Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Alba Iulia a prezentat LISTA CHELTUIELILOR pentru trei lucrări controversate din Cetate. Prețul cu tot cu ”discount”: 3,66 milioane euro


Publicat

Muzeul Principia1Primăria Alba Iulia a prezentat, luni, situaţia în urma recepţiei lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în timpul proiectului ”Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia Fortificația de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior și mobilier urban – zona interioară”. Este vorba despre construcţia Sitului Roman Principia, a Drumului Roman Via Principalis şi a grupului sanitar lângă clădirea Ierihon. Potrivit administraţiei locale, față de valoare estimată în contract de 16.507.213,58 lei (fără TVA), după executarea tuturor lucrărilor s-a notat o economie de 26.614,77 lei. Astfel, suma de execuţie este de 16.480.598,81 lei (fără TVA).

situl roman principia”Lucrarea a fost foarte greu de susținut financiar, pentru că din luna iunie, fără nici o explicație și fără nici o motivare, nu am mai primit din partea autorității de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) nici o plată. Practic, avem cereri de finanțare care ar trebui să fie onorate, de aproape 9.000.000 de lei, fără TVA. Proiectul a fost susținut de către municipiul Alba Iulia din fonduri proprii, respectiv dintr-un credit contractat din 2012”, a declarat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Alba Iulia, Silvia Moldovan.

Celelalte obiective s-au derulat conform calculelor și ”astfel a fost suficient să decontăm și această lucrare”, potrivit sursei citate.

Cele trei amplasamente puse în valoare sunt:

principiaSit Roman – Principia, aparținând castrului Legiunii a XIII-a Gemina, zona de Nord a squarului central a Cetății, la Sud de tronsonul strada N. Iorga. Principalele lucrări privind punerea în valoare a sitului Roman – Principia, aparținând castrului Legiunii a XIII-a Gemina, sunt următoarele:

– realizarea unei structuri din metal și sticlă pentru protecția sitului cu învelitoarea concepută sub forma unei cărți deschise;

– reîntregire / restaurare ziduri existente, coloane;

– amenajare zonă tezaur;

– realizare pasarelă acces dinspre latura de est;

– amenajare gradene;

– realizare instalație de încălzire, climatizare, instalații electrice;

– amenajare lapidarium;

– repoziționarea și reconstruirea portalului ca punct de acces în perimetrul expozițional;

– împrejmuire;

– dotări – elemente reîntregire atmosferă, sistem supraveghere video, alarmă, panou informativ, display.

Citește și ”DeLapidarium” PRINCIPIA: De ce investiţia de 3,5 milioane de euro din Piaţa Cetăţii din Alba Iulia nu este încă deschisă vizitatorilor

Citeşte şi Muzeul PRINCIPIA n-a fost inaugurat pentru că n-a fost finalizat. Hala din oțel și sticlă de 3,5 milioane euro trebuia terminată în februarie 2014

Citeşte şi FOTO: Trei statui noi, turnate în bronz “veghează” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, în situl “Principia”

IMG_4032Drum Roman N-S – VIA PRINCIPALIS, zona de intersecție a străzii Mihai Viteazul cu strada Mitr. Al. Sterca Șuluțiu:

– marcare drum roman, amenajare pavaj roman + coloane;

– montare plăci din bronz pentru marcarea drumului roman;

– restaurare ziduri existente;

– reîntregire ziduri;

– realizare zid sprijin;

– instalații de drenaj, electrice;

– panou info;

– realizare panou din structură metalică și sticlă ce reflectă imaginea continuării drumului roman;

– împrejmuire.

vestigiu zid medieval 1Zona grupului sanitar, între clădirea Ierihon și Statuia lui Mihai Viteazul, zid medieval:

– operațiuni de conservare și restaurare zid medieval (preconsolidare structurală elemente detașate culiant, consolidare, marcarea zonelor consolidate și restaurare cu mortar medieval cu colorant alb, etc.);

– montat compartimentări interioare, uși interioare, tavane suspendate, pardoseli piatră naturală și placare pereți piatră naturală;

– realizare instalații sanitare interioare (exclusiv montare obiecte sanitare), electrice, ventilație/încălzire, sistem odorizare automat;

– sistem supraveghere video, sistem control acces, sistem audio;

– montat platformă mobilă pentru persoane cu handicap;

– montat mobilier interior și panou info.

Valoarea rezultată după executarea tuturor lucrărilor este de 16.480.598,81 lei fără TVA – cu proiectare, cercetare și asistență tehnică incluse, din care:

– sit Principia = 11.316.351,81 lei

– Zid medieval (grup sanitar) = 1.345.419,14 lei

– drum roman = 1.754.050,66 lei

– dotări (mobilier interior grup sanitar, panouri info) = 126.342,20 lei

– elemente reîntregire atmosferă – 6 buc. = 1.030.035,00 lei

– proiectare = 400.000 lei

– asistență tehnică = 200.000 lei

– cercetare arheologică = 302.400 lei

Achiziția lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului ”Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia Fortificația de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior și mobilier urban – zona interioară” s-a făcut în baza unei licitații publice deschise, organizată de Primăria municipiului Alba Iulia, în urma căreia s-a încheiat contractul de lucrări nr. 49904/17.06.2013 cu asociația Corint SRL, Corint Grup SA, General Game SRL, Lăncrăjan Franchini Gheorghe LE SRL, prin liderul de asociație Corint SR, în valoare de 16.507.213,58 lei (fără TVA), cu o durată de 16 luni, cu începere  din data de 9.07.2013.

Obiectivul este cuprins la finanțare în cadrul Contractului de finanțare nr. 887/2010 prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere – Domeniul major de intervenție 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană având ca Organism Intermediar Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Autoritatea de Management Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Valoarea totală a proiectului este de 76.087.835,63 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă diin FEDR 47.982.082,28 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național 10.539.934,69 lei, contribuția beneficiarului 17.565.818,66 lei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

A murit un EROU al județului Alba. Emil Drăgan, în vârstă de 100 de ani, a fost veteran de război și deținut politic

Publicat

Veteranul de război și deținutul politic, colonelul în rezervă Emil Drăgan, din Galda de Jos, a decedat vineri spre sâmbătă noaptea. 

Intelectual fin, cu studii economice, pedagogice și militare, a ajuns pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei.

În Ungaria a fost luat prizonier de către nemți, unde a suferit de foame cruntă, fiind nevoit să mănânce usturoi salbatic și iarbă. Timp de șase luni a fost închis și în lagărele din Kaisersteibruck și Oranienburg.

Întors acasă, după ce a revenit la greutatea normală (slăbise 50 de kg), și-a continuat studiile și brusc a intrat într-un alt război, cel cu regimul comunist.

Era copil de chiaburi, fapt ce i-a adus cinci ani de detenție politică la Constanța și multe alte suferințe.

Nu s-a căsătorit niciodată de teama comuniștilor ca aceștia să nu le facă rău celor dragi.

Ultimii ani din viață i-a petrecut la Galda de Jos, fiind în grija exemplară a familiei Ghiura, acolo unde a fost vizitat în ultimii ani de elevii militari și reprezentanți ai Armatei Române.

Emil Drăgan, la împlinirea vârstei de 100 de ani

În urmă cu cinci luni, de ziua lui, a avut parte de o aniversare deosebită, Emil Drăgan împlinise atunci 100 de ani.

O viață în care a trăit toate nefericirile unui secol

Emil Drăgan, fiul morarului Aron Drăgan, s-a născut la 10 noiembrie 1920 în comuna Galda de Jos, din județul Alba.

La nici 23 de ani, se afla pe frontul de apus, în prima linie, a luptei pentru eliberarea Transilvaniei.

Era înregimentat ca ofițer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”.

Când a fost luat pe front, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Brașov.

Din cauză că erau fii de chiabur și nu au acceptat colaborarea cu sistemul, Emil Drăgan și fratele său, Liviu Drăgan, au fost arestați politic timp de 5 ani, în 1949, sub acuzația de „crimă de nedenunțare a uneltirii contra ordinii sociale”.

Un alt frate căzuse pe front, iar tatăl lor, Aron Drăgan, a fost închis și el de comuniști, timp de 12 luni, la vârsta de 70 de ani.

Emil Drăgan a fost închis la Constanța, Aiud și Gherla, o perioadă cumplită care l-a marcat profund.

”Să plângi și să nu-ți mai curgă lacrimile”

După ce a săpat timp de trei ani de zile la Canal, până ce în palmele lui se putea citi suferința, Emil Drăgan avea să vadă și ororile închisorii aiudene.

La vârsta de 33 de ani, în martie 1954, ieșea din închisoarea de la Gherla. Stigmatizat de statutul de pușcăriaș politic, Emil Drăgan s-a întors acasă cu gândul de a deveni profesor, însă regimul comunist i-a cerut să fie colaborator al securității.

A refuzat, iar acest lucru i-a adus o „pedeapsă” de 21 de ani, timp în care a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal.

Cu prilejul zilei sale de naștere, când a fost întrebat de ororile perioadei comuniste, Emil Drăgan a mărturisit, după 70 de ani, că închisoarea de la Aiud a fost un iad înfricoșător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile.

Acolo, spune Emil Drăgan, „oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, și să nu-ți mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai! Ochii erau seci!”

Toți cei care l-au cunoscut îi mulțumesc din suflet pentru lecțiile de viață oferite cu atâta drag.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Accident pe pârtia de la Șureanu. O femeie s-a rănit după ce s-a ciocnit cu un alt schior. A intervenit elicopterul SMURD

Publicat

Serviciul Public Județean Salvamont Alba alături de Inspectoratul General de Aviație au intervenit în zona Domeniului Schiabil Șureanu (județul Alba) pentru acordarea primului ajutor a unei femei care a suferit un accidentat. 

Potrivit reprezentanților Salvamont Alba, aceasta s-a ciocnit cu un alt schior.

Femeia a suferit un traumatism cranio cerebral, traumatism facial cu pierderi de cunoștință temporară.

Aceasta a fost evacuată cu un ajutorul unui elicopter SMURD Târgu Mureș.

Sursă: Salvamont Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

4.310 de noi cazuri noi de COVID în România. 139 de pacienți și-au pierdut viața iar aproape 1500 luptă în secțiile ATI

Publicat

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În ultimele 24 de ore, 139 de pacienți au decedat, iar 1.492 de persoane sunt internate la ATI. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 625 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 10 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.002.865 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

902.239 de pacienți au fost declarați vindecați.

Citește și: LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: Carantina obligatorie pentru cei care vin din 44 de state

Până astăzi, 25.006 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

139 de decese

În intervalul 09.04.2021 (10:00) – 10.04.2021 (10:00) au fost raportate 139 de decese (64 bărbați și 75 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 7 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 29 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 51 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 39 decese la categoria de peste 80 de ani.

128 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 4 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 7 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.337. Dintre acestea, 1.492 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.962.658 de teste RT-PCR și 703.882 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.044 de teste RT-PCR (13.546 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.498 la cerere) și 9.621 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 62.736 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 16.274 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.063 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 107 persoane.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LISTA: Incidența cazurilor de COVID pe fiecare localitate din Alba. 118 de infectări noi, descoperite în ultimele 24 de ore

Publicat

Județul Alba a înregistrat 118 cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba sâmbătă, 10 aprilie.

În judeș sunt 1418 cazuri active și o incidență de 3,56 de infectări la mia de locuitori.

Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în mediul urban, 93. Dintre acestea, aproximativ o treime sunt din muncipiul Alba Iulia.

Până acum, 17.543 de persoane infectate cu Sars-Cov în județul Alba s-au vindecat.

S-au înregistrat 539 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate 519 de probe (154 la DSP și 365 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 193,526.

Mai jos, redăm situația infectărilor pe fiecare localitate și a incidenței comunicate de către reprezentanții DSP Alba.

Mediul urban

Alba Iulia 34

Abrud 3

Aiud 7

Baia de Arieș 2

Blaj 9

Câmpeni 4

Cugir 17

Ocna Mureș 8

Sebeș 8

Teiuș 1

De asemenea a fost înregistrat un caz de infectare în Italia.

Mediul rural

Arieșeni 1

Cergău 2

Ciugud 2

Crăciunelu de Jos 1

Galda de Jos 2

Ighiu 2

Întregalde 1

Lunca Mureșului 1

Lupșa 1

Rădești 1

Sântimbru 2

Săsciori 1

Șibot 2

Sohodol 1

Șpring 1

Unirea1

Valea Lungă 1

Vințu de Jos 1

Incidența pe localități

7 orașe și comune din județul Alba au în prezent o incidență mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori. În top se află Sălciua și Rimetea, urmate de Stremț și Ocna Mureș.

LocalitatePopulațieIncidență
   
SĂLCIUA143412.55
RIMETEA99912.01
STREMŢ24409.43
ORAŞ OCNA MUREŞ139847.08
LIVEZILE12076.63
BLANDIANA9116.59
MUNICIPIUL ALBA IULIA764756.13
GÂRBOVA21525.11
SÂNTIMBRU30294.95
IGHIU70294.84
VINŢU DE JOS55164.53
ORAŞ ABRUD52484.38
METEŞ27864.31
MUNICIPIUL AIUD253994.29
ORAŞ CUGIR256974.12
MUNICIPIUL BLAJ207763.90
ORAŞ TEIUŞ72363.87
LOPADEA NOUĂ25913.86
CERU-BĂCĂINŢI2663.76
MUNICIPIUL SEBEŞ329283.55
MIRĂSLĂU19833.53
CIURULEASA11493.48
CIUGUD32643.37
PIANU35833.35
CUT12753.14
GALDA DE JOS44833.12
SĂLIŞTEA23722.95
DAIA ROMÂNĂ31292.88
CRĂCIUNELU DE JOS21332.81
BUCERDEA GRÂNOASĂ22722.64
UNIREA49282.64
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ38092.63
BERGHIN19212.60
ALMAŞU MARE12282.44
NOŞLAC18182.20
LUPŞA29352.04
ŞPRING26181.91
SĂSCIORI65111.84
ŞONA43601.83
ŞUGAG28841.73
LUNCA MUREŞULUI25761.55
PONOR6671.50
CÂLNIC20091.49
BUCIUM14191.41
FĂRĂU14971.34
GÂRDA DE SUS15211.31
ROŞIA DE SECAŞ16151.24
ŞIBOT24211.24
MIHALŢ32471.23
ORAŞ CÂMPENI73381.09
ALBAC19711.01
CRICĂU19981.00
DOŞTAT10180.98
VALEA LUNGĂ31510.95
JIDVEI53200.94
BISTRA45600.88
HOPÂRTA11550.87
RĂDEŞTI12900.78
VADU MOŢILOR13390.75
AVRAM IANCU14670.68
SCĂRIŞOARA15510.64
ORAŞ ZLATNA79330.63
ARIEŞENI16270.61
SÂNCEL26010.38
CENADE10100.00
CERGĂU16330.00
CETATEA DE BALTĂ30680.00
HOREA19400.00
ÎNTREGALDE5660.00
MOGOŞ7740.00
OCOLIŞ5480.00
OHABA6470.00
POIANA VADULUI10590.00
POŞAGA9570.00
RÂMEŢ5400.00
ROŞIA MONTANĂ27470.00
SOHODOL16720.00
VIDRA15410.00

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate