Connect with us
Publicitate

Administrație

MEGA control ANAF la persoane bănuite de evaziune fiscală: Sunt vizați românii care și-au cumpărat case, mașini și apartamente

anaf

Publicat

ANAF va începe de la 1 iulie, un control masiv, ce vizează evaziunea fiscală din România. Sunt vizați peste 561.000 de români, care și-au cumpărat case, apartamente și mașini, dar și care au avut cheltuieli ridicate. 

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, a vorbit pe larg la Digi24 despre controlul masiv care va fi realizat de inspectorii instituției, în perioada următoare. 

De la 1 ianuarie, în jur de 215 persoane, care fac parte dintr-un prim lot vor fi verificate de inspectori. În cazul acestora, șeful ANAF spune că analizele fiscale au fost efectuate și totul este clar și că mai mult de atât, toate datele sunt deja în posesia instituției antiraudă.

Potrivit directorului Lucian Heiuș, în acest prim lot, cea mai mare diferență între venitul declarat și cel estimat de ANAF este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt primii vizați de ANAF, de la 1 iulie. Șeful Fiscului, Lucian Heiuș explică strategia prin care se vor face controalele

Heiuș a declarat că acțiuni de genul au mai avut loc și în alți ani, dar ”în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019 am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro”, a precizat acesta, în discuția cu jurnalistul Claudiu Pândaru, de la digi24.ro.

Mai mult de atât, acesta a mai precizat că declarația sa, prin care a anunțat controlul masiv a pus pe jar foarte multe persoane și ca a iscat foarte multe controverse, însă acesta crede că a fost foarte benefică, deoarece a pus lucrurile în mișcare.

Evaziunea fiscală este la cote ridicate în România

”toți specialiștii cifrează undeva în jur la 15 miliarde de euro pe an, evaziune fiscală în România”, a declarat Heiuș. Inspectorii încearcă să meargă pe urma banilor, plecând de la venitul declarat al unor persoane.

Se verifică evoluția banilor în conturi și achiziția de case, mașini și apartamente

Dacă au venitul declarat, inspectorii verifică apoi achiziția de bunuri cu o valoare ridicată. Achiziții de case, mașini, apartamente, terenuri, clădiri sau alte bunuri de valoare.

Heiuș a precizat că ANAF are acces la toate bazele de date, ale primăriilor din România. Mai mult de atât există un protocol de colaborare între ANAF și unitățile bancare din țară. Se poate vedea de la ce sumă a început un cont și la ce suma a ajuns, într-un interval de timp.

De asemenea, aceștia au verificat și cazuri în care asociații își împrumută propriile societăți comerciale. Șeful ANAF a mai declarat la Digi24 că inspectorii au realizat și un bilanț al fenomenului de împrumut mai sus menționat.

Cum calculează inspectorii

Dacă diferența între venitul declarat și cel estimat e mai mare de 10% și mai mult de 50.000 de lei, numim „neconformare la declarare”. Făcând diferența între venitul estimat de ANAF și venitul declarat, trebuie să se îndeplinescă două condiții. Să fie mai mare cu 10% decât venitul declarat, și nu mai puțin de 50.000 de lei. Este un prag, a explicat Heiuș la digi24.

Primele dosare deja sunt pregătite

”Avem deja pregătit undeva în jur de 215 de dosare de analiză de risc efectuate, clarificate, care pot să fie trimise spre efectuarea inspecțiilor.

Vă pot spune la cei aproximativ 215, pentru că acolo avem analiza amănunțită, că cea mai mare diferență între venitul estimat de noi și venitul declarat de persoana respectivă este de 22 de milioane de lei, în jur de 4 milioane de euro, iar cea mai mică este în jur de 400.000 de euro. Deci, care sunt clare, lucrate.

Vorbesc doar de ce am putut să identificăm strict la vedere. Când vom face cercetări mai amănunțite este posibil să ajungem chiar mai departe. Avem posibilitatea să verificăm conturi chiar în alte state”, a explicat șeful ANAF, față în față cu jurnalistul de la digi24.

Cum se va desfășura controlul

Persoana vizată va primi un aviz prin care va fi anunțată că va avea parte de un control la situația fiscală:”i se dă un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declarație de patrimoniu și de venit, poate să mai ceară o amânare de 30 de zile. Poate să depună și documente prin care să justifice sumele respective”, a mai precizat Lucian Heiuș.

După ce a depus toate documentele de justificare, începe verificarea propriu zisă. ”Ajungem, sau nu ajungem la un numitor comun, se stabilește suma impozabilă, se calculează impozitul și accesoriile aferente, diferența pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească, se emite decizia de impunere, și ea poate să fie achitată, sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Poate să ajungă și în instanță, atunci situația devine publică și se poate vedea cine este persoana”, a mai precizat acesta la Digi24.

De asemenea Lucian Heiuș a mai declarat că până la faza de instanță, persoana în cauză nu va fi făcută public, deoarece se află sub un secret fiscal.

sursă digi24.ro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    sâmbătă, 25.06.2022 at 18:37

    Au lucrat în străinătate,i-au împrumutat rudele, apropiații, etc și se rezolvă treaba.Made in Romania !

  2. pilu

    sâmbătă, 25.06.2022 at 18:58

    Păi da mă, că de marii evazionişti nu vă puteţi atinge că vă schimbă sistemul.Parcă scria prin ziare acum vreo doi ani că Negoiţă avea datorii de 260 milioane la buget. Ce aţi făcut, i-aţi şters datoriile sau a acumulat în continuare. Da cele 40 mil. de euro a lui Voiculescu ? Daţi pe ăia cu câte o maşină în plus! Câţi dintre voi fac parte din acest program, luaţi la control ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate