Educație
Tichete educaționale 2024. Anunțul premierului Marcel Ciolacu pentru părinți. Procedura de distribuire
Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizări, joi, la începutul ședinței de Guvern, despre tichetele educaționale.
Potrivit prim-ministrului, în cel mai scurt timp, părinţii vor putea ridica tichetele educaţionale în valoare de 500 de lei.
Cu acestea vor putea cumpăra rechizite şi haine pentru şcoală.
„Avem proiecte importante în domeniul Educaţiei. Înţeleg că procedura privind tichetele educaţionale de 500 de lei a fost finalizată
atât la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cât şi la Ministerul Educaţiei.
Astfel, în cel mai scurt timp, cardurile vor putea fi ridicate de părinţi şi folosite pentru cumpărarea de rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
Tichetele educaționale, așteptate din octombrie
Peste 500 de mii de părinți așteaptă din octombrie să primească tichetele educaționale cu care să poată cumpăra rechizite și haine elevilor, potrivit edupedu.ro.
Tichetele ajunseseră la inspectorate, însă nu toate școlile le ridicaseră, iar celelalte nu primiseră procedura.
Ordinul comun (ME și MIPE) care reglementează procedura menționează că nu există o dată limită până la care beneficiarii cu siguranță primesc cardurile de la școli.
Este precizat un termen de 5 zile lucrătoare de la primirea plicurilor de la inspectoratul şcolar în care unitățile de învățământ de stat să distribuie beneficiarilor finali eligibili suporturile electronice pentru tichete sociale pentru sprijin educațional.
Detalii din procedura privind tichetele educaționale
Fiecare tichet social pe suport electronic pentru sprijin educațional este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și va conține următoarele informații înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod în acesta:
- a) numele si adresa emitentului şi datele sale de identificare;
- b) perioada de valabilitate a suportului electronic;
- c) numele, prenumele şi codul numeric personal al destinatarului final eligibil si ale unui reprezentant legal/tutore;
- d) interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.
Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional se utilizează în anul şcolar în care se acordă, în intervalul anilor școlari 2023-2027,
- fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Sumele rămase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se returnează beneficiarului – MIPE de către unitatea emitentă,
- în termen de 30 de zile de la data expirării duratelor de valabilitate ale acestora.
Plicurile care nu au putut fi distribuite părintelui/ reprezentantului legal/ tutorelui pe numele căruia a fost emis suportul electronic
- sunt păstrate intacte la unitatea de învățământ și sunt returnate inspectoratului școlar, la finalul anului şcolar.
Unitatea de învățământ realizează demersurile de înmânare a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional rămase nedistribuite către beneficiarul final, cel puțin o dată pe lună.
Lista cu beneficiarii finali se actualizează lunar sau ori de câte ori este nevoie, în cursul anului cșolar în care se acordă sprijinul și este disponibilă în aplicația informatică.
Tichete educaționale 2023: beneficiari și condiții
Tichetele educaționale în valoare de 500 de lei se acordă, într-o singură tranșă, pentru:
- copii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate
- vârsta minimă 3 ani; vârsta maximă de 6 ani; venitul lunar pe membru de familie este maximum 633 lei
- copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar și gimnazial (învăţământul de stat) care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară
- venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an,de maximum 1.500 lei
Tichete educaționale 2023: cum pot fi utilizate
Tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional emise nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și numai pentru achiziționarea serviciilor de sprijin educațional pentru care au fost emise.
Se interzice unităților afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional.
Vor fi alimentate la începutului anului școlar sau pe parcursul anului școlar în care se acordă sprijinul, exclusiv cu valoarea nominală prevăzută (500 de lei).
Unitățile au obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct, contravaloarea produselor comercializate care se încadrează în categoria materiale școlare.
Valoarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic nu poate să fie diminuată în anul calendaristic în care se acordă.
Contravaloarea tichetului social pe suport electronic pentru sprijin educațional reprezintă venit neimpozabil.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Tocu beniamin
vineri, 12.01.2024 at 17:45
Pe ce data intra bani