Eveniment
FOTO-VIDEO: TRECERILE de PIETONI în Alba Iulia. Măsurile pentru siguranţa circulaţiei şi planurile primăriei pentru 2016
În ultimii ani, Alba Iulia a devenit un oraş aglomerat, din punct de vedere al traficului rutier, mai ales la ore de vârf sau în perioada evenimentelor organizate cu diferite ocazii. Chiar dacă situaţia nu este aceeaşi cu cea întâlnită în oraşe mai mari, totuşi şoferii şi pietonii reclamă probleme legate de siguranţa circulaţiei, pe lângă cele privind insuficienţa locurilor publice de parcare în unele zone sau organizarea mai mult sau mai puţin inspirată de traficului rutier. În plus, s-au înmulţit accidentele grave cărora le-au căzut victime pietonii, iar unii dintre localnici îşi pun serios problema dacă traversatul străzii prin loc marcat nu este un risc pe care şi-l asumă nu doar din cauza unor şoferi neatenţi.
Dacă Poliţia desfăşoară periodic acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni, demersuri care înseamnă fie control în trafic urmat de amenzi fie activităţi de informare, iar primăria a făcut modificări importante în ultima perioadă, prin investiţii de semnalizare şi organizare a circulaţiei, totuşi mai sunt încă sesizate probleme legate de vizibilitate redusă în zona trecerilor de pietoni, în special pe timpul nopţii, eficienţa semafoarelor în zonele cu sens giratoriu sau lipsa refugiilor pe străzile cu patru benzi.
Treceri de pietoni supra-înălţate şi semaforizate. Planuri pentru 2016
Cea mai recentă soluţie găsită de Primăria Alba Iulia pentru a creşte siguranţa circulaţiei pietonilor a fost înălţarea a două treceri semnalizate, pe strada Octavian Goga, în dreptul Colegiului Economic, respectiv pe strada Nicolae Bălcescu, în dreptul sediului Electrica. A fost vorba despre un „experiment” aplicat din decembrie anul trecut, prin care s-a testat eficienţa înălţării carosabilului, pe trecerea de pietoni, prin montarea de dale ce a generat o diferenţă de nivel de 10-11 centimetri. Astfel, şoferii sunt nevoiţi să încetinească în apropierea acestora şi să dea prioritate pietonilor.
Citeşte şi FOTO: „Experiment” la Alba Iulia, pentru siguranţa traficului rutier. Trecere de pietoni înălţată cu dale. Restricţii de circulaţie
Părerile participanţilor la trafic au fost împărţite: unii şoferi spun că acum sunt mai atenţi să nu-şi lovească autoturismele, în dreptul acestor denivelări, decât să se uite după pietoni, alţii spun că este o soluţie bună, iar o parte dintre conducătorii auto reclamă că trecerile înălţate nu sunt suficient semnalizate, astfel încât nu le observă la timp, nu încetinesc suficient şi îşi avariază maşinile. Precizăm că aceste zone sunt marcate cu indicatoare rutiere de restricţii de viteză şi atenţionare de denivelare.
Cert este că soluţia a fost considerată eficientă de primărie, aşa că are în plan amenajarea în acest fel a altor treceri de pietoni, cel puţin două. Zonele vizate sunt Piaţa Ion I.C. Brătianu, pe strada principală de intrare în oraş, în centru, aproape de sediu Poliţiei şi pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, în dreptul sediului Casei de Pensii Alba.
În ceea ce priveşte semnalizarea mai eficientă, administraţia locală ia în calcul şi aplicarea de marcaje fosforescente.
Alte variante aplicate de primărie în cazul trecerilor de pietoni au fost montarea de semafoare. Au fost vizate „zonele negre”, adică locaţiile unde s-au înregistrat cele mai multe accidente în care au fost implicaţi pietoni care traversau pe trecere. Spre exemplu, pe Bulevardul Revoluţiei din Cetate, au fost montate semafoare (acţionate cu buton), dar şi în dreptul sensurilor giratorii construite anul trecut. Acestea din urmă au fost şi criticate de şoferi care spun că, până să se obişnuiască cu noul mod de dirijare a traficului în sensurile giratorii, au fost derutaţi de faptul că au trebuit să respecte şi culoarea semaforului montat la trecerile de pietoni şi prioritatea de intrare în giraţie. Nu de puţine ori au fost şi accidente, anul trecut, din această cauză. Unele au fost urmate doar de avarii ale maşinilor implicate, însă au fost şi cazuri de pietoni care au fost loviţi pe trecerea de pietoni.
Citeşte şi FOTO: ACCIDENT în sensul giratoriu din centrul oraşului Alba Iulia. O femeie, lovită de un autoturism, pe trecerea de pietoni
Până acum, au fost amenajate sensuri giratorii, în locaţiile unor intersecţii aglomerate, în zonele Calea Moţilor – Tudor Vladimirescu – Ardealului (în cadrul proiectului de modernizare a zonei străzii T. Vladimirescu), la intersecţia străzilor Goldiş şi Revoluţiei, respectiv Cloşca cu Revoluţiei, dar şi în dreptul Pieţei din cetate sau în cartierul Ampoi, lângă Dedeman. Mai sunt în plan alte trei, în intersecţiile: Revoluţiei cu Calea Moţilor (zona Stadion), Bulevardul Încoronării cu strada Octavian Goga (zona Cimitir) şi Încoronării cu Ferdinand I (zona Gară).
Toate vor avea şi semafoare în dreptul trecerilor de pietoni amenajate în apropierea giraţiilor.
Citeşte şi Cinci SENSURI GIRATORII noi în Alba Iulia, de 1,2 milioane lei, adjudecate pentru Elis Pavaje
Citeşte şi FOTO: Centru comercial şi 76 de locuri de parcare în centrul oraşului Alba Iulia, zona Tudor Vladimirescu. Proiect de reconfigurare a Pieţei Sifor
În ceea ce priveşte alte zone din oraş cu risc ridicat de producere a accidentelor în care sunt implicaţi pietoni, situaţia este analizată de Primărie, în colaborare cu Poliţia. Sunt avute în vedere şi amenajarea unor refugii pentru pietoni, în special pentru arterele mai largi, cu patru benzi, cum este cazul străzilor Încoronării, Calea Moţilor, Republicii. Rămâne de văzut în cât timp se va reglementa situaţia, ţinând cont şi de efortul bugetar, dar şi de eficienţa soluţiilor tehice identificate.
Până atunci, este important de amintit faptul că respectarea regulilor de circulaţie, atât ca pieton, cât şi ca şofer, alături de atenţia sporită şi prudenţa în trafic sunt elementele care pot preveni situaţiile nedorite.
Citeşte şi Bulevardul Încoronării, „ZONA NEAGRĂ” a orașului Alba Iulia. Zeci de accidente rutiere în care sunt implicaţi pietoni
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News