Actualitate
Preţul carcasei de miel în pieţele din Alba. De unde vă puteţi cumpăra carnea pentru masa de Paşte
Mai sunt câteva zile până la Duminica Paştilor, în care toţi românii se vor putea înfrupta din tradiţionala friptură de miel. Dacă încă nu v-aţi socotit bugetul pentru masa de Paşte, trebuie să ştiţi că preţul cărnii în carcasă este estimat la 22 de lei/kg, dar poate ajunge şi la 28 de lei/kg. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba, Horea Moruţan, preţul pentru miei vii ar putea ajunge la 12-13 lei/kg. Sacrificarea şi comercializarea mieilor a început de miercuri.
Preţurile pentru carnea de miel din pieţele agroalimentare din Alba vor respecta regulile cererii şi ofertei, astfel că, potrivit medicului veterinar Horea Moruţan, preţul de vânzare la carcasă este estimat la aproximativ 22 de lei pe kilogram, chiar dacă vânzătorii cer până la 28 de lei pe kilogram. Pentru miel viu, preţul ar fi de 12-13 lei pe kilogram. Potrivit şefului Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba, preţul de vânzare pentru miei, en-gros, a fost de 10-11 lei/kg.
Potrivit reprezentanţilor DSVSA Alba, au fost aprobate temporar nouă centre de sacrificare a mieilor în mai multe localităţi. În Alba Iulia şi Câmpeni vor fi deschise câte două astfel de unităţi.
Este vorba despre centre pe lângă primăriile din Sebeş, Ocna Mureş, Aiud, Teiuş şi Abrud.
La Câmpeni, sunt aprobate centrele temporare de sacrificare a mieilor aparţinând firmelor Alimpan SRL şi Compil Moţul SRL
La Alba Iulia, sunt autorizate unităţile Marius Prod – pe strada Livezii şi Uţu SRL, în Miceşti. Potrivit DSVSA, din centrele de tăiere, carcasele de carne vor fi transportate cu maşini autorizate, în halele agroalimentare din zonele Centru şi Cetate, în Alba Iulia.
De asemenea, sunt autorizate următoarele abatoare pentru sacrificarea cărnii de miel:
Blaj: SC Montana Popa SRL
Mesentea: SC Carmes Alba SRL
Ighiu: SC Transeuro SRL
Vinţu de Jos: SC Mercado SRL
Cugir: Asociaţia Crescătorilor de Animale.
Reprezentanţii DSVSA Alba ma precizează că sacrificarea mieilor, destinaţi consumului familial în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale se va face numai în centrele de sacrificare temporară, administrate de primării prin intermediul medicilor veterinari şi în abatoarele autorizate sanitar veterinar, din judeţul Alba.
Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii poate fi comercializată atât la faţa locului, cât şi în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar, aparţinând de primăriile din judeţ.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală se va asigura personalul sanitar-veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.
La sediul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba se va asigura permanenţa, inclusiv sâmbăta şi duminica, între orele 8.00-16.00. Consumatorii pot sesiza abateri de la normele în vigoare, înregistrate pe teritoriul judeţului Alba la numărul de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripţiilor sanitar-veterinare teritoriale.
Circumscripţiile Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Alba:
CSVSA Alba I: 0258/816217
CSVSA Alba II: 0258/835701
CSVSA Aiud: 0258/861658
CSVSA Blaj: 0258/710102
CSVSA Cîmpeni: 0258/771514
CSVSA Cugir: 0258/751724
CSVSA Ocna Mureş: 0258/870838
CSVSA Sebeş: 0258/731038
CSVSA Teiuş: 0258/851717.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News