Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a decis o nouă scădere a numărului de paturi din spitale pentru 2014-2016. Cum afectează măsura spitalele din Alba


Publicat

spital judetean alba

Numărul maxim total de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele va continua să scadă şi în perioada 2014-2016, cu câte o mie de paturi mai puţin anual, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern în ultima şedinţă.

Astfel, la nivel naţional, pentru 2014, Guvernul a aprobat un număr total de 121.579 paturi, pentru 2015-120.579 paturi, iar pentru 2016-119.579 paturi.

Acestea includ paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute şi, respectiv, cronice, precum şi paturile din sanatorii şi preventorii, nu şi pe cele aprobate pentru pacienţii care execută măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi nici pe cle din penitenciare-spital, care sunt contractate separat.

Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, „pentru asigurarea dreptului la ocrotirea sănătăţii”, Ministerul Sănătăţii propune, o dată la 3 ani, Planul naţional de paturi, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Pentru ultimii trei ani au fost aprobate 129.524 paturi în 2011, 125.639 paturi în 2012 şi 123.127 paturi în 2013, cu aceeaşi tendinţă de scădere.

Situația spitalelor din Alba

Normele de aplicare a noilor pachete de servicii medicale şi a Contractului-cadru, care intră în vigoare din 1 iunie, stabilesc că peste 100 de afecţiuni vor fi tratate şi peste 100 de proceduri chriugicale vor fi realizate fără spitalizare continuă, ci în ambulatoriu.

Mai mult, în urma centralizării şi analizei raportărilor trimise chiar de spitale, au fost găsite nereguli la aproape 60 la sută dintre acestea. Peste 75 la sută din paturile disponibile la secţiile din fiecare judeţ sunt subutilizate, iar alte compartimente sunt supraaglomerate, 12 la sută din cazurile externate sunt reinternate la un interval de 30 de zile, iar ca raportare a cazurilor în funcţie de complexitate, situaţia este surprinzătoare. Nicolăescu a dat şi exemple din Alba: Spitalul din Câmpeni este printre primele şapte unităţi din ţară la raportarea cazurilor complexe tratate la neurologie, iar Spitalul din Blaj, tot în primele locuri la cazurile complexe de infecţioase, înaintea altor unităţi mai dotate cu echipamente şi personal pregătit în domeniu.

Propunerile de reorganizare în rândul spitalelor din Alba sunt elaborate de către conducerea acestora şi avizate de Consiliile de Administraţie şi DSP. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Alba, acesta are aprobate 763 de paturi de spitalizare continuă, din care cinci se închid temporare. Se are în vedere creşterea numărului de paturi la ORL, prin includerea a cinci paturi de la compartimentul de Chirurgie Maxilo-Facială, ce va fi mutat la parter. Astfel, Secţia de Chirurgie Generală va rămâne cu 60 de paturi. Este prevăzută şi înfiinţarea Compartimentul Hematologie, cu cinci paturi (ce va funcţiona lângă secţia de Oncologie, în corpul F al clădirii spitalului; până acum, pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze la centre din Cluj, Tg. Mureş sau Sibiu). De asemenea, va scădea numărul de paturi la Urologie (va deveni compartiment independent), de la 25 la 20 şi va creşte la Pediatrie, de la 45 la 47 (datorită adresabilităţii crescute, au fost angajaţi doi medici noi, anul trecut). La Ortopedie, este propus un număr de 35 de paturi, în loc de 40 (doi medici specialişti s-au pensionat, a scăzut nivelul de utilizare a serviciilor medicale), dar la secţia Recuperare medicină fizică şi balneologie sunt avute în vedere două paturi în plus, la compartimentul de recuperare medicală – ortopedie şi traumatologie (strada Unirii 1-3). La Neurologie, numărul de paturi propuse este de 73, faţă de 75, cel actual. Pentru Nefrologie, sunt propuse 18 paturi, datorită adresabilităţii crescute în urma dotării cu patru aparate de hemodializă; spaţiul a fost renovat anul trecut. La Secţia de Boli infecţioase este prevăzută scăderea numărului de paturi, de la 50 la 46, cu doar 4 locuri pentru compartiment HIV/SIDA, faţă de cele 10 ce figurează în organigrama actuală.

La Compartimentul Psihiatrie cronici Baia de Arieş sunt propuse 22 de paturi.

Este prevăzută şi secţia externă de la Ocna Mureş, mai precis înfiinţarea din această vară a Centrului de Sănătate Multifuncţional, care va funcţiona cu cu trei specializări – medicină internă (7 paturi), pediatrie (8 paturi) și obstretică-ginecologie (cinci paturi). Va avea cabinete de consultație pentru aceste specialități medicale, săli de tratamente, un punct de recoltare a probelor biologice, precum și 20 de paturi pentru spitalizarea în regim de zi. Centrul va funcţiona la etajul I al fostului spital din Ocna Mureş.

Managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, ne-a confirmat că are în vedere în mod constant eficienţa activităţii la nivelul unităţii medicale şi că au fost urmărite cele mai bune soluţii pentru asigurarea condiţiilor necesare unor servicii medicale pe care pacienţii aşteaptă să le primească.

La spitalul din Blaj, se propune suplimentarea paturilor pentru spitalizarea de zi (de dimineaţa până seara – n.r.), vor fi 9 paturi în loc de patru, iar la Chirurgie numărul acestora scade de la 60 la 55 (cu trei paturi mai puţin la oftalmologie, două la ortopedie şo trei la obstetrică-ginecologie). De asemenea, conducerea spitalului, reprezentată de medic Mihai Nemeti, mai propune reducerea unui pat de spitalizare continuă la boli infecţioase, două la psihiatrie şi unul de la ATI (nou-născuţi). Directorul spitalului ne-a declarat că au fost contractate din ce în ce mai puţine paturi cu CAS (de la 1.850 externări acum opt ani, s-a ajuns la 640 de externări pe lună, în 2013). Propunerile de micşorare a numărului de paturi pentru spitalizare continuă, respectiv de majorarea a celor pentru spitalizare de zi sunt fomulate în contextul în care aproximativ 200 de diagnostice vor fi trecute pentru a putea fi tratate fără internare pe mai multe zile, accentul se pune pe medicina de laborator şi au fost luaţi în considerare indicii de eficienţă a unităţii medicale. Directorul spitalului a precizat că nu a fost luat în calcul şi transfer de personal pentru că deja unitatea funcţionează cu un număr de angajaţi sub maximul inclus în organigramă.

La Cugir, conducerea spitalului a propus, în urma unei analize interne, transferarea unui număr de 15 paturi de la compartimentul Infecţioase, pentru că are cele mai puţine externări lunare, către Chirurgie Internă (10 paturi) şi Interne (5 paturi). Managerul spitalului, Silviu Samoilescu, a explicat că prin relocare, personalul compartimentului de Infectioase nu va fi afectat de disponibilizări. Medicul îşi va desfăşura activitatea de specialitate în ambulatoriul spitalului, unde cazurile cu patologie de infecţioase vor fi internate ca spitalizare de zi şi vor fi aduse în plus 5 paturi.

De asemenea, având în vedere lista cu cele 300 de diagnostice care, conform ministerului Sănătăţii, nu vor mai fi decontate de CAS în regim de internare continuă, ci doar ca internare de zi, în perioada urmatoare se vor reconfigura şi alte compartimente ale spitalului. Medicii care deservesc aceste compartimente urmează să aibă o activitate mult mai mare în ambulatoriul de specialitate.

Surse: Mediafax, DSP AlbaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cuplurile de cetățeni din Teiuș care au împlinit 50 de ani de căsătorie, premiate de primărie și consiliul local

Publicat

Primăria din Teiuș a fost alături de cuplurile de cetățeni care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. 

Chiar dacă de obicei toți sărbătoriții petreceau împreună momentul fericit, anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, petrecerea nu a mai fost posibilă. 

Totuși, administrația locală i-a celebrat pe cei care în 2020 au împlinit 50 de ani de căsătorie. Mai exact, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai s-a deplasat la locuințele acestora și le-a oferit un cadou din partea primăriei.

”De cațiva ani a devenit o tradiție să fim alături de cei care împlinesc 50 de ani de căsatorie neîntreruptă, respectiv cele mai longevive cupluri.

Primaria Teiuș si Consiliul Local au venit în întâmpinarea acestui frumos moment, susținând material un eveniment deosebit din viața acestor familii teiușene, modele de urmat în viață pentru fiecare dintre noi.

În acest an din cauza condițiilor nu a fost posibilă o întalnire a tuturor așa cum eram obișnuiți, Primaria a venit, prin reprezentanții săi în casele familiilor ce sărbătoresc aceste fericit eveniment”, au transmis reprezentanții primăriei Teiuș într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Județean Alba a făcut un site pentru sprijinirea producătorilor locali. Poți să vezi, dar nu poți cumpara online

Publicat

Produse lactate, preparate din carne, pește, uleiuri, produse de panificație, legume, fructe, băuturi și răsaduri, toate produse în județul Alba: asta pot găsi cei care accesează platforma madeinalba.ro.

Totuși, site-ul promovat de Ion Dumitrel pe pagina sa de Facebook are o singură utilitate: cea de vizualizare a produselor. 

Cei care accesează o categorie de produse și mai apoi un preparat anume nu îl pot comanda, pot doar să vadă de cine este produs și au la dispoziție un număr de telefon și o adresă de contact.

Restul intercațiunii se face clasic, clientul sună și îl întrebă pe producător dacă mai are produsul disponibil sau nu. 

De asemenea, în timp ce în alte județe, platforme asemănătoare au fost puse în funcțiune încă de la începutul pandemiei de coronavirus, la Alba, aceasta a apărut după aproape trei luni.

Ce spun reprezentanții Consiliului Județean Alba despre site

”Platforma www.madeinalba.ro promovează produsele autentice locale, iar Consiliul Județean Alba își propune, pe această cale, să creeze legătura dintre micii fermieri, agricultori sau întreprinzători locali și cei interesați atât o alimentație sănătoasă, cât și de o experiență culinară inedită.

Vizitarea acestui site de prezentare este și un prilej de a cunoaște nu doar produsele – autentice, gustoase și sănătoase, ci și poveștile din spatele efortului și pasiunii unor oameni care respectă și perpetuează tradițiile, promovând gastronomia și specificul zonei.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Grupurilor de acţiune locală din judeţul Alba: „Pe Mureş şi pe Târnave”, Valea Ampoiului – Valea Mureşului” se arată într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Provocările pentru ”pitici și tătici” ale unui tânăr din Alba Iulia. Un mod inedit de a petrece timpul liber cu cei mici

Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, cu multă imaginație și talent la ”meșterit”, și-a transformat pasiunea într-o provocare pentru ”tătici și pitici”, din dorința de a petrece cât mai mult timp alături de băiatul său și a-l implica în cât mai multe activități creative. 

Radu Oprița, alături de Patrick, băiatul și ajutorul său de nădejde, au creat în sufrageria casei, din toate jucăriile celui mic ”o reacție în lanț” pe care au postat-o pe YouTube.

Deloc surprinzător, video-ul de pe YouTube chiar a generat o reacție în lanț și a fost vizualizat de peste 1.000 de persoane.

Atunci, Radu s-a gândit să facă mai multe activități alături de cel mic și să le filmeze, pentru a le da idei și altor tătici.

Radu a povestit, pentru Alba24.ro, cum i-a venit ideea.

Potrivit acestuia, totul a început în perioada sărbătorilor de Crăciun din 2019, când cel mic a primit foarte multe cadouri, iar Radu s-a gândit cum poate să le folosească pe toate odată.

În prima filmare de pe YouTube, cei doi au folosit peste 50 de jucării, iar după 70 de încercări eșuate și șase ore de distracție, sistemul de reacție în lanț ”a mers ca uns”.

Radu a dat provocarea mai departe și prietenilor tătici, dar s-a hotărât să continue activitățile și să le filmeze.

Așa a apărut mini-seria ”Provocări pentru pitici și tătici”. O altă activitate a fost construirea unei ”plăci de activități”, cu mai multe elemente, cu care cel mic se poate juca și interacționa.

Dar, poate cel mai ambițios proiect de până acum și în urma căruia Radu a fost contactat și de alți părinți, pentru detalii și instrucțiuni, este un turnuleț cu tobogan, construit în aer liber.

Construit din lemn și vopsit în culori vii, turnulețul s-a dovedit a fi un element de joacă interactiv pentru cel mic, dar și un prilej de a petrece cât mai mult timp cu acesta.

Tânărul tătic din Alba Iulia nu se oprește doar la videoclipurile postate până acum și ne-a declarat că următoarele două proiecte vor fi cu siguranță tot în aer liber.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO REPORTAJ: Cum s-a pregătit Colegiul HCC din Alba Iulia pentru reluarea orelor cu elevii claselor a XII-a. Măsurile luate

Publicat

Elevii de clasa a XII-a și a VIII-a se întorc din 2 iunie la școală pentru aproape două săptămâni de pregătire înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională. 

Pentru ca orele de pregătire să se desfășoare în condiții de siguranță, în ceea ce privește limitarea răspândirii noului coronavirus, autoritățile au impus unităților de învățământ o serie de reguli stricte. 

Marți, 26 mai, alături de Valeriu Cerbu, directorul Colegiului „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, reporterii Alba24.ro au luat la pas curtea și clădirea colegiului pentru a vedea cum au fost puse în practică regulile impuse de autorități. 

De la marcaje vopsite pe asfalt în curte, la scanarea temperaturii, asigurarea de măști de protecție și până la circuite diferite pentru intrarea și ieșirea elevilor din clădire, conducerea celui mai prestigios liceu din Alba s-a asigurat că a bifat toate regulile impuse de autorități.

Intrarea în curtea unității de învățământ și așteptarea pentru luarea temperaturii

Intrarea elevilor în Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” se va realiza pe două circuite: un circuit pentru intrarea laterală și unul pentru intrarea de la sala de sport.

În curtea unității de învățământ, circuitul pentru intrarea laterală este marcat cu săgeți și linii vopsite pe asfalt din doi în doi metri, pentru ca elevii să păstreze distanța între ei. La fel este marcat și cel de-al doilea circuit, cu intrarea în zona sălii de sport sala de sport.

În curtea colegiului vor fi prezenți profesori care îi vor direcționa pe elevi spre cele două intrări și se vor asigura că aceștia păstrează distanțarea fizică.

Măsurile de siguranță și de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt afișate încă de la intrare, la avizierul din curtea liceului. De asemenea, pe panou este afișată și oglinda fiecărei clase – respectiv locul elevilor în bănci, distanța dintre acestea și spațiul, în metri pătrați, care îi revine fiecărui elev.

La intrările în clădirea colegiului încep și marcajele prin care li se reamintește elevilor să păstreze distanța. De asemenea sunt amplasate covoare cu material dezinfectant pe care elevii își vor putea șterge tălpile încălțărilor.

Procedura de la intrarea în clădirea colegiului 

După ce au pășit în clădire, elevii vor fi întâmpinați de un cadru medical care le va lua temperatura prin termoscanare. După termoscanare aceștia își vor dezinfecta mâinile, iar apoi se vor îndrepta către clasele la care sunt repartizați.

„La intrarea în școală elevul se dezinfectează pe mâini, îi facem un examen sumar, îl întrebăm: aveți dureri în gât, tușiți, aveți dureri de cap?

Dacă copilul neagă, îi măsurăm temperatura. Dacă temperatura este mai mică de 37,3 grade, îi înmânăm o mască și îl îndrumăm spre sala de clasă.

În cazul în care se întâmplă ca temperatura să fie 37,3 – 37,4 grade, deci peste 37,3, îl ținem deoparte 5 minute, după care repetăm măsurarea temperaturii.

Dacă după cele 5 minute temperatura persistă, îi recomandăm să meargă la medicul de familie, deci copilul acela nu va intra în școală”, a precizat unul dintre cadrele medicale prezente în unitatea de învățământ.

Lângă fiecare clasă de curs există o masă pe care se află dezinfectant și cutii cu măști de protecție, măști pe care elevii sunt obligați să le poarte pe tot parcursul orelor.

Salile de clasă

Pe ușa fiecărei săli de clasă sunt afișate regulile care trebuie respectate de elevi și o reprezentare grafică a repartiției adolescenților în bănci.

„În fiecare sală de curs, mobilierul este pozitiționat în așa fel încât să se păstreze distanța de doi metri, deci cei patru metri pătrați pentru fiecare elev, scaunele au fost eliminate și  a rămas doar scaunul pentru elevul din bancă.

Mai mult, fiecare loc al elevilor din bănci este marcat de un set de reguli lipit pe bancă. 

Intrarea în sălile de curs se va face în ordinea sosirii, iar aceștia se vor așeza în bănci, începând cu ultima bancă și până la prima. În acest fel elevii nu vor trece unii pe lângă alții când își vor ocupa locurile în bănci”, a declarat Valer Cerbu, în timp ce inspecta o sală de clasă.

Pauzele

În pauză profesorul care lucrează cu elevii va rămâne alături de ei în sala de clasă, iar la sfârșitul programului, profesorul va fi acela care îi va conduce pe elevi la ieșire.

Elevii vor ieși din colegiu pe o ușă diferită față de cea pe care au intrat, a mai menționat Valeriu Cerbu.

La finalul turului prin Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”, Valeriu Cerbu a spus că profesorii dar și personalul auxiliar al unității de învățământ sunt pregătiți pentru ai primi pe elevi în condiții de siguranță.

Un reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – Alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate