Connect with us
Advertisement

Educație

Redeschiderea școlilor, de astăzi. Noutățile semestrului al doilea, reguli, scenarii și alte detalii pentru elevi și profesori

Publicat

Peste 30.000 de elevi din județul Alba încep școala în clase, de astăzi, în semestrul al doilea potrivit celei mai recente decizii a autorităților. Alți aproximativ 18.000 vor face ore online.

Prin Hotărârea CJSU Alba nr. 27/6 februarie 2021, au fost decise scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județul Alba, pentru săptămâna 8-12 februarie 2021.

Potrivit acesteia, în scenariul roșu sunt municipiul Alba Iulia și comunele Mogoș, Daia Română, Ciugud și Meteș. În aceste localități, merg la școală doar elevii din învățământul primar și copiii de grădiniță.

În scenariul galben, în care fac școală fizic preșcolarii, elevii din învățământul primar și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, sunt 55 de unități de învățământ cu statut de persoană juridică (cu structuri arondate) din localitățile: Aiud, Blaj, Sebeș, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș, Câlnic, Cetatea de Baltă, Ciumbrud, Crăciunelu de Jos, Galda de Jos, Ighiu, Jidvei, Livezile, Mihalț, Pianu de Sus, Săliștea, Săsciori, Sântimbru, Stremț, Șibot, Șona și Unirea.

În scenariul verde, în care toți preșcolarii și elevii merg la grădiniță, școală, liceu sunt unitățile de învățământ din Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Zlatna, Albac, Almașu Mare, Arieșeni, Avram Iancu, Berghin, Bistra, Blandiana, Bucerdea Grânoasă, Bucium, Cenade, Cergău, Ciuruleasa, Cricău, Cut, Doștat, Fărău, Gârbova, Gârda de Sus, Hopârta, Horea, Întregalde, Lopadea Nouă, Lunca Mureșului, Lupșa, Mirăslău, Noșlac, Ohaba, Poiana Vadului, Ponor, Poșaga, Rădești, Râmeț, Rimetea, Roșia Montană, Roșia de Secaș, Sălciua, Sâncel, Scărișoara, Sohodol, Șpring, Șugag, Vadu Moților, Valea Lungă, Vidra, Vințu de Jos.

Vezi și LISTA: OFICIAL- Cine merge la școală în Alba de luni, 8 februarie. Scenariul pentru fiecare unitate de învățământ din județ

Scenariile decise pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie:

Scenariul 1, verde: Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori

– participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicare tuturor normelor de protecţie

Scenariul 2, galben: Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori

a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie

Scenariul 3, roșu: Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori

a) Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar

b) Participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu

Precizări IȘJ Alba: ”începând de luni, 8 februarie 2021, în județul Alba aproximativ 30.140 de elevi revin la școală, în timp ce peste 18.000 de elevi continuă cursurile on-line.

Pentru a asigura pregătirea optimă a spațiilor de învățământ în acest context, Inspectoratul Școlar Județean Alba a organizat vineri, 5 februarie 2021, videoconferințe cu directorii unităților de învățământ din județ. Din discuțiile cu aceștia reiese că toate școlile sunt pregătite să reînceapă cursurile față în față, procedurile elaborate la nivelul fiecărei unități în luna septembrie a acestui an școlar fiind în conformitate cu dispozițiile ordinului comun amintit. Conducerea ISJ Alba a solicitat o informare rapidă și corectă a părinților prin intermediul învățătorilor și a profesorilor diriginți.

Inspectoratul Școlar Județean Alba va sprijini toate unitățile de învățământ din județ, atât prin asigurarea materialelor de dezinfecție necesare, cât și prin suport de specialitate. Considerăm oportună întoarcerea la școală pentru dezvoltarea personală a elevilor și recomandăm cadrelor didactice să îi sprijine emotional în această perioadă de reacomodare”.

REGULI pentru școală în semestrul al doilea

Potrivit Ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cursurile se suspendă la o clasă din învăţământul primar sau o grupă de grădiniţă la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2,.

Cursurile clasei respective se suspendă în această situaţie pentru o perioadă de 14 zile.

La clasele din învăţământul gimnazial, liceal sau profesional, cursurile se suspendă la două cazuri confirmate.

„În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă”, se arată în ordin.

Vezi și Sfaturi pentru profesori și elevi din partea experților în sănătate publică

La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia, iar conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz, mai prevede documentul.

La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile.

Vezi Ordinul comun privind deschiderea școlilor. VARIANTA FINALĂ a DOCUMENTULUI cu măsurile din învățământ aplicate din 8 februarie

Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru între elevi

Sălile de clasă vor fi aerisite înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul zilei.

Se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau interacţiune strânsă între elevi.

Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască în permanență, în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior.

Vezi DOCUMENT: Ghidul pentru redeschiderea școlilor pe data de 8 februarie. Măsuri de prevenire a infectărilor

Testarea rapidă a elevilor/profesorilor:

Potrivit deciziei autorităților, testarea rapidă se va face, cu acordul părintelui, în anumite cazuri.

”În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.

Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”.

Pentru triaj epidemiologic, MAI/DSU a decis repartizarea testelor rapide (antigen)  în țară astfel: se transferă de laspitale, de la Unități de Primiri Urgențe și de la direcțiile de ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică județene și mai departe pentru unitățile școlare. În județul Alba sunt planificate 29.400 de astfel de teste.

Examene – Evaluare Națională și Bacalaureat 2021

Programele de examen au fost modificate ordin de ministru. A fost aprobată materia pe care elevii de clasa a VIII-a trebuie să o învețe pentru examenul de Evaluarea Națională 2021 și conținuturile pe care elevii de clasa a XII-a trebuie să le pregătească pentru Bacalaureat 2021.

Au fost adaptate la faptul că semestrul I s-a desfășurat în bună parte online și există goluri în predarea materiei.

Evaluare Națională 2021

Materia pentru examenul de Evaluare Națională 2021 la Limba și Literatura Română. PROGRAMA publicată în Monitorul Oficial

Bacalaureat 2021 – Română

Materia pentru EXAMENUL la Limba și literatura ROMÂNĂ pentru BACALAUREAT 2021. Programa a fost publicată în Monitorul Oficial

Bacalaureat 2021 – Matematică

Materia pentru examenul de BACALAUREAT 2021 la MATEMATICĂ. PROGRAMA publicată de Ministerul Educației în Monitorul Oficial

Potrivit calendarului publicat pe site-ul Ministerului Educației, Evaluarea Națională va avea loc în perioada 22 iunie -4 iulie, iar Bacalaureatul între 14 iunie și 9 iulie.

Structura anului școlar 2020-2021

Semestrul al II-lea are 17 săptămâni de cursuri dispuse în perioada 8 februarie 2021 – 18 iunie 2021, astfel:

Semestrul al II-lea (17 săptămâni)

Cursuri: luni, 8 februarie 2021 – joi, 1 aprilie 2021

Vacanța de primăvară: vineri, 2 aprilie 2021 – duminică, 11 aprilie 2021

Paștele Catolic va fi în 2021 pe data 4 aprilie

Cursuri: luni, 12 aprilie 2021 – joi, 29 aprilie 2021

Vacanță de primăvară: vineri, 30 aprilie 2021 – duminică, 9 mai 2021

Paștele Ortodox va fi în 2021 pe data 2 mai

Cursuri: luni, 10 mai 2021 – vineri, 18 iunie 2021

Vacanța de vară: sâmbătă, 19 iunie 2021 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022

Elevii de clasa a XII-a vor avea doar 32 de săptămâni de școală, pentru ei cursurile urmând a se încheia pe 4 iunie 2021. La clasa a VIII-a, numărul de zile de școală este 165 din cauza Evaluării Naționale: vor face 33 de săptămâni de școală, care se încheie pe 11 iunie 2021.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Noile modele de subiecte pentru examen, publicate de Ministerul Educației. Care sunt cerințele

Calendar Examen Evaluare Națională 2021:

7 – 11 iunie 2021: înscrierea la evaluarea națională

11 iunie 2021: încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

22 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

24 iunie 2021: Matematică – probă scrisă

25 iunie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

29 iunie 2021: afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00): depunerea contestațiilor

30 iunie – 4 iulie 2021: soluționarea contestațiilor

4 iulie 2021: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Vezi și BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire pentru examen și calendar

CALENDAR BACALAUREAT 2021 – sesiunea iunie-iulie 2021:

31 mai-4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

14-16 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

16-17 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

18-23 iunie 2021: Evaluarea competențelor digitale – proba D

23-25 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

6-9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement