Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Premierul Dacian Cioloş, în vizită la Alba Iulia, însoţit de ministrul Vasile Dâncu. Întâlnire la Prefectură cu autorităţi locale

Publicat

IMG_4368Prim-ministrul Dacian Cioloș a ajuns vineri, în jurul orei 13.20, la Alba Iulia, unde participă la o întâlnire cu autoritățile locale din zona Roșia Montană – Munții Apuseni pentru a le prezenta mecanismul de sprijin elaborat de Guvern pentru dezvoltarea integrată a zonelor-pilot de intervenție, care vizează și fosta zonă minieră mono-industrială. Premierul a fost însoțit de vicepremierul Vasile Dîncu, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, și de consilierul de stat Ionel Dancă, coordonatorul Unității Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT).

Premierul a fost așteptat, în fața Prefecturii Alba, de prefectul județului, Mihaela Albu și de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Dacian Cioloș nu a făcut nici-o declarație înainte de intrarea în instituție. Revenim cu amănunte.

YouTube video

Premierul doreşte promovarea UGAT, structură organizată la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de intervenţie, mai puţin dezvoltate economico-social, în accesarea şi implementarea unor programe integrate din fonduri europene şi bugetul naţional.

YouTube video

Vizita la Alba Iulia a presupus discuţii cu autorităţile publice locale privind mecanismul de asistenţă tehnică ce va fi implementat la Roşia Montană, pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni prin programe integrate din fonduri europene și bugetul național. Obiectivul este îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor. Premierul îşi doreşte ca acest mecanism să asigure o abordare integrată prin facilitarea unui mecanism  de coordonare între autorităţi de management, ministerele implicate, structurile locale şi beneficiari.

Lista actualizată de Guvern prevede includerea în zona-pilot Roșia Montană – Munții Apuseni și a așa-numitului „patrulater aurifer”, o zonă din Munții Apuseni cu importante zăcăminte de aur, delimitată de orașele Deva, Brad, Baia de Arieș, Câmpeni și Zlatna. Patrulaterul aurifer cuprinde minele din zona Roșia Montană – Bucium, Baia de Arieș, Almaș – Stănija și Brad – Săcărâmb, care au livrat importante cantități de metale prețioase, îndeosebi aur și argint. Concret, este vorba despre localitățile Baia de Criș, Băița, Balșa, Bulzeștii de Sus, Certeju de Sus, Crișcior, Luncoiu de Jos, Ribița, Tomești, Vorța, Vața de Jos, Vălișoara, Albac, Horea, Scărișoara, Gârda și Arieșeni.

Abordarea din cadrul Acordului de Parteneriat încheiat de România cu Comisia Europeană privind utilizarea fondurilor europene din perioada de programare 2014-2020 are în vedere, în privința comunităților defavorizate, utilizarea unor planuri integrate care, pe lângă măsurile cu privire la locuințele sociale, vor include și măsuri complementare în domeniile educației, ocupării forței de muncă, serviciilor sociale și sănătății care să răspundă la nevoile specifice ale comunităților defavorizate din zonele identificate ca atare (sub formă de acțiuni de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității).

La Alba Iulia, premierul va avea discuții cu oameni de afaceri din Alba.

Programul vizitei premierului Dacian Cioloș la Alba Iulia, vineri, 4 noiembrie:

Ora 13.00 – Întâlnire cu autoritățile publice locale din zona Roșia Montană – Munții Apuseni (Instituția Prefectului Alba Iulia)

Ora 14.30 – Declarații de presă (Instituția Prefectului Alba Iulia)

Ora 15.00 – Întâlnire cu oameni de afaceri (Aula Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia)

Reamintim că Guvernul a aprobat în 28 octombrie Memorandumul prin care vor fi dezvoltate programe integrate din fonduri europene și bugetul național pentru îmbunătățirea situației sociale și economice a locuitorilor din zonele pilot de intervenție Roșia Montană-Munții Apuseni, Valea Jiului și comunitățile marginalizate din Moldova.

La Roşia Montană va fi înființat un centru teritorial prin care se va oferi consultanţă pentru dezvoltare zonală, în scopul combaterii sărăciei. Strategia Guvernului este de a găsi soluţii alternative de dezvoltare a comunei şi a zonei Munţii Apuseni.

„Centrul de la Roşia Montană va fi punct unic de contact pentru beneficiarii din zona Munţilor Apuseni, astfel încât cererile de proiecte de finanţare, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul naţional vor fi integrate într-o strategie coerentă de dezvoltare a zonei, iar beneficiarii vor avea prioritate”, a precizat, în timpul vizitei la Alba Iulia din septembrie, Ionel Dancă, consilierul premierului pentru proiecte economice speciale.

Dancă a precizat că vor fi introduse punctaje suplimentare în cadrul criteriilor de evaluare la apelurile competitive de cereri de finanţare  ce se adresează beneficiarilor din aceste zone, vor fi organizate sesiuni de finanţare cu buget distinct, majorarea pragului şi intensităţii ajutorului de stat.
Pe programele de infrastructură mare, în judeţul Alba sunt proiecte cu alocări predefinite în valoare de 122 milioane de euro, a precizat consilierul.

Proiectul prevede alocarea cu prioritate de resurse şi asigurarea unor servicii guvernamentale de asistenţă tehnică. Resursele financiare ce ar urma să fie cheltuite provin din programe de finanţare europene şi naţionale şi vor avea caracteristici specifice: apeluri dedicate de proiecte cu biget distinct, punctaj suplimentar pentru cererile de finanţare din zonă, majorarea intensităţii maxime a ajutorului de stat şi aplicarea unor instrumente financiare inovative pentru realizarea proiectelor cu finanţare din programele europene.

VEZI MAI MULTE : Guvernul a aprobat planurile pentru dezvoltarea zonei Munţii Apuseni. Centru de consultanţă la Roşia Montană pentru proiecte cu finanţare UE şi de la buget

Tot în Alba, premierul a lansat în primăvară pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate. În martie, acesta a fost prezent la Alba Iulia și în comuna Ciugud, unde a discutat cu autoritățile locale și fermieri, alături de vicepremierul Vasile Dâncu și ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Citește și FOTO-VIDEO: Premierul Dacian Cioloș a lansat, la Ciugud, „Pachetul de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate”

Vezi și Dacian Cioloș la Alba Iulia. Premierul caută soluții pentru transferul cazărmii din Cetatea Alba Carolina, de la MApN la administrația locală

Citește și Cioloş la Alba Iulia: Clădirea Bibliotecii Batthyaneum ar putea fi renovată şi deschisă pentru turişti, într-un circuit de vizitare, după clarificarea situaţiei juridice

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement