Connect with us
Advertisement

Economie

SCUMPIRI şi modificări de tarife de la 1 iulie. Ce-i aşteaptă pe români la capitolul „buget” şi finanţări în această vară

portofel bani

Publicat

portofel bani Prima zi din iulie vine cu un val de schimbări pentru buzunarul românilor, unele mai bune și altele mai îngrijorătoare. Lista schimbărilor majore cuprinde majorarea salariului minim de la 975 lei la 1.050 lei şi implicit a amenzilor rutiere, creșterea prețului la gaze cu 12%, creșterea tarifului minim pe oră pentru zilieri, dar și ieftinirea facturilor la energie electrică sau ieftinirea medicamentelor cu până la 20%. 

Totodată, în domeniul finanțelor, din 1 iulie, contribuabilii pot obține certificatul de atestare fiscală și online, prin intermediul serviciului Spațiului public virtual, disponibil pe site-ul ANAF. De asemenea, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice nu vor mai avea nevoie de ştampila instituţiilor subordonate Ministerului Finanţelor.

În domeniul agriculturii, fermierii și alți beneficiari care derulează proiecte pe fonduri europene în agricultură vor putea, din 1 iulie, să depună noi propuneri de proiecte în pomicultură și alte domenii, pentru finanțări în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.

bani Salariul minim pe economie va crește din 1 iulie, cu 75 de lei, ajungând astfel la 1.050 de lei brut. De creșterea salariului minim pe economie de la 1 iulie vor beneficia aproape 1,4 milioane da salariați, potrivit ministrului muncii, Rovana Plumb. Este a doua creștere pe 2015, după cea de la 1 ianuarie, când salariul minim a crescut de la 900 la 975 de lei brut pe lună.

În 2016, este preconizată o nouă creștere, până la 1.200 de lei pe lună.

Citește și Ministrul Muncii: Aproape 1,4 milioane de salariaţi vor avea veniturile mărite după creşterea salariului minim la 1050 lei, de la 1 iulie

terenuri agricoleDe la 1 iulie, odată cu majorarea salariului minim brut pe țară, tariful pe oră a zilierilor va crește de la 5,7 lei la 6,1 lei. În ceea ce privește plata, aceasta poate fi făcută în mai multe feluri și în momente diferite ale colaborării dintre părți.

Legea stabilește o limită inferioară a renumerației acordate zilierilor, chiar dacă aceasta se negociază între părți. Limita depinde de salariul minim brut pe țară, iar orice creștere a acestuia duce automat la majorarea renumerației zilierilor.

Citește și Vești bune pentru zilieri: Tariful minim pe oră crește de la 1 iulie, odată cu majorarea salariului minim pe țară. Domeniile în care pot lucra

filtru politie DN7 ab Începând de la 1 iulie, cresc amenzile rutiere, pentru că salariul minim brut pe economie se majorează de la 975 de lei la 1.050 lei. Astfel, punctul de amendă creşte de la 97,5 de lei, la 105 lei, valoarea acestuia însemnând 10 la sută din cuantumul salariului minim brut pe ţară.

Cea mai mare amendă pentru persoane fizice va fi în valoare de 2.100 de lei, pentru cazuri în care şoferii depăşesc viteza legală cu mai mult de 41 km/oră, conduc vehicule fără ITP valabil ori fără anvelope de iarnă.

Citește și De la 1 iulie, AMENZI mai mari pentru şoferi. Sancţiuni de până la 2.100 lei pentru persoane fizice. Exemple de contravenţii şi infracţiuni rutiere

stalp electrica curent Factura de energie electrică plătită de consumatorul final va scădea în medie cu 0,5 – 1% în semestrul II din acest an, datorită menținerii tarifelor reglementate de energie electrică aprobate prin Ordinul 157/2014 și a impactului reducerii tarifare a contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Menținerea tarifelor reglementate aprobate prin Ordinul 157/ 2014 va conduce la scăderea prețului mediu de revenire al energiei electrice furnizate la tarife reglementate, în semestrul II 2015 față de semestrul I 2015, cu circa 1,5%, scădere datorată reducerii sumelor ce vor fi plătite de clienți pentru componenta de rezervare/abonament (corespunzător creșterii gradului de dereglementare în semestrul II 2015 cu încă 10%)”, a explicat ANRE.

Citește și ANRE: Factura de energie electrică plătită de consumatorul final va scădea cu 0,5 – 1% în al doilea semestru

gaz natural Începând cu data de 1 iulie, gazele se scumpesc cu 12%. Prețul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei va fi de 60 de lei/MWh, comparativ cu 53,3 lei/MWh cât este în prezent.

Guvernul a aprobat miercuri, 1 iulie, prin hotărâre, noul calendar de liberalizare a preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică. Acest calendar prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 prețul va fi de 66 lei/MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Citește și Din 1 iulie, GAZUL este mai scump cu 7 lei pe MWh. Guvernul a aprobat noul calendar de liberalizare a preţului până în 2021

medicamente România va trece, de la 1 iulie, la cel mai mic preț european al medicamentelor, noile prețuri fiind deja cunoscute în domeniul sanitar, potrivit unui anunț făcut de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„De la 1 iulie, România trece practic la cel mai mic preț european, așa cum este normal, ținând cont și de prevederile și reglementările ordinelor de ministru, așa cum confirmă și contextul socio-economic pe care România îl traversează. Prețurile aici nu pot fi similare prețurilor din țările cu alte PIB-uri mult mai puternice decât țara noastră. Au fost purtate discuții și cu Comisia Europeană, cu partenerii internaționali în totalitate — FMI, CE—, cu asociațiile de producători, asociațiile de distribuitori, cu lanțurile de farmacii, ca să asigurăm distribuția și să nu avem deficiențe în aprovizionare și în accesul pacienților către medicamente”, a declarat Bănicioiu, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Totodată va intra în vigoare noul catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), în condiţiile în care existau peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate. Odată cu intrarea în vigoare a noului CANAMED, preţul medicamentelor va scădea cu până la 20%.

Citește și Ministrul Sănătății: Din 1 iulie, România va trece la cel mai mic preț european al medicamentelor

Contribuabilii pot calculator obține certificatul de atestare fiscală și online, începând din 1 iulie. Opțiunea e valabilă prin Spatiul privat virtual al contribuabilului, fără să mai fie nevoie astfel să se deplaseze la ghișeele Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Potrivit Ordinului MFP nr. nr. 572/2015, începând cu 1 iulie, se pot transmite prin intermediul Spațiului privat virtual al contribuabilului (SPV) și ”Certificatul de atestare fiscală” și ”Deciziile referitoare la obligațiile de plată accesorii”. Pentru a obține certificatul de atestare fiscală, contribuabulii trebuie să acceseze SPV, unde pot completa și transmite online cererea pentru eliberarea documentului.

Citește și De astăzi, certificatul de atestare fiscală poate fi obţinut și online. Alte documente ce mai pot fi transmise prin Spațiul privat al contribuabilului

stampile stampila Oamenii de afaceri au obținut, recent, promisiunea Ministerului Finanțelor Publice de se a elimina ștampila din data de 1 iulie a acestui an. Astfel, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice nu vor mai avea nevoie de ştampila instituţiilor subordonate Ministerului Finanţelor. Potrivit unor declarații făcute de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, nu e încă destul de clar cu ce va fi înlocuită aceasta, însă măsura nu va fi luată pentru moment de toate instituţiile statului.

Fostul ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu a declarat că Republica Moldova a renunțat la ștampilă în urmă cu câteva luni și că doar în România și Bulgaria a mai rămas acest concept.

„Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampila. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană în acest caz: România și Bulgaria”, a declarat Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri, la o conferinţă de specialitate.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a adăugat că încă nu este clar cu ce va fi înlocuită aceasta și că măsura nu va fi luată pentru moment de toate instituţiile statului.

Citește și Simplificări suplimentare în zona administrativă, solicitate de oamenii de afaceri. Ștampila va dispărea de la 1 iulie

cirese livada pomi Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, fermierii și alți beneficiari care derulează proiecte pe fonduri europene în agricultură vor putea, din 1 iulie, să depună noi propuneri de proiecte în pomicultură și alte domenii, pentru finanțări în cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Potrivit lui Daniel Constantin, ghidurile solicitantului pentru noile măsuri sunt deja publicate pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Citește și Ministrul Agriculturii: Din 1 iulie se deschid finanțările europene pentru afacerile în pomicultură și alte domenii PNDR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement