Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Răspunderea penală a firmelor nu va mai fi luată în considerare la procedurile de achiziții publice. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

seap licitatii achizitii publice Parlamentarii propun abrogarea articolului care se referă la excluderea de la procedurile de achiziție publică a societăților și reprezentanților acestora care au dosare penale. Inițiativa pusă în dezbatere publică la Senat este susținută de argumentele că aceste excluderi, fără o decizie definitivă a instanței, încalcă principiul prezumției de nevinovăție și Constituția României.

Propunerea legislativă pentru modificarea articolului 167 alineatul (4) din Legea privind achiziţiile publice nr. 98/2016 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 octombrie.

Potrivit inițiatorilor, „până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive prin care se stabilește vinovăția unei persoane, față de care se derulează o procedură judiciară, aceasta se consideră nevinovată, ceea ce înseamnă că orice efect legal negativ sau consecință juridică legate de faptul existenței unui proces penal în curs, în cadrul căruia persoana în cauză are calitatea de inculpată, nu poate determina interdicții, incapacități sau alte limitări ale drepturilor acesteia”.

„Atâta timp cât o persoană este considerată nevinovată, în lipsa unei justificări obiective și necesare, apare ca fiind discriminată în raport cu ceilalți operatori economici care doresc să participe la o procedură de atribuire a contratului de achiziție publică sau acordului-cadru”, se justifică în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Potrivit art. 167, alin. (4) din Legea nr. 98/2016, excluderea din procedura de atribuire a contractului de achiziție publică sau a acordului-cadru are loc și în situația în care operatorul economic sau una dintre persoanele prevăzute la art. 164, alin. (21) este supusă unei proceduri judiciare de investigație în legătură cu săvârșirea uneia sau unora dintre faptele prevăzute la art. 164 alin. (1).

Vezi şi ANI: A fost promulgată Legea de prevenire a conflictului de interese în atribuirea achiziţiilor publice. Obligaţiile autorităţilor contractante

Inițiatorii proiectului legislativ spun că sunt de acord cu alte măsuri pe care legiuitorul le poate lua pe durata unui proces penal, cum ar fi măsurile asiguratorii sau cele preventive, iar interdicția de participare la o procedură de atribuire să fie instituită, eventual, de un judecător de drepturi și libertăți, până la o decizie definitivă.

Proiectul prevede modificarea legii privind achizițiile publice nr. 98/2016, în sensul că articolul 167, alin. (4) se abrogă.

sursa: legestart.net, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax