Eveniment
Lumea subterană a județului Alba: Cum poți ajunge la cele mai frumoase peșteri și ce te așteaptă acolo

Lumea subterană a județului Alba: Cum poți ajunge la cele mai frumoase peșteri și ce te așteaptă acolo.
Județul Alba ascunde numeroase peșteri spectaculoase, ideale pentru iubitorii de natură și aventură.
Fie că ești pasionat de speologie sau doar vrei să descoperi locuri deosebite, aceste formațiuni subterane oferă peisaje uimitoare și povești fascinante.
În continuare, vei găsi un ghid cu cele mai interesante peșteri din Alba, alături de informații utile despre cum să ajungi la ele.
Poarta lui Ionele
Poarta lui Ionele se află în Munții Bihor, aproape de Valea Arieșului, în sudul Parcului Natural Apuseni. Accesul către acest loc fascinant pornește din centrul Gârdei de Sus, pe DJ 750, care se desprinde la dreapta din DN 75.
După aproximativ 1 km de mers, veți ajunge în dreptul râului Ordâncușa, iar pe partea stângă veți observa un podeț de piatră.
Continuați câțiva metri și veți întâlni o punte de lemn, iar apoi o cărare cu trepte de piatră, care urcă aproximativ 100 de metri printre copaci, alături de o mică cascadă. La capătul cărării, când ieșiți din desiș, veți ajunge la intrarea în peșteră, potrivit ghidului turistic al județului Alba.
Poarta lui Ionele are o înălțime de 17 metri și o lățime de 12 metri, iar accesul în interior este ușor.
În interior, galeria peșterii are o înălțime de până la 15 metri și o lungime de aproximativ 60 de metri. Geologii spun că aceasta este o peșteră sculptată în calcare albe și este formată dintr-o galerie cu traseu frânt.
La partea finală a peșterii se află o pâlnie uriașă, cu un diametru de 15 metri, care se umple cu apă în perioadele ploioase.
Un alt fenomen interesant al acestei peșteri este pârâul care iese brusc din grohotișul de la intrarea în peșteră, creând un peisaj uimitor și unic.
Poarta lui Ionele reprezintă o destinație de neuitat pentru iubitorii de natură și aventură și este un loc plin de mister și frumusețe naturală.
Scărișoara. Uriașul de gheață
Peștera Scărișoara se află în Parcul Natural Apuseni și este ușor accesibilă. Accesul pornește din centrul Gârdei de Sus, în direcția satului Gârda Seacă.
După aproximativ 2 km de mers, înainte de a ajunge în sat, un drum abrupt se desprinde la dreapta, indicat de un semn turistic. Acest drum urcă în serpentine spre peșteră și trece prin cătunul Munună.
Drumul este asfaltat și accesibil oricărui tip de vehicul, chiar și celor cu garda joasă. Există și o altă variantă, tot asfaltată, care pornește din centrul Gârdei de Sus, dar trece prin Cheile Ordâncușii, pe JD 750 și presupune o călătorie mai lungă.
Odată ajunși la peșteră, veți simți imediat cum temperatura scade cu fiecare treaptă coborâtă pe scara metalică care traversează pereții. Peștera are o adâncime de 48 de metri și un diametru de 60 de metri.
În unele zile, temperaturile pot ajunge chiar și la -10 grade Celsius și oferă o experiență cu adevărat răcoroasă.
Portalul peșterii este impresionant și are o înălțime de 24 de metri și o lățime de 17 metri. În interior, veți găsi un bloc de gheață uriaș, cu un volum variabil între 70.000 și 100.000 de metri cubi, o grosime de 22,5 metri și o vechime de aproximativ 3.800 de ani.
Lungimea totală a peșterii este de 700 de metri, iar stalagmitele din interior sunt impresionante și au înălțimi ce variază de la câțiva centimetri până la 7 metri.
Peștera Scărișoara este un loc fascinant, unde natura a lucrat timp de mii de ani pentru a crea un spectacol subteran de neuitat, ideal pentru iubitorii de aventură și geologie.
Ghețatul de la Vârtop
Peștera de la Vârtop se află în Parcul Natural Apuseni, în sudul Platoului Padiș, aproape de granița cu județul Bihor. Accesul se face din Gârda de Sus, pe DN 75, pe ruta Abrud – Câmpeni – Albac, deoarece doar din Gârda se poate ajunge la peșteră.
Drumul ce duce către peșteră este DC 132, care pornește din centrul Gârdei de Sus și se îndreaptă spre Gârda Seacă. De acolo, continuă un drum forestier până în satul Casa de Piatră. După ultima casă, accesul se face pe o cărare nemarcată care intră în pădure spre vest.
Această peșteră mai este cunoscută și sub denumirea de Peștera Minunată datorită bogăției și diversității formațiunilor geologice extrem de bine conservate. Ghețarul din peșteră are un volum de 1.600 de metri cubi, iar frumusețea locului este cu adevărat remarcabilă.
Gura peșterii are o înălțime de 5 metri și o lățime de 15 metri, iar de acolo se deschide o lume subterană fascinantă, unde bolovanii se pierd în întunericul peșterii.
Peștera se întinde pe 340 de metri, iar culoarele sunt adesea înguste. Fiecare încăpere din peșteră are un caracter unic.
Veți găsi Sala Ghețarului, care măsoară 70 de metri lungime și 45 de metri înălțime, Sala Domului, Sala Minunilor și Sala Mare, care depășește 100 de metri lungime.
În aceste săli uimitoare veți descoperi coloane, stalactite, stalagmite și gururi (ochiuri de apă specifice peșterilor), iar pereții peșterii sunt acoperiți cu gheață pe timpul iernii, creând un peisaj de o frumusețe rară.
Peștera de la Vârtop este un loc ce merită cu siguranță vizitat pentru a trăi o adevărată aventură subterană, unde natura a sculptat forme spectaculoase de-a lungul anilor.
Lumea subterană a județului Alba: Peștera de sub Zgurăști
Peștera de sub Zgurăști este o adevărată minune naturală datorită proporțiilor sale impresionante. Se află pe latura sud-estică a Munților Bihor, pe versantul drept al Pârâului Ordâncușa, la o altitudine de 130 de metri față de acesta.
Peștera este situată la aproximativ 1 km amonte de confluența Pârâurilor Ordâncușa și Gârda Seacă și face parte din rezervația complexă Cheile Ordâncușii. Accesul la peșteră este destul de dificil, iar drumul este adesea îngreunat de vegetația deasă a versantului.
Traseul este marcat de poteci neclare și pante abrupte ce pornesc din zona Zgurăști, situată deasupra Cheilor Ordâncușii, sau de la Peștera Poarta lui Ionele, aflată la aproximativ 100 de metri distanță de Peștera de sub Zgurăști.
Această peșteră este sculptată în calcare albe masive de tip Wetterstein, iar apa care se pierde în calcarul acesteia apare în Peștera Poarta lui Ionele.
Intrarea în peșteră este marcată de un aven cu un diametru de 40 de metri și o adâncime de 50 de metri. Peretele nordic al avenului este vertical și atinge o înălțime de 80 de metri, iar la baza acestuia se află două intrări ale peșterii.
Sala mare a peșterii este impresionantă și are o lungime de 65 de metri, o lățime de 40 de metri și o boltă înaltă de 35 de metri. Un alt element remarcabil al peșterii este lacul permanent pe care îl adăpostește, cel mai mare lac subteran din țară și are 65 de metri lungime, 20 de metri lățime și o adâncime de 25 de metri.
Este important de menționat că această peșteră nu adăpostește stalagmite, stalactite sau formațiuni geologice luxuriant dezvoltate, așa cum se întâmplă în alte peșteri celebre din zonă, precum Peștera Dîrnirii, Vârtop sau Scărișoara.
Cu toate acestea, Peștera de sub Zgurăști rămâne un loc deosebit, cu un peisaj subteran de o frumusețe aparte.
Peștera Pojarul Poliței
Peștera Pojarul Poliței se află într-o zonă puternic carstificată a Munților Bihor, în partea lor sud-estică, pe malul stâng al pârâului Gârdișoara. Accesul spre aceasta pornește din Gârda de Sus, pe DJ 750, pe o distanță de 18 km pe Valea Ordâncușii, până ce ajungeți în satul Ghețar.
De aici, urmați o potecă marcată care se bifurcă într-o poiană. Dacă urmați drumul spre dreapta (spre vest), ajungeți la Ghețarul de la Scărișoara, în timp ce la stânga (spre sud) poteca vă duce câțiva sute de metri până la Peștera Pojarul Poliței.
Dacă continuați mai departe pe aceeași potecă, veți întâlni și Izbucul Poliței, aflat în apropiere.
Interiorul peșterii este o adevărată splendoare naturală, cu săli mari, culoare înguste și lacuri temporare. De asemenea, veți putea descoperi coloane, stalactite, stalagmite și scurgeri de ape pe pereți, iar în anumite zone, formele de coralite adaugă un plus de mister și frumusețe acestui loc subteran.
Peștera Pojarul Poliței este un loc ce merită explorat, oferind o priveliște uimitoare a forțelor naturii care au modelat peisajul carstic de-a lungul mileniilor.
Avenul din Șesuri
Avenul din Șesuri se află într-o depresiune îngustă, asemănătoare unei pâlnii, situată pe cumpăna de ape dintre bazinul Văii Ocoale și cel al Văii Gârda Seacă. Acesta se găsește la doar 500 de metri de gura Peșterii Scărișoara și este inclus în platoul Ocoale – Scărișoara, o zonă parțial despădurită.
Pentru a ajunge la Avenul din Șesuri, există două căi de acces rutier, ambele asfaltate. Una dintre ele pornește din Gârda de Sus, pe DJ 750 din DN 75, pe o distanță de 19 km, până la drumul care duce la Ghețarul Scărișoara și apoi la Avenul din Șeusuri.
Cea de-a doua cale pornește tot din Gârda de Sus, pe DC 132, trece prin Gârda Seacă și urcă pe dreapta un drum care străbate satul Munună, ducând până la Ghețar.
Această zonă oferă o priveliște deosebită și o oportunitate de a explora o parte din minunile naturale ale Munților Bihor.
Lumea subterană a județului Alba: Coiba Mare
Peștera Coiba Mare este situată în sud-estul Munților Bihor, în extremitatea sudică a Platoului Padiș, la baza Dealului Crestătura. Accesul către peșteră se face de pe DC 132, un drum forestier care pornește din Gârda de Sus spre nord și continuă pe o distanță de 12,5 km până la satul Casa de Piatră.
Din acest punct, unde limita pădurii întâlnește drumul, se coboară aproximativ 20 de metri până la gura peșterii. Acesta este un loc deosebit, care ascunde una dintre cele mai valoroase și impresionante peșteri din Carpați.
Cu o lungime de 6.064 de metri, peștera te surprinde încă de la intrare prin dimensiunile sale extraordinare: intrarea este înaltă de 47 de metri și lată de 74 de metri și o face astfel cea mai lată peșteră din România.
Săpată la poalele unui perete gigantic de 150 de metri înălțime, peștera se află într-un cadru natural impresionant, în care vârfurile muntoase ce o străjuiesc ating altitudini de până la 1.500 de metri.
Interiorul peșterii este o adevărată splendoare naturală, cu un spectacol imprevizibil de forme carstice care se schimbă pe măsură ce pătrunzi tot mai adânc.
Prima sală se îngustează treptat și duce către o galerie joasă prin care curge un pârâiaș. După aproximativ 240 de metri de la intrare, ajungeți în Sala de Confluență, unde se întâlnesc apele Gârdișoarei, care se pierd în Coba Mică.
Mai jos, în adâncurile peșterii, se poate auzi zgomotul unei cascade ce se prăbușește într-un lac. De-a lungul traseului, stalagmite, draperii și scurgeri parietale înfrumusețează pereții peșterii, iar acest peisaj vă conduce spre surpriza finală din Sala Mare.
Aici, un lac imens, cu ape negre, adăpostește trunchiuri aduse de viituri și creează un peisaj subteran de o frumusețe aparte.
Această peșteră este un loc fascinant, un adevărat refugiu subteran, care impresionează prin dimensiuni și formele spectaculoase create de natură de-a lungul milioanelor de ani.
Coiba Mică
La doar câteva sute de metri de Coiba Mare, pe Valea Gârdișoarei, se află Peștera Coiba Mică, o cavitate spectaculoasă săpată la poalele Dealului Vârtopașului.
Accesul către peșteră este similar cu cel spre Coiba Mare, diferența fiind că drumul forestier care pornește din Casa de Piatră continuă încă 600 de metri de-a lungul Văii Gârdișoarei, până la intrare.
O altă rută către peșteră pornește de la Cabana Padiș, în județul Bihor și traversează Șesul Gârdei și Valea Gârdișoarei, un traseu care durează aproximativ două ore.
Peștera are o lungime de 270 de metri și este deosebit de îngustă, ceea ce face explorarea sa o adevărată aventură. Traseul este sinuos și provocator, întrucât apa Pârâului Gârdișoara pătrunde în peșteră și formează o cascadă spectaculoasă de aproximativ 12 metri.
Accesul în peșteră este destul de dificil, printr-o deschidere lată de 20 de metri, dar înaltă de doar 2 metri. Pe măsură ce înaintezi, interiorul devine tot mai strâmt, iar la aproximativ 25 de metri de la intrare apar o serie de cascade, lacuri și galerii, care necesită echipament special și multă îndrăzneală pentru a fi traversate.
Sifonul terminal este blocat de lemne aduse de apă, iar diferența de nivel față de intrare este de 40 de metri. Apa Pârâului Gârdișoara, care se pierde aici, reapare mai departe în Coiba Mare, iar în Izbucul Tăuzului iese la suprafață după un parcurs subteran impresionant de 1.800 de metri.
Peștera Coiba Mică este un loc fascinant, dar provocator, potrivit doar pentru cei pasionați de explorarea peșterilor și aventurile speologice.
Lumea subterană a județului Alba: Peștera Poarta Zmeilor
Situată la aproximativ 1.150 de metri altitudine, în sud-vestul Culmii Bedeleu din lanțul Munților Trascău, această peșteră este una dintre cele mai vechi formațiuni carstice de mare altitudine din zonă. Accesul este dificil, dar spectaculos.
Drumul pornește din centrul satului Sălciua de Jos, pe un drum modernizat (DC 130), care se desprinde la dreapta din DN 75, pe direcția Câmpeni – Turda. După ce părăsiți DC 130, traseul continuă pe o potecă marcată cu cruce roșie, care vă va conduce până la peșteră.
Ajunși la destinație, veți fi întâmpinați de un portal prăbușit, asemănător unui pod natural de piatră, situat la poalele unui versant calcaros din platoul Bedeleu.
În interior, peștera se întinde pe 125 de metri și dezvăluie un peisaj spectaculos: pereți cu scurgeri de apă, stalactite tubulare, hornuri și gururi, formațiuni carstice cu apă specifice cavernelor.
Podeaua este alunecoasă, dar frumusețea locului compensează orice efort.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News