Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

STUDIU SOCIOLOGIC: Majoritatea cetățenilor spun ”NU” construirii Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia. Ce doleanţe au albaiulienii

Publicat

monumentul unirii Construirea monumentului Marii Uniri de la 1918, despre care autorităţile locale vorbesc de mai bine de 20 de ani, nu este în topul preferinţelor cetăţenilor din Alba Iulia. Astfel că primele demersuri pentru construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia au fost începute în 1993 de către reprezentanţii unor organizaţii patriotice, iar în ultimii ani aceştia au primit şi sprijinul Prefecturii, Primăriei Alba Iulia, dar şi al unor parlamentari.

Cu toate astea cetăţenii preferă în procent de 80% să fie puse în valoare şi reabilitate obiectivele care deja au un simbol pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918, respectiv Muzeul Unirii şi Catedrala Reîntregirii.

Potrivit datelor din „Barometrul comunităţii locale. Municipiul Alba Iulia 2014”, cetăţenii nu doresc să construirea unui Monument al Unirii, care nu se grăbeşte să ajungă realitate. De doi ani se discută despre acest obiectiv, iar poate acesta este şi motivul pentru care doar 19% din cetăţenii municipiului doresc construirea Monumentului Unirii, pentru că până acum investiţia s-a rezumat doar la nivel de discuţii.

La polul opus însă sunt cetăţeni, care în proporţie de 80% preferă ca administraţia locală să pună în valoare şi să reabiliteze Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii, care sunt deja simboluri ale Marii Uniri de la 1918.

degradare sala unirii 2 Chiar dacă este considerat monument simbol al Marii Uniri, în ultimii ani Sala Unirii a intrat într-o degradare continuă, iar urmele sunt vizibile atât în exteriorul acesteia, cât şi în interior, unde apa de ploaie care pătrunde prin acoperiş a început să afecteze pictura murală.

Directorul Muzeului Naţional al Unirii, Gabriel Rustoiu, afirma anul trecut că sunt probleme cu infiltraţiile apei de ploaie şi este nevoie urgentă de refacerea acoperişului şi restaurarea sau înlocuirea tâmplăriei, costurile fiind estimate la aproape 1,4 milioane de euro.

Citeşte şi REPORTAJ: SALA UNIRII din Alba Iulia. Locul unde delegații din toate colțurile Transilvaniei au votat UNIREA cu ȚARA

Citeşte şi RESTAURAREA Sălii Unirii din Alba Iulia. Parteneriat între CJ ALba şi Universitate pentru renovarea completă a clădirii până în 2018

Construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia este criticată de unii istorici, dar şi de reprezentanţi ai administraţiei, care susţin că în Alba Iulia există deja două monumente simbol: Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii.

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de nouă decenii, însă, din considerente financiare, a fost abandonat și reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.

Cu toate că nu este pe „gustul” populaţiei, de câteva zile, senatorii au aprobat 15 milioane de lei pentru construirea Monumentului Unirii de la 1918, care are trebui finalizat până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Decizia defintivă pentru alocarea acestei sume stă în mâna deputaţilor, care urmează să dea votul final.

În forma aprobată la Senat cu 107 voturi “pentru” şi doar două voturi “împotrivă” şi 9 abţineri, proiectul prevede că suma de 15.388.700 lei va fi alocată în tranşe egale, în perioada 2015-2018.

Proiectul a aprimit aviz negativ la Comisia de buget, pe motiv că “nu au fost îndeplinite procedurile administrative prealabile construirii monumentului, că nu există un proiect al acestuia avizat de Ministerul Culturii, iar aprobarea unei sume fără fundamentare a proiectului nu este posibilă”.

În anii ’90, Ministerul Culturii a organizat şi un concurs de idei pentru realizarea monumentului, concurs reluat în 2008, prin care a fost selectat proiectul sculptorului Mihai Buculei, care presupune realizarea unui monument de piatră de peste 20 de metri înălţime, sub forma unei cruci.

Reamintim că, pe lângă primărie, la nivel local s-au prefectul de Alba şi Nicolae Popa, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean de Iniţiativă, pentru demersuri la Ministerul Culturii şi la Ministerul Finanţelor Publice în vederea realizării acestui obiectiv, respectiv finanţarea şi edificarea Monumentului Marii Uniri.

În luna iunie 2013, monumentul a fost prezentat de către arhitecții Stelian Fleschin și Hedviga Călin, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer. Aceștia precizau atunci că au fost obținute toate avizele de la Ministerul Culturii, necesare începerii construcției, urma să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate, însă costurile nu erau estimate. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 m, operă a artistului Mihai Buculei

Monumentul ar urma să fie amplasat în parcul din faţa Catedralei Reîntregirii  din Alba Iulia, probabil în apropierea fântânii arteziene. Grupul de inițiativă estimase la vremea respectivă că monumentul ar urma să coste 3-4 milioane de lei însă Parlamentul a decis să aloce 15,38 milioane lei, de cinci ori mai mult.

Citeşte şi FOTO: Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. Vezi cum va arăta și unde va fi amplasat

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Claudia

    duminică, 15.03.2015 at 09:35

    Care majoritatea? Cati oameni au fost intrebati?

    Cum as putea sa spun „nu” unui proiect despre care doar am auzit, fara sa vad schițe s-au altceva care sa ma convinga sa spun „nu” sau „da”!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax