Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: TRECERILE de PIETONI în Alba Iulia. Măsurile pentru siguranţa circulaţiei şi planurile primăriei pentru 2016


Publicat

treceri pietoni 9În ultimii ani, Alba Iulia a devenit un oraş aglomerat, din punct de vedere al traficului rutier, mai ales la ore de vârf sau în perioada evenimentelor organizate cu diferite ocazii. Chiar dacă situaţia nu este aceeaşi cu cea întâlnită în oraşe mai mari, totuşi şoferii şi pietonii reclamă probleme legate de siguranţa circulaţiei, pe lângă cele privind insuficienţa locurilor publice de parcare în unele zone sau organizarea mai mult sau mai puţin inspirată de traficului rutier. În plus, s-au înmulţit accidentele grave cărora le-au căzut victime pietonii, iar unii dintre localnici îşi pun serios problema dacă traversatul străzii prin loc marcat nu este un risc pe care şi-l asumă nu doar din cauza unor şoferi neatenţi.

Dacă Poliţia desfăşoară periodic acţiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni, demersuri care înseamnă fie control în trafic urmat de amenzi fie activităţi de informare, iar primăria a făcut modificări importante în ultima perioadă, prin investiţii de semnalizare şi organizare a circulaţiei, totuşi mai sunt încă sesizate probleme legate de vizibilitate redusă în zona trecerilor de pietoni, în special pe timpul nopţii, eficienţa semafoarelor în zonele cu sens giratoriu sau lipsa refugiilor pe străzile cu patru benzi.

Treceri de pietoni supra-înălţate şi semaforizate. Planuri pentru 2016

treceri pietoni 7Cea mai recentă soluţie găsită de Primăria Alba Iulia pentru a creşte siguranţa circulaţiei pietonilor a fost înălţarea a două treceri semnalizate, pe strada Octavian Goga, în dreptul Colegiului Economic, respectiv pe strada Nicolae Bălcescu, în dreptul sediului Electrica. A fost vorba despre un „experiment” aplicat din decembrie anul trecut, prin care s-a testat eficienţa înălţării carosabilului, pe trecerea de pietoni, prin montarea de dale ce a generat o diferenţă de nivel de 10-11 centimetri. Astfel, şoferii sunt nevoiţi să încetinească în apropierea acestora şi să dea prioritate pietonilor.

Citeşte şi FOTO: „Experiment” la Alba Iulia, pentru siguranţa traficului rutier. Trecere de pietoni înălţată cu dale. Restricţii de circulaţie

Părerile participanţilor la trafic au fost împărţite: unii şoferi spun că acum sunt mai atenţi să nu-şi lovească autoturismele, în dreptul acestor denivelări, decât să se uite după pietoni, alţii spun că este o soluţie bună, iar o parte dintre conducătorii auto reclamă că trecerile înălţate nu sunt suficient semnalizate, astfel încât nu le observă la timp, nu încetinesc suficient şi îşi avariază maşinile. Precizăm că aceste zone sunt marcate cu indicatoare rutiere de restricţii de viteză şi atenţionare de denivelare.

Cert este că soluţia a fost considerată eficientă de primărie, aşa că are în plan amenajarea în acest fel a altor treceri de pietoni, cel puţin două. Zonele vizate sunt Piaţa Ion I.C. Brătianu, pe strada principală de intrare în oraş, în centru, aproape de sediu Poliţiei şi pe Bulevardul Tudor Vladimirescu, în dreptul sediului Casei de Pensii Alba.

În ceea ce priveşte semnalizarea mai eficientă, administraţia locală ia în calcul şi aplicarea de marcaje fosforescente.

treceri pietoni 15Alte variante aplicate de primărie în cazul trecerilor de pietoni au fost montarea de semafoare. Au fost vizate „zonele negre”, adică locaţiile unde s-au înregistrat cele mai multe accidente în care au fost implicaţi pietoni care traversau pe trecere. Spre exemplu, pe Bulevardul Revoluţiei din Cetate, au fost montate semafoare (acţionate cu buton), dar şi în dreptul sensurilor giratorii construite anul trecut. Acestea din urmă au fost şi criticate de şoferi care spun că, până să se obişnuiască cu noul mod de dirijare a traficului în sensurile giratorii, au fost derutaţi de faptul că au trebuit să respecte şi culoarea semaforului montat la trecerile de pietoni şi prioritatea de intrare în giraţie. Nu de puţine ori au fost şi accidente, anul trecut, din această cauză. Unele au fost urmate doar de avarii ale maşinilor implicate, însă au fost şi cazuri de pietoni care au fost loviţi pe trecerea de pietoni.

Citeşte şi FOTO: ACCIDENT în sensul giratoriu din centrul oraşului Alba Iulia. O femeie, lovită de un autoturism, pe trecerea de pietoni

sens giratoriu, centru, ninge, zapada, iarna, masini, alba iuliaPână acum, au fost amenajate sensuri giratorii, în locaţiile unor intersecţii aglomerate, în zonele Calea Moţilor – Tudor Vladimirescu – Ardealului (în cadrul proiectului de modernizare a zonei străzii T. Vladimirescu),  la intersecţia străzilor Goldiş şi Revoluţiei, respectiv Cloşca cu Revoluţiei, dar şi în dreptul Pieţei din cetate sau în cartierul Ampoi, lângă Dedeman. Mai sunt în plan alte trei, în intersecţiile: Revoluţiei cu Calea Moţilor (zona Stadion), Bulevardul Încoronării cu strada Octavian Goga (zona Cimitir) şi Încoronării cu Ferdinand I (zona Gară).

Toate vor avea şi semafoare în dreptul trecerilor de pietoni amenajate în apropierea giraţiilor.

Citeşte şi Cinci SENSURI GIRATORII noi în Alba Iulia, de 1,2 milioane lei, adjudecate pentru Elis Pavaje

Citeşte şi FOTO: Centru comercial şi 76 de locuri de parcare în centrul oraşului Alba Iulia, zona Tudor Vladimirescu. Proiect de reconfigurare a Pieţei Sifor

treceri pietoni 13În ceea ce priveşte alte zone din oraş cu risc ridicat de producere a accidentelor în care sunt implicaţi pietoni, situaţia este analizată de Primărie, în colaborare cu Poliţia. Sunt avute în vedere şi amenajarea unor refugii pentru pietoni, în special pentru arterele mai largi, cu patru benzi, cum este cazul străzilor Încoronării, Calea Moţilor, Republicii. Rămâne de văzut în cât timp se va reglementa situaţia, ţinând cont şi de efortul bugetar, dar şi de eficienţa soluţiilor tehice identificate.

Până atunci, este important de amintit faptul că respectarea regulilor de circulaţie, atât ca pieton, cât şi ca şofer, alături de atenţia sporită şi prudenţa în trafic sunt elementele care pot preveni situaţiile nedorite.

Citeşte şi Bulevardul Încoronării, „ZONA NEAGRĂ” a orașului Alba Iulia. Zeci de accidente rutiere în care sunt implicaţi pietoniȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Doliu în lumea fotbalului albaiulian: Florian (Bebe) Brumaru s-a stins din viață

Publicat

Este doliu în lumea fotbalului albaiulian. Unul dintre oamenii care au reprezentat „sarea și piperul” la Unirea Alba Iulia, ca jucător, ca antrenor, ca omul bun la toate, Florian (Bebe) Brumaru s-a stins din viață la 62 de ani. 

„Clubul AFC Unirea 1924 Alba Iulia anunță cu nespusă durere, trecerea în neființă a celui ce a fost jucător, antrenor și director sportiv și unul dintre cei mai fideli slujitori ai culorilor alb-negre, nea BEBE BRUMARU! Plecat astăzi dintre noi, nea Bebe va rămâne mereu în memoria noastră!

Transmitem condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis sâmbătă reprezentanții FC Unirea Alba Iulia, pe pagina de Facebook.

Florian (Bebe) Brumaru a fost jucător de fotbal în liga I (Victoria București și FC Bihor Oradea) liga II (Dinamo Focșani, Dinamo Victoria București, FC Bihor și Unirea Alba Iulia) și Liga 3 (Voința Bucuresti). Acesta a fost și comisar șef de poliție la IPJ Alba și ofițer de poliție judiciară la DNA.

Din 2017 până în prezent a fost director sportiv la AFC Unirea 1924 Alba Iulia, manager și antrenor de fotbal la grupele U15, U13 de la ACS Școala de fotbal Valea Frumoasei.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Atleta Mihaela Maria Blaga din Blaj, pe primul loc în proba de 1.500 metri la Campionatul Național de Seniori

Publicat

Atleta Mihaela Maria Blaga, legitimată la CSS Blaj și Atletic Club Mica Romă Blaj (antrenor Cristina Man), s-a clasat pe primul loc în proba de 1.500 de metri U18, U16 în etapa a doua a Campionatului Național de seniori, organizată în București. Sâmbătă, aceasta a reușit să termine pe locul al 2-lea în proba de 3.000 de metri U23, U20. 

Vineri, în cadrul probei de 1.500 de metri a competiției, Mihaela Maria Blaga a terminat pe primul loc cu timpul de 4:43.11, următoarea clasată fiind sportiva Claudia Ionela Costiuc (CSM Dorna Vatra) cu un timp de 4:49.26. O altă atletă legitimată la clubul din Blaj și pregătită de Cristina Man, Andreea Maria Bogdan, s-a clasat pe locul 8 în aceiași probă cu timpul de 5:17.29.

Sâmbătă, în proba de 3.000 de metri, Mihaela Maria Blaga a terminat pe locul II, cu timpul de 10:18.96.

Etapa a doua a Campionatului Național de seniori, seniori U23, U20 și Cupa R.M.A a avut loc la București, în Sala “Ioan Soter”, în perioada 22-23 ianuarie.

Probele de concurs au fost următoarele:

Masculin: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 3.000 m, 60 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate;

Feminin: 60 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1.500 m, 3.000 m, 60 m garduri, înălţime, prăjină, lungime, triplusalt, greutate.

Vineri, 22 ianuarie 2021, primul start s-a dat la ora 9:30, în proba de 60 m plat feminin U16, U18 și master, iar ziua de sâmbătă, 23 ianuarie 2021, a debuta la aceeași oră, cu proba de lungime U16 feminin.

sursa: fra.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Lucrări de refuncționalizare a spațiilor de învățământ, la Liceul de Arte din Alba Iulia. Pasarelă între două corpuri de clădire

Publicat

Două corpuri de clădire ale Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi unite printr-o pasarelă pe structură din beton armat cu închideri din tâmplărie cu geam termoizolant. Proiectul prevede, printre altele, recompartimentarea unor spații, lucrări de conformare ISU și termoizolarea unuia dintre corpuri. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de vineri, 29 ianuarie, indicatorii tehinico-economici faza DALI pentru obiectivul de investiții „Refuncționalizare spațiu de învățământ Liceul de Arte Regina Maria, strada Avram Iancu nr. 7 A, strada Călărașilor nr. 2”.

Potrivit raportului de specialitate, în anul 1971 Ministerul Învățământului aproba înființarea unei secții de muzică și arte plastice cu un program suplimentar, pe lângă Școala Generală nr. 1 din Alba Iulia. În prezent cifra de școlarizare a crescut foarte mult, s-a format Liceul de Arte Regina Maria având circa 600 de elevi și un personal didactic și nedidactic de 120 de persoane. La ora actuală, activitățile specifice unui liceu de arte se desfășoară în patru corpuri de clădire, pe patru străzi diferite, în clădiri care necesită intervenții majore ca să fie utilizate în continuare ca și spații de învățământ, iar o parte din aceste spații de învățământ sunt revendicate și în acest sens este necesar să fie eliberate.

În anul 2017 Primăria Alba Iulia a achiziționat imobilul din strada Avram Iancu nr. 7A, colț cu strada Călărașilor (nefinalizat) care va fi destinat extinderii spațiului de învățământ pentru Liceul de Arte Regina Maria, urmând să asigure necesarul de spații în conformitate cu legislația în vigoare și cu respectarea măsurilor ISU. Totodată se va avea în vedere posibilitatea comasării /refuncționalizării liceului menționat, pentru utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil, cu realizarea de săli care să respecte suprafețele și cubajul de aer/elev.

Se propune astfel:

  • construirea unei pasarele de legătură între corpurile existente – corp A (clădirea din strada Avram Iancu, nr. 7A) și corp B (clădirea din strada Călărașilor, nr. 2) – pe structură din beton armat cu închideri din tâmplărie metalică și geam termoizolant
  • modificări și compartimentări mansardă corp B
  • modificări zona administrativă corp B
  • recompartimentare subsol, parter, mansardă corp A, finalizare finisaje, lucrări de instalații
  • extindere spații tehnice
  • lucrări de conformare ISU, instalații limitare stingere incendiu

De asemenea, se propune izolarea suplimentară a corpului B (clădirea din strada Călărașilor nr. 2) cu minim 10 cm de polistiren expandat pe fațadă. În plus se va urmări folosirea unor elemente de polistiren pentru refacerea fațadei cu valori arhitecturale.

Durata de execuție a lucrărilor ar urma să fie de 8 luni. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 3.668.974,36 lei (inclusiv TVA) din care construcții – montaj (C+M) 3.126.494,21 lei (inclusiv TVA).

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Fără ”Hora Unirii” la Ziua Unirii Principatelor, în garnizoanele MApN. La Colegiul Militar din Alba Iulia se sărbătorește online

Publicat

Unirea Principatelor Române – Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 , va fi marcată duminică în garnizoanele din țară prin ceremonii militare și religioase, dar fără ca participanții să se prindă de mâini în Hora Unirii, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit unui comunicat al MApN, ministerul va organiza duminică, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

„Din motive de securitate sanitară, participanții la evenimente nu se vor prinde în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori”, a transmis, printr-un comunicat MApN.

Conform acestuia, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa, de la ora 12.30, la ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti.

La Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazu” din Alba Iulia, elevii sărbătoresc online ”Mica Unire”

”Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la 24 ianuarie, a fost marcată ca în fiecare an și de elevii militari se arată într-o postare pe pagina de facebook oficială.

Contextul în care ne aflăm nu ne-a permis sărbătorirea acestui eveniment important din istoria românilor așa cum ne-am obișnuit în anii anteriori, astfel că activitățile dedicate acestui moment istoric au fost mutate în online.

Profesorul de istorie Dan Anca a pregătit împreună cu elevii clasei a X-a A, diferite activităţi, menite să scoată în evidență importanţa actului de la 24 ianuarie 1859.

În cabinetul de istorie al colegiului, profesorul Dan Anca a amenajat o expoziție de carte și artă plastică având ca temă „Mica Unire – crearea României moderne”, iar elevii fruntaș Rareș Coman, Georgiana Lobodă, Rareș Onofrei, Bianca Panduru, Loren Pogan și Mădălina Vizitiu au prezentat, din fața calculatoarelor, referate prelegeri și expuneri cu tema „Mica Unire – crearea României moderne”.

La finalul activității a fost audiată „Hora Unirii”, iar elevii militari au comentat semnificația versurilor scrise de Vasile Alecsandri.”

surse: Mediafax, CNM Mihai Viteazu

sursa foto: facebook.com/ArmataRo

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate