Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Guvernul a decis o nouă scădere a numărului de paturi din spitale pentru 2014-2016. Cum afectează măsura spitalele din Alba

Publicat

spital judetean alba

Numărul maxim total de paturi pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele va continua să scadă şi în perioada 2014-2016, cu câte o mie de paturi mai puţin anual, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern în ultima şedinţă.

Astfel, la nivel naţional, pentru 2014, Guvernul a aprobat un număr total de 121.579 paturi, pentru 2015-120.579 paturi, iar pentru 2016-119.579 paturi.

Acestea includ paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute şi, respectiv, cronice, precum şi paturile din sanatorii şi preventorii, nu şi pe cele aprobate pentru pacienţii care execută măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi nici pe cle din penitenciare-spital, care sunt contractate separat.

Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, „pentru asigurarea dreptului la ocrotirea sănătăţii”, Ministerul Sănătăţii propune, o dată la 3 ani, Planul naţional de paturi, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Pentru ultimii trei ani au fost aprobate 129.524 paturi în 2011, 125.639 paturi în 2012 şi 123.127 paturi în 2013, cu aceeaşi tendinţă de scădere.

Situația spitalelor din Alba

Normele de aplicare a noilor pachete de servicii medicale şi a Contractului-cadru, care intră în vigoare din 1 iunie, stabilesc că peste 100 de afecţiuni vor fi tratate şi peste 100 de proceduri chriugicale vor fi realizate fără spitalizare continuă, ci în ambulatoriu.

Mai mult, în urma centralizării şi analizei raportărilor trimise chiar de spitale, au fost găsite nereguli la aproape 60 la sută dintre acestea. Peste 75 la sută din paturile disponibile la secţiile din fiecare judeţ sunt subutilizate, iar alte compartimente sunt supraaglomerate, 12 la sută din cazurile externate sunt reinternate la un interval de 30 de zile, iar ca raportare a cazurilor în funcţie de complexitate, situaţia este surprinzătoare. Nicolăescu a dat şi exemple din Alba: Spitalul din Câmpeni este printre primele şapte unităţi din ţară la raportarea cazurilor complexe tratate la neurologie, iar Spitalul din Blaj, tot în primele locuri la cazurile complexe de infecţioase, înaintea altor unităţi mai dotate cu echipamente şi personal pregătit în domeniu.

Propunerile de reorganizare în rândul spitalelor din Alba sunt elaborate de către conducerea acestora şi avizate de Consiliile de Administraţie şi DSP. În ceea ce priveşte Spitalul Judeţean Alba, acesta are aprobate 763 de paturi de spitalizare continuă, din care cinci se închid temporare. Se are în vedere creşterea numărului de paturi la ORL, prin includerea a cinci paturi de la compartimentul de Chirurgie Maxilo-Facială, ce va fi mutat la parter. Astfel, Secţia de Chirurgie Generală va rămâne cu 60 de paturi. Este prevăzută şi înfiinţarea Compartimentul Hematologie, cu cinci paturi (ce va funcţiona lângă secţia de Oncologie, în corpul F al clădirii spitalului; până acum, pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze la centre din Cluj, Tg. Mureş sau Sibiu). De asemenea, va scădea numărul de paturi la Urologie (va deveni compartiment independent), de la 25 la 20 şi va creşte la Pediatrie, de la 45 la 47 (datorită adresabilităţii crescute, au fost angajaţi doi medici noi, anul trecut). La Ortopedie, este propus un număr de 35 de paturi, în loc de 40 (doi medici specialişti s-au pensionat, a scăzut nivelul de utilizare a serviciilor medicale), dar la secţia Recuperare medicină fizică şi balneologie sunt avute în vedere două paturi în plus, la compartimentul de recuperare medicală – ortopedie şi traumatologie (strada Unirii 1-3). La Neurologie, numărul de paturi propuse este de 73, faţă de 75, cel actual. Pentru Nefrologie, sunt propuse 18 paturi, datorită adresabilităţii crescute în urma dotării cu patru aparate de hemodializă; spaţiul a fost renovat anul trecut. La Secţia de Boli infecţioase este prevăzută scăderea numărului de paturi, de la 50 la 46, cu doar 4 locuri pentru compartiment HIV/SIDA, faţă de cele 10 ce figurează în organigrama actuală.

La Compartimentul Psihiatrie cronici Baia de Arieş sunt propuse 22 de paturi.

Este prevăzută şi secţia externă de la Ocna Mureş, mai precis înfiinţarea din această vară a Centrului de Sănătate Multifuncţional, care va funcţiona cu cu trei specializări – medicină internă (7 paturi), pediatrie (8 paturi) și obstretică-ginecologie (cinci paturi). Va avea cabinete de consultație pentru aceste specialități medicale, săli de tratamente, un punct de recoltare a probelor biologice, precum și 20 de paturi pentru spitalizarea în regim de zi. Centrul va funcţiona la etajul I al fostului spital din Ocna Mureş.

Managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă, ne-a confirmat că are în vedere în mod constant eficienţa activităţii la nivelul unităţii medicale şi că au fost urmărite cele mai bune soluţii pentru asigurarea condiţiilor necesare unor servicii medicale pe care pacienţii aşteaptă să le primească.

La spitalul din Blaj, se propune suplimentarea paturilor pentru spitalizarea de zi (de dimineaţa până seara – n.r.), vor fi 9 paturi în loc de patru, iar la Chirurgie numărul acestora scade de la 60 la 55 (cu trei paturi mai puţin la oftalmologie, două la ortopedie şo trei la obstetrică-ginecologie). De asemenea, conducerea spitalului, reprezentată de medic Mihai Nemeti, mai propune reducerea unui pat de spitalizare continuă la boli infecţioase, două la psihiatrie şi unul de la ATI (nou-născuţi). Directorul spitalului ne-a declarat că au fost contractate din ce în ce mai puţine paturi cu CAS (de la 1.850 externări acum opt ani, s-a ajuns la 640 de externări pe lună, în 2013). Propunerile de micşorare a numărului de paturi pentru spitalizare continuă, respectiv de majorarea a celor pentru spitalizare de zi sunt fomulate în contextul în care aproximativ 200 de diagnostice vor fi trecute pentru a putea fi tratate fără internare pe mai multe zile, accentul se pune pe medicina de laborator şi au fost luaţi în considerare indicii de eficienţă a unităţii medicale. Directorul spitalului a precizat că nu a fost luat în calcul şi transfer de personal pentru că deja unitatea funcţionează cu un număr de angajaţi sub maximul inclus în organigramă.

La Cugir, conducerea spitalului a propus, în urma unei analize interne, transferarea unui număr de 15 paturi de la compartimentul Infecţioase, pentru că are cele mai puţine externări lunare, către Chirurgie Internă (10 paturi) şi Interne (5 paturi). Managerul spitalului, Silviu Samoilescu, a explicat că prin relocare, personalul compartimentului de Infectioase nu va fi afectat de disponibilizări. Medicul îşi va desfăşura activitatea de specialitate în ambulatoriul spitalului, unde cazurile cu patologie de infecţioase vor fi internate ca spitalizare de zi şi vor fi aduse în plus 5 paturi.

De asemenea, având în vedere lista cu cele 300 de diagnostice care, conform ministerului Sănătăţii, nu vor mai fi decontate de CAS în regim de internare continuă, ci doar ca internare de zi, în perioada urmatoare se vor reconfigura şi alte compartimente ale spitalului. Medicii care deservesc aceste compartimente urmează să aibă o activitate mult mai mare în ambulatoriul de specialitate.

Surse: Mediafax, DSP Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax