Educație
Ministerul Educației adaptează calendarul și procesele de finalizare a anului școlar: Măsuri luate la Bacalaureat și Titularizare
Ministerul Educației adaptează calendarul și procesele de finalizare a anului școlar cât și cele referitoare la evaluările naționale, în funcție de evoluția în contextului dat, a explicat ministrul Ligia Deca, duminică, la începutul ședinței de Guvern.
Potrivit acesteia, probleme de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat urmează să fie echivalate cu mediile din anii de liceu. De asemnea, inspecțiile la clasă nu o să fie luate în considerare la concursul de Titularizare 2023.
Citește și Anunțul sindicatelor din învățământ după consultările cu Guvernul: Cine decide dacă se continuă greva sau nu
Echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat cu mediile la disciplinele relevante din anii de liceu
„În OUG de astăzi sunt trei măsuri. Una referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea ușurează practic tot ceea ce înseamnă calendarul examenul de Bacalaureat și reușim astfel cu această echivalare să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat în așa fel încât copiii să termine la data la care se așteaptă și să poată merge mai departe pe parcursul lor educațional”, a explicat ministrul Educației.
Vezi și DOCUMENT: OUG pentru creșterea salariilor în învățământ, publicată. Salariile de bază cresc cu 1300 de lei. LISTA cu funcțiile
Perioada în care se va desfășura acest procest de echivalare este prevăzută între 12 și 21 iunie și rămâne valabil faptul că aceste probe de competență pot fi echivalate cu certificate obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine și la examene cu recunoaștere europeană pentru recunoașterea competențelor digitale.
În lipsa acestor certificate, echivalarea se va face pe baza mediilor din timpul liceului.
Spre exemplu, pentru nivelul de competență digitală, echivalarea se va face în baza mediei aritmetice obținute la disciplina Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC) în clasele a IX-a respectiv a X-a.
Pentru examenul de Bacalaureat, probele scrise sunt programate în perioada 26 – 29 iunie, iar pentru Evaluarea Națională între 19 și 22 iunie.
Modificări la concursul de ocupare a posturilor didactice – Titularizare 2023
„A doua măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă. Adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare, motivul fiind numărul mare de inspecții care nu au putut fi efectuate în acestă perioadă afectată de protest. Avem nevoie ca toți candidații care pot să intre în concursul de titularizare să poată face acest lucru pentru a avea resursa umană în toamnă necesară pentru desfășurarea procesului de învățământ”, a precizat Ligia Deca.
Astfel, în acest an, concursul constă doar în susținerea probei scrise, renunțându-se la inspecția la clasă sau la proba practică.
Potrivit ministrului, circa 60% dintre inspecții nu se pot efectua. Acestora li se adaugă celor peste 1.500 de probe practice neefectuate (circa 70% din totalul probelor practice).
Evaluarea de diagnostic de la clasa a VI-a nu se va susține
„A treia măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a VI-a, cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuam anual în sistem, în acest an școlar nu se va mai susține.
Din nou subliniez, probleme scrise atât ale Evaluării Naționale de la sfârșitul clasei a VIII-a, cât și probleme scrise ale examenului de Bacalaureat rămân în același calendar”, a precizat ministrul Educației, Ligia Deca.
Perioada de încheiere a situațiilor școlare pentru clasele a VIII-a și a XII-a, prelungită
„Conform calendarului actual, pe 13 iunie ar fi trebui să se termine perioada de închiere a situațiilor școlare pentru clasa a VIII-a și pentru clasa a XII-a sau clasa a XIII-a la seral și frecvență redusă. Această dată se va prelungi până pe 16 iunie. În cazul celorlalte clase nu se impun în acest moment modificări, ele având cursuri până pe 16 iunie. Practic toți elevii trebuie să aibă situația încheiată până pe 16 iunie.
La fel, înscrierile pentru Bacalaureat și pentru Evaluarea Națională se vor prelungi până pe 16 iunie”, a explicat ministrul Educației.
Ce include Ordonanța de Urgență adoptată duminică de Guvern
Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern include o serie de măsuri pentru protejarea intereselor elevilor și încheierea în bune condiții a anului școlar 2022-2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.
Actul normativ prevede:
- La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
- În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează.
- Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecția la clasă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News