Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Lovitură pentru Consiliul Județean Alba: CNSC a admis contestațiile la licitația de administrare a gropii de gunoi de la Galda

Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHBBZyww" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Groapa de gunoi de la Galda de Jos, realizată la standarde europene, va rămâne închisă încă o bucată de timp din cauza unor greșeli la procedura de licitație, taxate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). (In)competența unor „specialiști” în licitații atârnă greu la buzunarul cetățenilor din Alba, care vor fi nevoiți în continuare să plătească facturi de salubritate umflate cu prețul transportului deșeurilor la sute de kilometri distanță.

La începutul acestei luni, CNSC a admis contestațiile depuse de companiile Eco Bihor SRL Oradea şi Polaris Mediu SRL Târgu Jiu, privind rezultatul procedurii de atribuire a concesionării Centrului de management al deșeurilor de la Galda de Jos, investiție finalizată în urmă cu câțiva ani, dar nefuncțională din cauza unor erori de procedură la licitația organizată de Consiliul Județean Alba.

groapa gunoi galda drona

Licitație contestatată, erori confirmate

Consiliul Judeţean Alba a finalizat în anul 2018 procedura de concesionare prin licitaţie publică a instalaţiilor şi imobilelor construite prin proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor de la Galda de Jos, cu o valoare estimată de 78,1 milioane de lei (circa 17 milioane de euro), fără TVA.

Câştigătorul licitaţiei, care urma să administreze bunurile timp de 5 ani, a fost societatea Eco Sud SA Bucureşti, cu o ofertă în valoare de 77,28 milioane de lei. Nemulțumiți, ceilalţi doi ofertanţi, companiile Eco Bihor SRL Oradea şi Polaris Mediu SRL Târgu Jiu, au contestat la CNSC rezultatul procedurii.

Instituţia a analizat contestaţiile, pentru care cele două firme au depus, fiecare, o cauţiune de circa 780.000 de lei.

Reprezentanţii Polaris Mediu SRL au solicitat CNSC anularea raportului procedurii şi reluarea evaluării ofertelor, în timp ce reprezentanții Eco Bihor au precizat în contestaţie că societatea din Oradea ar fi trebuit desemnată câştigătoare, solicitând acest lucru în documentul depus.

groapa gunoi galda 3

Greșeli mari, facturi mari

După decizia CNSC este posibil ca procedura să se prelungească încă câteva luni sau chiar ani, ca urmare a unui foarte probabil proces în justiţie.

Depozitul de la Galda este gata de câțiva ani și pregătit ”la cheie” să preia și să proceseze la norme UE gunoiul menajer din toate localitățile județului Alba. Fiecare lună întârziere a însemnat costuri mai mari în buzunarul fiecărui locuitor din județ.

În patru ani de zile cetățenii municipiilor Alba Iulia, Aiud, Blaj și Sebeș au plătit în plus la factură peste 4,5 milioane de euro pentru serviciile de salubrizare, din cauza faptului că depozitul ecologic de la Galda nu a fost finalizat la timp și nu este funcțional. În prezent gunoiul din Alba este transportat pentru depozitare la sute de kilometri în afara județului, iar costurile acestor operațiuni se regăsesc în factura la salubritate plătită de cetățeni.

”Fabrica- Muzeu” administrată de Consiliul Județean

Până se va decide cine o va administra, ”Groapa” de la Galda rămâne cel mai scump muzeu în aer liber din județ. Centrul de management de la Galda este o adevărată uzină, unde vor fi transportate toate deşeurile din judeţ, care, după ce vor fi sortate, vor fi depozitate într-o groapă conformă denumită celulă.

Durata de viaţă a primei celule este de 6 ani, iar a întregului depozit de 25 de ani. Depozitul ecologic de la Galda de Jos este în prezent cea mai mare şi mai modernă investiţie de gen din Transilvania şi în topul primelor 5 de acest gen la nivelul României.

groapa gunoi galda drona

DOCUMENT : CNSC – Decizie_1514

”În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (2) din Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul adoptă următoarea:

DECIZIE Nr. 1514/C1/1552,1563 Data: 05.09.2019

Prin contestația înregistrată la CNSC sub nr. 30447/06.08.2019, formulată de SC ECO BIHOR SRL cu sediul în Oradea, Șoseaua Borșului, nr. 3/N, județul Bihor, înmatriculată la Registrul Comerțului cu nr. J5/203/2004, având cod unic de înregistrare RO16131665, reprezentată convențional de SCA Leaua Damcali Deaconu Păunescu – LDDP, cu sediul în București, str. Zborului nr. 10, sector 3 pentru comunicarea actelor procedurale, împotriva adreselor nr. 15827/24.07.2019, nr. 15965/DDB/ VI.G.4/25.07.2019 și a raportului procedurii nr. 15936/24.07.2019, emise de către UAT JUDEȚUL ALBA în calitate de autoritate contractantă, cu sediul în Alba Iulia, str. Piața Ion IC Brătianu, nr. 1, județul Alba, în cadrul procedurii de achiziție având ca obiect:

„Delegare prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, cod CPV: 90513000-6, s-a solicitat:

A. în principal: (i) anularea adresei nr. 15827/24.07.2019 de comunicare a rezultatului verificării propunerii financiare și anularea rezultatului evaluării propunerii financiare în urma căreia oferta sa a fost considerată neconformă și inacceptabilă, fiind respinsă; (ii) anularea adresei nr. 15965/DDB/VI.G.4/25.07.2019 de comunicare a rezultatului procedurii conform căreia oferta sa a fost respinsă, iar SC ECO SUD SA a fost declarată admisibilă și câștigătoare și a rezultatului procedurii de achiziție; (iii) anularea raportului procedurii nr. 15936/24.07.2019 în ceea ce privește respingerea ofertei sale în urma fazei de evaluare financiară și declararea ca admisibilă și câștigătoare a ofertei SC ECO SUD SA, precum și a tuturor actelor;

B. în subsidiar: – obligarea autorității contractante la anularea procedurii de atribuire; – obligarea autorității contractante la plata cheltuielilor de judecată. Prin contestația nr. 630/05.08.2019, înregistrată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor sub nr. 30480/06.08.2019, formulată de SC POLARIS MEDIU SRL, în calitate de lider al asocierii SC POLARIS MEDIU SRL – SC POLARIS M HOLDING SRL împotriva comunicării rezultatului procedurii, emis de către UAT JUDEȚUL ALBA, în vederea atribuirii contractului de achiziție publică, având ca obiect: „Delegare prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale în cadrul Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Alba”, cod CPV: 90513000-6, s-a solicitat:

– anularea comunicării rezultatului procedurii nr. 14966/DDB/ VI.G.4/25.07.2019 și a tuturor actelor subsecvente;

– obligarea autorității contractante să reevalueze oferta sa, cu consecința declarării acesteia ca fiind acceptabilă și conformă;

– obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertei depusa de SC ECO SUD SA cu consecința declarării acesteia ca inacceptabilă și neconformă.

Prin adresa înregistrată la CNSC sub nr. 31842/14.08.2019, SC ECO SUD SA, cu sediul în București, str. Ankara nr. 3, sector 1, înmatriculată la Registrul Comerțului cu nr. J40/4022/2001, având cod unic de înregistrare RO13838255, reprezentată convențional prin Mușat & Asociații S.p.a.r.l cu sediul în București, B-dul Aviatorilor nr. 43, sector 1, formulează cerere de intervenție voluntară, față de contestația depusă de SC ECO BIHOR SRL.

Prin adresa înregistrată la CNSC sub nr. 31843/14.08.2019, SC ECO SUD SA, cu sediul în București, str. Ankara nr. 3, sector 1, înmatriculată la Registrul Comerțului cu nr. J40/4022/2001, având cod unic de înregistrare RO13838255, reprezentată convențional prin Mușat & Asociații S.p.a.r.l cu sediul în București, B-dul Aviatorilor nr. 43, sector 1, formulează cerere de intervenție voluntară, față de contestația depusă de SC POLARIS MEDIU SRL.

În luarea deciziei, CONSILIUL, legal investit, a avut în vedere următoarele:

Pentru aceste motive în baza documentelor depuse de părți, CONSILIUL NAȚIONAL DE SOLUȚIONARE A CONTESTAȚIILOR
DECIDE:

Respinge ca nefondate excepțiile invocate de autoritatea contractantă UAT JUDEȚUL ALBA și de intervenientul SC ECO SUD SA față de contestațiile depuse de SC ECO BIHOR SRL și SC POLARIS MEDIU SRL.

Admite în parte contestațiile formulate de SC ECO BIHOR SRL și SC POLARIS MEDIU SRL în contradictoriu cu autoritatea contractantă UAT JUDEȚUL ALBA în ceea ce privește evaluarea ofertei depusă de SC ECO SUD SA și, pe cale de consecință, admite în parte cererile de intervenție formulate de SC ECO SUD SA, în ceea ce privește modalitatea de evaluare a ofertelor depuse de SC ECO BIHOR SRL și de asocierii SC POLARIS MEDIU SRL – SC POLARIS M HOLDING SRL, anulează raportul procedurii și actele subsecvente și obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei depusă de SC ECO SUD SA cu respectarea prevederilor legale și a celor reținute în motivare în termen de 15 zile.

Obligă autoritatea contractantă la plata cheltuielilor de judecată către SC ECO BIHOR SRL în cuantum de 1.500 lei. Obligatorie. Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax