Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Medicul Răzvan Curcă: Blajul și Sebeșul – cele mai multe cazuri de cancer în 2012, dintre orașele din Alba cu până la 30.000 de locuitori

Publicat

YouTube video

Şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă a recunoscut în emisiunea „Testul de sinceritate” pe Alba24 că în ultimii 10 ani se înregistrează o creştere continuă a cazurilor de cancer, de circa 10-15% în fiecare an faţă de cel precedent. Potrivit unei statistici comparative între oraşe cu o populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori din Alba, anul trecut Blajul era pe primul loc cu cele mai multe cazuri de cancer, la mică distanţă fiind urmat de Sebeş. Medicul oncolog a reamintit de probleme de raportare pentru cazurile noi şi a explicat că activitatea de evidenţiere a acestora nu este în acest moment remunerată separat, iar medicii trebuie să se preocupe în primul rând de pacienţi.

Medicul Răzvan Curcă a oferit informaţii de interes privind situaţia şi posibilele cauze ale îmbolnăvirilor cu cancer în judeţul Alba. A spus că la secţia din Alba sunt trataţi atât pacienţi din judeţ, cât şi din alte zone ale ţării, mulţi dintre ei preferând să se adreseze medicilor de aici, faţă de situaţia de acum câţiva ani, când majoritatea mergeau la clinicile de specialitate din Cluj, Târgu Mureş sau Sibiu.

Citeşte şi TESTUL DE SINCERITATE: De ce a crescut numărul îmbolnăvirilor de CANCER în Alba? Ce spun specialiştii din sănătate şi mediu

Cum prioritatea medicilor este diagnosticarea şi tratamentul oferit pacienţilor, activitatea de înregistrare şi evidenţă a cazurilor noi de cancer trece pe planul doi. „Avem o problemă majoră legată de registrul de cancer – este raportare voluntară pentru cazurile noi; deşi ar trebui să fie finanţată această raportare voluntară, să existe şi dotare cu personal şi logistică, la momentul actual nu există. Doamna doctor Ozana Radu se ocupă de registrul de cancer, alături de un statistician şi cam atât. Deşi conformitate cu legislaţia legată de registrul de cancer, ar trebui să avem o dotare, personal separat şi să fie o activitate remunerată. Pentru că am avut o creştere a cazurilor de cancer pe care le tratăm în secţie, automat partea de raportare a căzut pe planul doi. Trebuie să fii în primul rând medic”, a declarat medicul Răzvan Curcă.

Blajul, pe primul loc între oraşele cu populaţie de aproximativ 30.000 de locuitori din Alba, din punct de vedere al cazurilor de cancer înregistrate la sfârşitul anului 2012

Medicul Răzvan Curcă a spus că nu este încă finalizată o evidenţă cu date solide privind cazurile de cancer pe zonele din judeţul Alba. Însă, „luând în considerare trei oraşe comparabile ca populaţie, cum ar fi de exemplu Blaj, Sebeş şi Aiud, cel mai mic număr de cazuri de cancer la nivelul anului 2012 s-a înregistrat la Aiud şi cel mai mare la Blaj, Sebeşul fiind cel mai aproape de Blaj. Sebeşul a fost pe primul loc în 2011. Aiudul a fost în 2010. În ceea ce priveşte Munţii Apuseni, noi am studiat doar Cîmpeni şi Abrud, însă acolo nu avem aglomerări de 30.000 de locuitori cum sunt celelalte oraşe menţionate. Va fi cel mai greu să tragem nişte concluzii pentru această zonă”, a declarat Răzvan Curcă.

Principalele cazuri de cancer şi  factori de risc

Răzvan Curcă a enumerat şi cele mai întâlnite cazuri de cancer. La bărbaţi, sunt cele pulmonare, digestive (gastric şi colo-rectal). Pentru femei, principalele cancere la momentul actual sunt cele de sân şi de col uterin.

În ceea ce priveşte factorii de risc, aceştia pot fi foarte diferiţi, în funcţie de tipul de cancer. Pentru cel bronho-pulmonar, principalul factor de risc este fumatul, secondat de poluarea atmosferică, unii factori profesionali (de exemplu, expunerea la metale grele). În cazul cancerului de sân sunt factorii hormonali pe primul loc, apoi dieta, stil de viaţă, obezitatea. La cancerul de col uterin – expuneri la virus papilloma cu factor oncogenit. „Dacă aş ierarhiza cumva, se consideră că dacă de mâine nu s-ar mai fuma nicăieri pe glob, în 15-20 de ani ar scădea cazurile de cancer cu o treime”, a spus Răzvan Curcă.

Poluarea este un factor important în apariţia cazurilor de cancer. „Prin analogie, la nivel naţional, din cifrele pe care le avem la momentul actual, în ultimii 10 ani, prima unitate administrativ-teritorială din punct de vedere al numărului de cazuri este municipiul Bucureşti. Are cele mai multe cazuri de cancer din ţară raportat la populaţie, incidenţa este cea mai mare. Municipiul Bucureşti nu are nici măcar o centură funcţională, tot traficul este o imensă problemă, poluarea generată de autovehicule este cea mai mare”, a spus Curcă.

Despre alimentaţie

Medicul Răzvan Curcă a amintit că un aport caloric mai mult decât necesar, ce poate duce la obezitate este corelat cu apariţia diferitelor tipuri de cancer, spre exemplu de sân sau de prostată sau altele. Anumite forme de cancer sunt în legătură însă cu o alimentaţie bazată pe un conţinut mai mare de grăsimi saturate şi unul mai sărac în fructe şi legume. „Spre exemplu, dieta de tip fast food este corelată cu cazurile de cancer de intestin gros. Cea mai mare creştere în România se înregistrează la cancerul colo-rectal, s-a triplat numărul de cazuri comparativ cu nivelul dinainte de 1989”, a mai spus medicul oncolog.

La capitolul prevenţie, medicul susţine că este necesară promovarea unui stil de viaţă sănătos, mai ales în grădiniţe şi şcoli, atât stimularea mişcării în aer liber, a activităţilor sportive cât şi a consumului de fructe şi legume în detrimentul alimentelor de tip fast food.

Vedeţi în continuare, integral, declaraţiile medicului Răzvan Curcă la emisiunea „Testul de sinceritate” pe Alba24.ro.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dr. Muntean Ironim

    luni, 14.10.2013 at 13:42

    Sebesul si poluarea de la firmele de pe platforma industriala.

    Cand treci cu masina iti intra(chiar cu geamurile inchise) un miros urit,insuportabil. Fumurile cu tot felul de poluanti care produc cancer se vad si se simt. Nu ai nevoie de aparatura de masurare. Ma intreb,nedumerit: ce fac cei de la Mediu? Ce face Primaria Sebes, care are un serviciu specializat in protectia mediului si ecologie urbana ? Chiar nu vad nimic ? Ei chiar nu simt mirosul insuportabil? Ce aer infect respira oamenii din blocurile de vis-a-vis de firmele care polueaza? De ce nu iau atitudine oamenii ? Ei trebuie sale ceara consilierilor municipali si primarului sa le asigure aer curat !
    Credeti ca exista o legatura intre poluantii PM 10-CANCERIGEN si FORMALDEHIDA DIN COV- CANCERIGENA si cazurile de imbolnavire de cancer din Sebes?

  2. ion

    miercuri, 16.10.2013 at 13:08

    La lasarea intunericului se ard tot felul de gunoaie si cabluri de catre uni cccetateni ai Sebesului si astfel se degaja un miros insuportabil care este de nesuportat, nu inteleg de ce nu ne apara nimeni de acesti inconstienti care ne inbolnavesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax