul Banatului vor intra sub cod galben de vânt puternic, cu rafale de 100 km/h. Și Județul Alba este parțial sub cod galben de ploi și intensificări ale vântului, potrivit ANM. Este […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri, la Teiuș: Lansare de carte la Casa de cultură din oraș. Va fi prezentat volumul de poezii „O altă Eva”

Publicat

Casa de Cultură a orașului Teiuș va găzdui vineri, 15 noiembrie, de la ora 16.15, lansarea volumului de poezii „O altă Eva”. Autoarea este Carolina Baldea, o poetă originară din Teiuș, care transmite multă sensibilitate prin versurile sale. ”Viața culturală a orașului cunoaște un suflu nou și prin acțiunile oamenilor talentați și cu har, din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

1 Decembrie la Alba Iulia: TOȚI ARTIȘTII care urcă pe scenă, la Festival de România 2019, de Ziua Națională

Publicat

1 decembrie artisti

Holograf, Cargo, Vița de Vie, Veta Biriș, Leontina Farcaș cu ai săi ”Muguri de Tezaur” împart scena la Festival de România 2019, cu ocazia Zilei Naționale de 1 Decembrie. La Alba Iulia celebrarea Zilei Naționale a României a început deja. Până pe 1 Decembrie, în fiecare zi există activități culturale prin care se  omagiază marea […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate