Connect with us
Advertisement

Administrație

Primăria Alba Iulia așteaptă investitorii. A pregătit facilități și terenuri GRATUIT. Până acum doar două companii au profitat de ofertă

Publicat

terenuri gratuite alba iulia, investitii Primăria Alba Iulia acordă terenuri gratuite investitorilor care vor să îşi deschidă un business de peste 1,5 milioane de euro în municipiu şi să creeze noi locuri de muncă. Cu toate acestea piaţa investiţiilor pe terenurile oferite gratuit nu este luată cu asalt de oamenii de afaceri, pentru că doar două companii, una românească și una belgiană au avut încredere să îşi dezvolte un business în Alba Iulia.

În urmă cu opt ani, Consiliul Local  a votat înfiinţarea Zonei de Dezvoltare Economică Alba Iulia, definită ca o locaţie de atracţie investiţională.

Terenurile sunt amplasate în imediata apropiere a şoselei de centură, pe DJ 107 spre Drâmbar, în zona „Râtu Mare” unde primăria a pus la dispoziţie parcele suprafaţă de 34,21 ha, respectiv în zona „Râtu Mic” de 13,855 ha.

Avantajele municipiului Alba Iulia pentru a deveni o zonă de interes investiţional au crescut de când a fost terminată Autostrada Orăştie – Sibiu şi s-au început lucrările la Sebeş – Turda. Astfel Alba Iulia este plasată la mijlocul a două culoare rutiere importante.

O suprafaţă de aproximativ 25 de ha din zona Râtul Mare a fost ocupată de companiile Supremia Grup şi VCST, care au „spart” gheaţa şi au deschis două fabrici în urmă cu patru, respectiv doi ani.

Strategia de Dezvoltare cu perspectiva 2024 este o strategie ambiţioasă pe 10 ani, pentru Alba Iulia. Oferă oportunităţi investitorilor privaţi printr-o serie de facilităţi speciale precum oferirea de teren gratuit pentru investiţii de peste 1,5 milioane de euro şi posibilitatea de achiziţie a terenului în discuţie dacă investiţiile depăşesc 5 milioane de euro.

În 2007, consilierii locali au votat trecerea din domeniul public al municipiului Alba Iulia în domeniul privat al municipiului Alba Iulia a imobilelor teren amplasate pe DJ 107 spre Drâmbar, „Râtu Mare” în suparafaţă de 34,21 ha şi Râtu Mic în suprafaţă de 13,855 ha.

„Dezvoltarea economică trebuie susţinută şi încurajată de către autoritatea publică locală din municipiu, în acord cu prerogativele prevăzute în normele legale referenţiale pentru domeniul propriu de activitate. Prin HCL 241/2007 a luat fiinţă Zona de Dezvoltare Economică Alba Iulia, definită ca o locaţie de atracţie investiţională, prin punerea la dispoziţie de către municipiul Alba Iulia, în mod gratuit, operatorilor economici interesaţi, a unor suprafeţe de teren dedicate dezvoltării unor activităţi de producţie sau logistică/servicii”, se precizează în raportul de specialitate al hotărârii.

Potrivit hotărârii de Consiliul Local Alba Iulia din 26 iunie 2007, investitorii trebuie să treacă şi peste un mic „test”, respectiv trebuie să prezinte anumite informaţii legate de activitatea firmei, numărul de locuri de muncă care vor fi create prin noua afacere şi de asemenea prezentarea viitoarei investiţii.

Una dintre cerinţe este şi prezentarea CV-urilor unor persoane care vor fi implicate în noua afacere, dar cu toate astea consilierii locali nu s-au gândit să ceară şi un cazier fiscal.

Toate aceste detalii sunt punctate de la 5 la 20, în funcţie de cerinţă:

Descrierea firmei– 15 puncte

– vor fi furnizate informatii cu privire la firmă – istoria companiei, parteneri, fondatori, echipamente şi utilaje, facilităţi, sedii, vaduri comerciale, parc auto deţinut, etc.

– activităţi economice desfăşurate în prezent

– pentru informaţii suplimentare puteţi prezenta o adresă web

Echipa si managementul firmei– 10 puncte

– o scurtă prezentare a echipelor/oamenilor/departamentelor din firma solicitantă, a modului de organizare şi a echipei de management

– cel puţin 3 CV-uri ale persoanelor cheie implicate în derularea afacerii vor fi ataşate

Cifra de afaceri în ultimii 3 ani, prezentată pe fiecare an în parte – 5 puncte

Prezentarea viitoarei investiţii ce urmează a se realiza în Alba Iulia – 20 puncte

– (maxim 3 pagini), inclusiv previziuni financiare ale veniturilor/cheltuielior ce urmează a fi realizate

Suprafaţa solicitată municipiului Alba Iulia – 5 puncte

Valoarea investiţiei defalcată pe capitole principale componente – 15 puncte

Număr de locuri de muncă estimate a fi create – 10 puncte

Afectează activitatea economică propusă factorii de mediu? – 10 puncte

Dacă da, vă rugăm să descrieţi ce politici investiţionale de ameliorare şi protecţie vor fi promovate?

Durata de materializare a investiţiei – 10 puncte.

Proiectul de hotărâre adoptat în 2007 mai arată că „terenul dat în folosinţă gratuită unei firmei care investeşte cel puţin 5 milioane euro în active corporale fixe, va putea fi vândut direct acesteia, dar nu mai devreme de finalizarea investiţiei, la preţul pieţei imobiliare, stabilit printr-o evaluare independentă”.

zona parcelata Managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan a spus că până în acest an au fost investitori doritori să îşi deschidă un business pe aceste terenuri, dar din anumit motive unii au renunţat, iar cu alţii s-a reziliat contractul pentru că lucrările nu au mai început.

„Şi-au exprimat interesul Pomponio (foto), cu care am şi semnat contract şi apoi am fost nevoiţi să reziliem pentru că nu a mai început investiţia, Giro (foto) care până la urmă s-a dus la Vinţu de Jos. Majoritatea firmelor care au renunţat la terenul gratuit au invocat criza. Unii au renunţat la investiţie pentru că le era teamă de inundaţii, s-au gândit că digul de pe Ampoi nu ar face faţă şi ar putea fi un risc.

În decursul anului trecut au fost purtate discuţii cu investitori, trimişi de ambasadorii care au venit în vizită la Alba Iulia. Nu am avut asalt de solicitări, deşi noi am pus la dispoziţie teren gratuit, nu i-am condiţionat exagerat”, a declarat Nicolaie Moldovan.

În ceea ce priveşte anumite facilităţi de care investitorii pot beneficia, managerul municipiului Alba Iulia a precizat că „faţă de condiţiile iniţiale stabilite în hotărârea 241/2007 am mai adus anumite ajustări, dar fără să altereze spiritul hotărârii iniţiale. Suntem dispuşi să negociem şi să fim flexibili în raport cu investitorul şi cadru legal. De exemplu noi în hotărâre i-am condiţionat în 18 luni să se apuce de execuţie, să aibă proiectul autorizat şi să înceapă lucrările. Dacă apare ceva şi nu au reuşit în 18 luni să se apuce de treabă, printr-o hotărâre de consiliu putem cere o prelungire de termen de două luni”.

Până în prezent două mari companii au spart „gheaţa” şi au făcut investiţii de zeci de milioane de euro pe terenurile oferite de primăria Alba Iulia. Este vorba despre Supremia, cea mai mare fabrică de condimente alimentare şi compania belgiană VCST Automotive Production.

supremia În ianuarie 2011 a fost inaugurată cea mai mare fabrică de condimente alimentare aparţinând firmei „Supremia Grup”şi totodată cea mai mare investiţie realizată în municipiul Alba Iulia în ultimii 26 de ani. Investiţia se ridica la acea vreme la valoarea de 9 milioane de euro, fabrica fiind construită  în doar 8 luni.

Fabrica de ingrediente alimentare a fost construită pe un teren de 50.000 mp pus la dispoziţie de Primăria Municipiului Alba Iulia, în urmă cu aproape 8 ani. Contractul cu administraţia locală pentru cumpărarea acestui teren a fost semnat, tranzacţia însemnând aproximativ 380.000 de euro.

Citeşte şi FOTO: „Supremia Grup” – cea mai mare fabrică de condimente din sud-estul Europei, inaugurată oficial

vcst5Construcția fabricii VCST Alba Iulia a început în mai 2012 şi a fost inaugurată în iulie 2013, fiind rezultatul unei investiții de 30 de milioane de euro. Fabrica se întinde pe o suprafață de 30.000 mp, însă compania mai are un teren disponibil de 18.000 mp, achiziționat de la primărie, pe care speră să extindă investiția în curând. Anul trecut reprezentanţii companiei anunţau că lucrează 156 de oameni, însă în acest an numărul angajaţilor ar putea ajunge la 220.

VCST este lider mondial în fabricarea roților dințate, iar fabrica din Alba Iulia produce roți dințate pentru Paccar/DAF, Perkins/Caterpillar, Ford, GM/TKP şi Volkwagen.

Citeşte şi FOTO-VIDEO: Noua fabrică VCST, inaugurată la Alba Iulia. Compania își propune să mai angajeze 140 de persoane până în 2014

Citeşte şi Compania belgiană VCST Automotive Production Alba estimează o cifră de afaceri de 17 milioane de euro pentru 2015. Numărul angajaţilor va ajunge la 220

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ispas Daniel

    vineri, 06.02.2015 at 18:09

    Povesti pe pitã. Toti tinerii din Alba care vor un job non bugetar, cauta in alt oras. Cluj, Sibiu, Timisoara, Brasov
    In Alba fara pile serioase, cu 5+ ani experienta, profesionist…nu gasesti nimic absolut
    Oras medieval turistic, trist.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement